magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Πρόγραμμα άμυνας για τη ζωή στην πόλη

Aπό τη Μαρία Καλοπούλου
Καπνός, εξατμίσεις, ρύποι, όζον, η μολυσμένη ατμόσφαιρα της πόλης βλάπτει σοβαρά την…
επιδερμίδα μας καθημερινά. Προστατέψτε την αποτελεσματικά με μερικές απλές κινήσεις που βοηθούν και στην πρόληψη αλλά και στην ανάπλαση των κυττάρων.

Είναι βέβαιον, ότι ήδη γνωρίζετε πολύ καλά τις βλαβερές συνέπειες στην υγεία λόγω της ατμόσφαιρας των μεγαλουπόλεων. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η μόλυνση και οι ρύποι επιδρούν αρνητικά και στην επιδερμίδα μας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι αστικοί ρύποι καταστρέφουν το υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος σε σημείο που να διαταράσσεται η φυσιολογική του λειτουργία. Επίσης, οι οξειδώσεις καταστρέφουν τα κύτταρα και έτσι η επιδερμίδα μας γίνεται αφυδατωμένη, θαμπή και κουρασμένη. Ο μεταβολισμός διαταράσσεται και κατά συνέπεια, μειώνεται η παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου, ενώ αυξάνονται οι ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την πρόωρη γήρανση. Τα σημάδια αυτά επιτείνονται καθώς αυξάνεται το όζον στην ατμόσφαιρα, και ο οργανισμός με τη σειρά του κάνει ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για να προστατευθεί και να αμυνθεί.

Βασικό πρόγραμμα:
Καλός καθαρισμός πρωί και βράδυ. Δεν είναι απλώς η αφαίρεση του μακιγιάζ, αλλά κυρίως η απομάκρυνση των ρύπων που επικάθονται στο δέρμα και κάνουν τους πόρους να ασφυκτιούν και να δημιουργούνται μαύρα στίγματα.

Μάσκες για δραστική απομάκρυνση των τοξινών. Οι τοξίνες προκαλούνται μεν από τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων αλλά αυξάνονται εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Οι τοξικές αυτές ουσίες καταστρέφουν το εσωτερικό των κυττάρων προκαλώντας πρόωρη γήρανση του δέρματος. Μια αναζωογονητική μάσκα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, καθαρίζει σε βάθος και προσφέρει λάμψη και ζωντάνια. Αυτές τις μάσκες χρησιμοποιήστε τις μια φορά τη βδομάδα.

Κρέμα ημέρας και νύχτας. Το δέρμα για να επανορθώσει την καταστρεπτική δράση της μόλυνσης, χρειάζεται ενίσχυση του αμυντικού του συστήματος. Μια ασπίδα προστασίας, με άλλα λόγια, ένα προϊόν κατάλληλο για καθημερινή χρήση. Η κρέμα λοιπόν αυτή, πρέπει να περιέχει βιταμίνες και άλλα δραστικά συστατικά αλλά και δείκτη προστασίας κατά της ηλιακής ακτινοβολίας. Τέλος, μην ξεχνάτε την κρέμα νύχτας, η οποία προστατεύει από την αφυδάτωση, αποτρέπει την ξηρότητα και βοηθά στην ανάπλαση των κυττάρων.

Κι άλλοι… εχθροί

Η ηλιακή ακτινοβολία, το στρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνδυασμό με την κακή διατροφή, το αλκοόλ, το κάπνισμα αποδυναμώνουν την άμυνα του δέρματος και έτσι προκαλείται πρόωρη γήρανση. Για να γνωρίζετε καλύτερα, αυτό που καταστρέφει τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και το DNA των κυττάρων της επιδερμίδας είναι το όζον. Το όζον απογυμνώνει την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας από το βασικό συστατικό της, που είναι η βιταμίνη Ε. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα αίσθημα «τραβήγματος», ξηρότητα ακόμη και φλεγμονή, αφού η βιταμίνη Ε προστατεύει καθοριστικά τα λιπίδια, τα οποία αποτελούν το «φράγμα» απέναντι στο περιβάλλον.

Τι κάνουμε;
Χρησιμοποιούμε προϊόντα με αντηλιακή προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Χειμώνα και καλοκαίρι, και μην ξεγελιέστε από τη συννεφιά…
Το δεύτερο όπλο είναι η απολέπιση.  Χρησιμοποιείτε απαλά αλλά βαθέως καθαρισμού προϊόντα, γιατί έτσι το δέρμα καταφέρνει να αναπνέει και άρα αμύνεται καλύτερα κατά της ρύπανσης.
Καλλυντικά με αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των κυττάρων. Η δράση των ελευθέρων ριζών είναι η σημαντικότερη αιτία για τη γήρανση της επιδερμίδας, επειδή καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Πού εργάζεστε;
Αν τώρα, ο εργασιακός σας χώρος είναι σε γραφείο, θα πρέπει να ξέρετε, ότι και εδώ… καραδοκούν άλλοι εχθροί! Οι ακτίνες του ήλιου, που σας… λούζουν όλη μέρα από το παράθυρο, τα κλιματιστικά, τα βακτηρίδια, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ο δυνατός φωτισμός, η ακτινοβολία από τον υπολογιστή… Θέλετε κι άλλα; Όλα αυτά έχουν επίπτωση στην όψη και στην καλή υγεία της επιδερμίδας σας. Την αφυδατώνουν και την κάνουν να φαίνεται πιο θαμπή.

Τι κάνουμε;
Θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίζετε για την ενυδάτωση του δέρματός σας. Απαραίτητη μια καλή ενυδατική κρέμα που εμποδίζει την απώλεια της υγρασίας και αποκαθιστά το υδρολιπιδικό φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος.

Αν τώρα η ατμόσφαιρα στο γραφείο είναι πολύ ξηρή, δεν είναι κακή ιδέα να χρησιμοποιείτε ιαματικό νερό σε μορφή σπρέι, το οποίο αποκαθιστά την υγρασία τόσο στο δέρμα, όσο και στον αέρα που σας περιβάλλει.
Πηγή

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.com

Σχετικές αναρτήσεις

Αδικαιολόγητες και ύποπτες περικοπές καταγγέλλουν τα διαγνωστικά κέντρα για ιδιωτική εταιρεία

News Room A

Ασυνήθιστες χρήσεις του lip balm που πιθανώς δεν έχετε σκεφτεί ποτέ

News Room

Εσύ το ήξερες; Αυτό το φρούτο προστατεύει το μυαλό και κρατά τη μνήμη δυνατή

News Room A