Η κορυφαία ποδολόγος στην Ελλάδα μιλάει αποκλειστικά στο Magdasnews για την επιστήμη της ποδολογίας, για τις ευπαθείς ομάδες που χρειάζονται ποδολόγο, δίνει καθημερινές και πρακτικές συμβουλές για τα πόδια μας, εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για οτν πελματογράφο και όλα όσα πρέπει να προσέχουμε για την υγεία των ποδιών μας.
Λίγα λόγια για την Ευγενία Γιάννου.
Η Ευγενία Γιάννου είναι ποδολόγος με ειδίκευση στο διαβητικό πόδι, έχοντας ολοκληρώσει μετεκπαίδευση στη Γερμανία. Εργάζεται ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού του Τζάνειο Γ.Ν. Πειραιά.Επίσης διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του Διαβητολογικού Κέντρου του Metropolitan General στο Χολαργό.
Επιπλέον, διατηρεί θέση καθηγήτριας Ποδολογίας στη Σιβιτανιδεία Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων. Η εμπειρία της στον τομέα του διαβητικού ποδιού αντανακλάται στις πολλές της παρουσιάσεις σε συνέδρια, ενώ έχει επίσης συμβάλει με δημοσιεύσεις άρθρων και μελετών που αφορούν το διαβητικό πόδι.
Είναι ενεργό μέλος σε πολλά επιστημονικά και επαγγελματικά φόρα, συμπεριλαμβανομένων του Γερμανικού Σωματείου Ποδολόγων, της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού και του Ελληνικού Κολλεγίου Μεταβολικών Νοσημάτων. Επιπλέον, συμμετέχει στις ομάδες Εργασίας Επιστημόνων Υγείας και Επικοινωνίας και ηλεκτρονικής δικτύωσης του Ελληνικού Κολλεγίου Μεταβολικών Νοσημάτων.
-Τι είναι ποδολόγος και με τι ασχολείται;
«Ο ποδολόγος είναι εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας, που ανήκει στον παραϊατρικό τομέα και ασχολείται με τη φροντίδα και την θεραπεία παθήσεων των κάτω άκρων και προς αποφυγή κάθε σύγχυσης όχι με την αισθητική -καλλωπισμό των άκρων.
Σαν επιστήμη συνεπικουρεί σε άλλες ειδικότητες όπως ορθοπεδική, ρευματολογία, φυσιατρική, φυσικοθεραπεία, δερματολογία κλπ.»
– Ποιες παθήσεις μπορεί να φροντίσει ένας ποδολόγος;
«Η ποδολογία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και αφορά θέματα δερματολογικά όπως:
Παθήσεις ονύχων ( ονυχομυκητιάσεις , εισφρύσεις όνυχος κλπ) – Παθήσεις δέρματος (κάλοι – τύλοι , υπερκερατώσεις, ραγάδες στην πτέρνα) Ορθοπεδικά- εμβιομηχανικά προβλήματα (προβλήματα στάσης – βάδισης)»
-Ποιές είναι οι ευπαθείς ομάδες που χρειάζονται ποδολόγο;
«Μια από τις πλέον ευαίσθητες ομάδες είναι τα άτομα με ρευματοπάθειες και σακχαρώδη διαβήτη .
Ο ποδολόγος φροντίζει τα πόδια διαβητικών ατόμων με σκοπό την πρόληψη της εμφάνισης επιπλοκών όπως αυτή του διαβητικού ποδιού .Λειτουργεί πάντα σε απόλυτη συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό και συμμετέχει ως μέλος σε διεπιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με την πρόληψη και την επούλωση διαβητικών ελκών.
Με τον όρο «διαβητικό πόδι» χαρακτηρίζονται όλες οι βλάβες των ποδιών διαβητικών ατόμων κάτω από το ύψος των αστραγάλων. Οι βασικοί παθογενετικοί μηχανισμοί που οδηγούν στην εμφάνιση έλκους στα πόδια είναι η παρουσία νευροπάθειας και περιφερικής αρτηριοπάθειας.
Υπολογίζεται ότι 15 με 20% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζουν διαβητικό έλκος άκρου ποδός. Περίπου οι μισοί από αυτούς τους ασθενείς θα διαγνωσθούν όψιμα με αποτέλεσμα μακροχρόνιες και πολυδάπανες επιπλοκές, απομάκρυνση από το εργασιακό τους περιβάλλον ή ακόμα και ακρωτηριασμό
Το «διαβητικό πόδι» είναι μία από τις σοβαρότερες και συχνότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη.
Πόδια σε κίνδυνο είναι αυτά με παραμορφώσεις , δυσμορφίες όπως κάλοι και υπερκερατώσεις. Σημαντικό ρόλο παίζει η κακή ρύθμιση του σακχάρου, μειωμένη όραση, μοναχική ζωή, μεγάλη ηλικία, ψυχική διαταραχή και παχυσαρκία.
Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο μέτρο αντιμετώπισης, κατά των ακρωτηριασμών.
Η ξηρότητα του δέρματος, οι κάλοι, τα νύχια που εισχωρούν στο δέρμα και διάφοροι άλλοι μικροτραυματισμοί δεν γίνονται αντιληπτοί, για τον λόγο αυτό τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να επισκέπτονται προληπτικά ειδικό ποδολόγο.»
-Τι πρακτικές και οδηγίες φροντίδας θα μας δίνατε;
«Η φροντίδα των ποδιών είναι σημαντική για τη συνολική υγεία .Πρώτο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η καθημερινή περιποίηση των ποδιών μας, η οποία περιλαμβάνει ένα ποδόλουτρο, για λίγα λεπτά το βράδυ που ανακουφίζει από την κούραση της ημέρας τα πρησμένα πόδια και, παράλληλα, τα ενυδατώνει.
- Μετά το ποδόλουτρο, θα πρέπει να γίνεται ένα προσεκτικό σκούπισμα, ιδιαίτερα στις μεσοδακτύλιες πτυχές, μια περιοχή στην οποία μπορεί να παραμείνει υγρασία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μυκήτων στο δέρμα (το γνωστό σε όλους «πόδι του αθλητή»). Οι δερματικοί μύκητες θα δημιουργήσουν, με τη σειρά τους, διάβρωση στο δέρμα, με πιθανή εξέλιξή της σε τραύματα και κακοσμία.
- Να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι το δέρμα στα πόδια χρειάζεται απολέπιση κάθε εβδομάδα, για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων.
- Είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας κάθε βράδυ, για να κρατήσει το δέρμα μας την ελαστικότητά του, τόσο σε υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι όσο και σε χαμηλές τον χειμώνα.
- Εάν επιλέξετε να φροντίζετε τα πόδια σας μόνοι στο σπίτι, μην ξεχνάτε να κόβετε μόνο στην ευθεία τα νύχια σας και να αποφεύγετε αιχμηρά αντικείμενα, όπως λεπίδες, για την αφαίρεση κάλων και σκληρύνσεων. Μια ελαφρόπετρα είναι κατάλληλη για την απομάκρυνση με απαλές κινήσεις των νεκρών κυττάρων στην πελματιαία επιφάνεια των ποδιών.»
-Ποια είναι τα κατάλληλα υποδήματα;
«Ένας από τους κυριότερους λόγους εμφάνισης παθήσεων στα πόδια είναι η χρήση ακατάλληλων υποδημάτων .Ποιά όμως είναι αυτά που θεωρούνται κατάλληλα ;
Κατάλληλα υποδήματα θεωρούνται κατά κύριο λόγο τα άνετα υποδήματα με χαμηλό ύψος τακουνιού 3-4 cm με ελαστικότητα και σωστή υποστήριξη του πέλματος . Η επιλογή του υποδήματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, οι δραστηριότητες και η προσωπική προτίμηση.
Βασικό ρόλο έχει το υλικό κατασκευής για να μπορεί να αναπνέει το πόδι μέσα σε αυτό να μην φυλακίζει υγρασία και οσμές
Τα πλέον ενδεδειγμένα θεωρούνται τα αθλητικά υποδήματα στα οποία μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν (λόγω χωρητικότητας) ειδικά ορθωτικά εξατομικευμένα πέλματα .Τα ορθωτικά πέλματα θα βοηθήσουν άτομα με αθλητική δραστηριότητα, ορθοστατική εργασία , ορθοπεδικά προβλήματα καθώς και σε ειδικές περιπτώσεις ασθενών όπως αυτοί με σακχαρώδη διαβήτη και ρευματοπάθειες»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
-Τι πρέπει να προσέχουμε για την υγεία των ποδιών μας;
«Την συχνή και πολύωρη χρήση στενών υποδημάτων με ψηλά τακούνια που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως πόνος στα πόδια, αλλοίωση της δομής των μυών και των τενόντων και αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού .Επίσης είναι απαραίτητος ο συχνός έλεγχος τους για τυχόν φθορές
Λάθος Κοπή Νυχιών
Όχι στην Αυτοθεραπεία όταν δεν έχουμε γνώση ή δεν μπορούμε λόγω αυξημένου βάρους ή προβλημάτων οράσεως .Δεν αφαιρούμε μόνοι μας κάλους και σκληρύνσεις κάνοντας χρήση αιχμηρών αντικειμένων όπως λεπίδες κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς και μολύνσεις με ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη Άτομα που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες σωστό είναι να απευθυνθούμε σε ένα ποδολόγο για την σωστή φροντίδα και τον τακτικό έλεγχο των ποδιών μας .
Αποφεύγουμε την εφαρμογή ειδικών επιθεμάτων για την αφαίρεση των κάλων ,συχνά ο κάλος παραμένει και αυτό που μένει είναι ένα έγκαυμα από τα χημικά που περιέχουν .
Η παράλειψη της καθημερινής φροντίδας, όπως η καθαριότητα και η ενυδάτωση, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως ξηρό δέρμα, σκληρύνσεις και μυκητιάσεις.
Κατά την επίσκεψη μας σε καταστήματα περιποίησης άκρων πρέπει να είστε σίγουροι ότι πληρούνται οι κανόνες υγιεινής , η σωστή αποστείρωση των εργαλείων ώστε να αποφύγετε μολύνσεις σε δέρμα και νύχια .
Αποφύγετε την χρήση των ημιμόνιμων βερνικιών στα νύχια των ποδιών σας . Η παρατεταμένη διάρκειά τους μπορεί να είναι η αιτία μη αντίληψης τραυματισμών στα νύχια, ανάπτυξης μυκήτων λόγω αποκόλλησης του υλικού κ.λπ.»
– Τι είναι ο πελματογράφος και τα ορθωτικά πέλματα;
«Ο πελματογράφος είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των πιέσεων που ασκούνται στο πέλμα . Με την πελματογραφία μπορούμε να δούμε την αρχιτεκτονική του ποδιού , το ύψος της ποδικής καμάρας και την ύπαρξη ανωμαλιών όπως πλατυποδία ή κοιλοποδία , τις τυχόν αποκλίσεις όπως υπτιασμός και πρηνισμός .
Τέλος βάση των δεδομένων που έχουμε συλλέξει καθώς και την κλινικής εξέτασης κατασκευάζονται εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα τα οποία σχεδιάζονται για να παρέχουν υποστήριξη στο πέλμα , ανακατανομή των πιέσεων , διόρθωση στις γωνίες απόκλισης και να εξασφαλίσουν καλύτερη στήριξη και βάδιση .
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μην ξεχνάμε πως ένα υγιές πόδι είναι ένα όμορφο άκρο
Τα πόδια μας, πολλές φορές, αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη εικόνα του οργανισμού. Πόδια που πονούν για διάφορους λόγους (κάλους, σκληρύνσεις, νύχια που μπαίνουν στο δέρμα, μύκητες στο δέρμα και τα νύχια), πόδια πρησμένα από τη ζέστη, την ορθοστασία, το επιπλέον σωματικό βάρος ή την κακή κυκλοφορία του αίματος, κάνουν δυσχερή τη βάδιση και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής μας.»
Τρόποι επικοινωνίας με την Ευγενία Γιάννου
email: [email protected]
site:www.footcenter.gr
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.