magdasnews.gr
Τετ α τετ με την Μάγδα

Ο Βουλευτής Πρεβέζης Σπύρος Κυριάκης μιλάει πρώτη φορά για τον Κ. Μητσοτάκη, για τον YouTuber γιο του, τον σοκαριστικό θάνατο του πατέρα του και το Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

ΜΑΓΔΑ ΤΣΕΓΚΟΥ , ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ο κύκλος των συνεντεύξεων πολιτικών προσώπων στο site ξεκινάει για εμένα με μία ξεχωριστή συνέντευξη, γιατί είναι με τον Βουλευτή της ιδιαίτερης πατρίδας μου της Πρέβεζας, τον Βουλευτή της Ν.Δ. κύριο Σπύρο Κυριάκη.

Και είναι η πρώτη φορά που κάνω συνέντευξη σε βουλευτή της Πρέβεζας! Το ραντεβού μας κλείστηκε στη Βουλή και διαπίστωσα με πολύ χαρά πως έχει στελεχώσει το γραφείο του με εξαιρετικούς συνεργάτες, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό τόσο για τον ίδιο, όσο και για όσους επικοινωνούν με το πολιτικό του γραφείο.

Είχαμε συμφωνήσει πριν πολύ καιρό πως θα κάνουμε αυτή τη συνέντευξη και θα μιλήσουμε για τα πάντα χωρίς εξαιρέσεις και μάλιστα ο ίδιος δε με ρώτησε ποτέ το πλαίσιο των ερωτήσεων και της συζήτησης κάτι που συνηθίζεται και από τις δυο πλευρές κυρίως για να γίνει σωστή κατανομή χρόνου και ουσίας.

Ο Σπύρος Κυριάκης ήταν όπως πάντα χαμογελαστός, φιλικός και με πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ είχε διάθεση να μιλήσουμε για όλα και δεν σας κρύβω ότι αυτή η συνέντευξη τελικά κατέληξε σαν μία φιλική κουβέντα δύο ανθρώπων που πίνουν καφέ και κάνουν μια ωραία κουβέντα .

ΜΑΓΔΑ ΤΣΕΓΚΟΥ , ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ , ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Είναι γνωστό άλλωστε πως δεν είναι από τους ανθρώπους που δίνει εύκολα συνεντεύξεις και θέλει δημοσιότητα θα έλεγε κανείς μάλιστα πως κάνει ακριβώς το αντίθετο. Μου μίλησε για την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Πρέβεζα και την Πάργα όπου γεννήθηκε και υπέρ αγαπά, την πολιτική, τις σπουδές του στο εξωτερικό, το όνειρο του να γίνει αστροφυσικός, την οικογένεια του και τον θάνατο του πατέρα του, τον γιο του τον Γιώργο που σαρώνει στο YouTube, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και παίρνει θέση στο καυτό θέμα της επικαιρότητας που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια με το επικείμενο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και στο ‘’μασάζ’’ που γίνεται σε πολλά νομοσχέδια και όχι μόνο στο συγκεκριμένο.

Αναλύει τα τρία βασικότερα ζητήματα που έχουμε στην Πρέβεζα και που χρήζουν άμεσης επίλυσης και αποκαλύπτει πως εξ αιτίας του γιου του χτύπησε την πόρτα του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη.

ΜΑΓΔΑ ΤΣΕΓΚΟΥ , ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


-Συγχαρητήρια για την εκλογή σας και ευχαριστώ πολύ για αυτή την αποκλειστική συνέντευξη καθώς γνωρίζω ότι είστε από τους ανθρώπους που δεν σας αρέσει η προβολή και η δημοσιότητα αλλά σας αρέσει να “μιλάτε” με τη δουλειά σας και με το αποτέλεσμα αυτής .

«Ναι, η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει ιδιαίτερα να μιλάω και να προβάλλω αυτά που κάνω, προτιμώ να γίνονται κάποια πράγματα. Είμαι άνθρωπος των πράξεων και όχι των λέξεων και προτιμώ να μιλώ αφού γίνουν κάποια πράγματα. Δεν έχω βέβαια πρόβλημα, είμαι ιδιαίτερα επικοινωνιακός, ιδίως στις προηγούμενες εκλογές το 2019 που ήταν και η πρώτη μου επαφή με τα κοινά και με τον κόσμο, νομίζω ότι τότε ήμουν ιδιαίτερα υπέρ – επικοινωνιακός.»

-Και μετά γιατί το αλλάξατε;
« Νομίζω ότι όπως και στην επαγγελματική ζωή μου που δεν μου άρεσε να μιλάω ιδιαίτερα, μου άρεσε να κάνω πρώτα πράγματα και εν συνεχεία να μιλάει η δουλειά μου αντί για μένα, το ίδιο ακολούθησα και στην πολιτική.»

-Θέλω να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είστε ένας άνθρωπος γεννημένος στην πανέμορφη Πάργα, την οποία προσωπικά αγαπώ πολύ, όχι γιατί είμαι Πρεβεζάνα εγώ, αλλά γιατί η Πάργα είναι πανέμορφη! Γεννηθήκατε, λοιπόν, εκεί, μεγαλώσατε εκεί, και τελειώσατε το σχολείο εδώ, στην Αθήνα. Πώς αποφασίσατε να έρθετε με την οικογένειά σας στην Αθήνα;

«Ναι, τελείωσα τις τρεις τάξεις του Λυκείου στην Αθήνα. Περισσότερο για τις προετοιμασίες Πανελληνίων, γιατί μπορεί η Πάργα να είναι ένα πανέμορφο μέρος, αλλά δυστυχώς το χειμώνα παραμένει ένα χωριό, στο οποίο δεν υπάρχουν οι προοπτικές και οι συνθήκες για ένα νέο παιδί που θέλει να κάνει το κάτι παραπάνω, να μπορέσει να το κάνει. Γι’ αυτό το λόγο, με την οικογένεια μου πήραμε την απόφαση να έρθουμε στην Αθήνα, για τα τρία χρόνια του Λυκείου, ώστε να μπορέσω κι εγώ να έχω κάποια βοήθεια μέσω φροντιστηρίων, για την προετοιμασία στις πανελλήνιες.»

“Μικρός ήθελα να γίνω αστροφυσικός, τελικά σπούδασα κβαντικούς επεξεργαστές”

 

Να υποθέσω, λοιπόν, ότι τότε είχατε κάποιο όνειρο, το οποίο δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί καθώς δεν μπορούσατε να έχετε την ανάλογη εκπαίδευση σας εκεί;
«Ναι, αυτό ήταν κατά βάση! Δεν ήταν κάποιο συγκεκριμένο όνειρο, αν και η αλήθεια είναι ότι μικρός ήθελα να γίνω αστροφυσικός. Βέβαια, οι γονείς μου είχαν αντιρρήσεις γιατί έλεγαν τι θα κάνεις στην Ελλάδα σαν αστροφυσικός, θα πρέπει να ζεις στο εξωτερικό, ήμουν και μοναχοπαίδι, κι έτσι δεν ακολούθησα ποτέ αυτό το δρόμο της αστροφυσικής, αλλά πάντα οι επιστήμες με ενδιέφεραν κι ακόμα και στις σπουδές μου, ένα κομμάτι των επιστημών το έχω περάσει στις διπλωματικές μου εργασίες.»

– Διάβασα το βιογραφικό σας, έχετε εντυπωσιακές σπουδές και μιλάτε τρεις γλώσσες άρα έχετε και καλά εφόδια για την πορεία σας ως Βουλευτής.

«Όντως και αυτό γιατί, έμαθα τα Αγγλικά κατά βάση γιατί σπούδασα στην Αγγλία, Γαλλικά έχω το πτυχίο αλλά τα χρησιμοποιώ μόνο όταν πρέπει και όταν βρίσκομαι στην Γαλλία, και Ιταλικά τα έμαθα χωρίς να τα έχω διδαχτεί ποτέ, λόγω των Ιταλών που τα καλοκαίρια κατακλύζανε την Πάργα και δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα, οπότε αναγκαστικά έπρεπε να συνεννοηθείς μαζί τους στα ιταλικά. Σπούδασα μηχανικός υπολογιστών στην Αγγλία, έκανα εκεί μάστερ στα μικροηλεκτρονικά, η έρευνα μου ήταν στους κβαντικούς επεξεργαστές, ένας τομέας ο οποίος πριν είκοσι χρόνια που τον έκανα ήταν ακόμα στα σπάργανα, σε βρεφικό επίπεδο ανάπτυξης, ενώ αυτή τη στιγμή ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τι είναι οι κβαντικοί επεξεργαστές, ενώ τότε ήταν ελάχιστοι αυτοί που ασχολούνταν, κι όμως παρ’ όλο που ποτέ δεν ακολούθησα είτε ως καριέρα, είτε ως επάγγελμα τις σπουδές μου, παρά μόνο ελάχιστα όταν ακόμα βρισκόμουν στην Αγγλία, νομίζω ότι αποτελούν ένα καλό εφόδιο και για τη μετέπειτα ζωή μου, είτε αυτή είναι επαγγελματική, είτε πολιτική.»

Έχετε κάνει μια υπέροχη οικογένεια και έμαθα πως πρόκειται για με μια εκπληκτική γυναίκα, που είναι το στήριγμα σας όλα αυτά τα χρόνια κι έχετε αποκτήσει ένα πολύ γλυκό παιδί.

«Είναι αλήθεια αυτό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω όλα αυτά που κάνω, αν δεν υπήρχε στήριγμα από το σπίτι και την οικογένεια. Ειδικά από τη σύζυγό μου, η οποία με έχει στηρίξει σε όλη τη διαδρομή μου μέχρι σήμερα, είτε αυτή λέγεται επαγγελματική, είτε πλέον πολιτική, κι έχω κι ένα εκπληκτικό παλικάρι, τον Γιώργο ο οποίος πήρε το όνομα του πατέρα μου που τον έχασα δυστυχώς πριν έξι χρόνια και μπαίνει πλέον στην εφηβεία. Είναι δεκατριών χρονών, πάει πρώτη Γυμνασίου και ακολουθεί τον δικό του δρόμο, χωρίς να κατανοεί πλήρως την ενασχόλησή μου με τα πολιτικά δρώμενα, πιστεύοντας ότι είναι χαμένος χρόνος και κυρίως είναι χαμένος χρόνος από τον ίδιο (γέλια).»

– Πως αντέδρασαν στην δική σας επιθυμία να ασχοληθείτε με την πολιτική;

«Καταρχήν, όταν πήρα την απόφαση και όταν συζήτησα για την πρώτη φορά που θα κατέβω, πριν δώσω την τελική απάντηση, έπρεπε να έχω δύο “ΟΚ”. Το ένα ήταν από τη σύζυγό μου, ότι μπορεί να στηρίξει την οικογένεια με εμένα που θα λείπω αρκετές ώρες λόγω της πολιτικής, και από τη δουλειά, που με τον συνέταιρο και ξάδερφό μου, θα πρέπει να κρατήσει το κομμάτι της δουλειάς με το ξενοδοχείο όσο εγώ θα λείπω, γιατί η πολιτική είναι foul time εργασία, αν θες να την κάνεις σωστά, δεν μπορείς να κάνεις και κάτι άλλο μαζί. Ο μικρός δεν το ήθελε και δεν το θέλει ακόμα, κυρίως επειδή καταλαβαίνει ότι ο πατέρας του λείπει, αυτός είναι ο βασικός λόγος. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο περιστατικό, το οποίο είναι λίγο ευτράπελο, στις εκλογές του 2019 που για μένα ήταν το βάπτισμα του πυρός αφού κατέβηκα τις τελευταίες είκοσι μέρες. Το βράδυ των εκλογών πηγαίνω στο γραφείο να ανακοινώσω το αποτέλεσμα και είναι περίπου ογδόντα με εκατό συνεργάτες εκεί, τους λέω ότι το αποτέλεσμα επετεύχθη, η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, αλλά δυστυχώς το προσωπικό αποτελέσμα δεν ήταν αυτό που όλοι θα θέλαμε, οπότε επικρατεί απόλυτη σιγή στο γραφείο κι ακούγεται ένα YES! (γέλια), είναι ο μικρός ο οποίος συνειδητοποιεί ότι έχω χάσει, και ήθελε να χάσω και χάρηκε ιδιαίτερα γιατί σου λέει δεν θα λείπει ο πατέρας μου.»

-Και σ’ αυτές τις εκλογές; Τι έγινε τώρα, το χάρηκε;

«Ναι, τώρα το χάρηκε, γιατί μεγάλωσε, βλέπει διαφορετικά τα πράγματα, και η αλήθεια είναι πως σε κάποια από τα πολιτικά θέματα, τα οποία συζητάμε στο σπίτι, μετέχει και ο ίδιος της συζήτησης, έχοντας άποψη για διάφορα θέματα, και δε σου κρύβω ότι πρόσφατα, μου έθιξε ένα θέμα που μάλιστα το έκανα αναφορά προς το υπουργείο Παιδείας.»

Το αίτημα στον Πιερρακάκη να εξαιρεθούν από στις εξετάσεις των αρχαίων τα παιδιά με αυτισμό

Ποιο θέμα;
«Έχει στην τάξη του ένα παιδί με θέματα αυτισμού, που έχει πολύ καλή σχέση με το δικό μου, το οποίο στα αρχαία δυσκολεύεται πάρα πολύ στα τεστ και τις γραπτές εξετάσεις. Ξέρετε γιατί; Επειδή για τα παιδιά αυτά, απ’ ότι μου εξήγησε και η μητέρα του εκ των υστέρων, τα αρχαία είναι σαν ξένη γλώσσα και τα αντιμετωπίζουν σαν ξένη γλώσσα, και όταν στην Ελλάδα εξαιρούνται από τον τονισμό ή την ορθογραφία, δεν μπορείς να βάζεις αυτά τα παιδιά να κάνουν το παλιό σύστημα τονισμού και να το δίνουν για εξετάσεις. Είδε λοιπόν, ότι ο συμμαθητής του έκλαιγε και δεν μπορούσε να τα καταφέρει, και ερχόμενος σπίτι, μου έθιξε το θέμα, επικοινώνησα με τη μητέρα του παιδιού, κι όλο αυτό με οδήγησε στον αρμόδιο Υπουργό, όπου υπέβαλα την ερώτηση μήπως θα έπρεπε τα παιδιά αυτά να εξαιρεθούν, τουλάχιστον από τις εξετάσεις του μαθήματος.»


-Συνεπώς έχει ανοίξει η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα;

«Ναι, το έχω συζητήσει και προσωπικά με τον κ. Πιερρακάκη. Τώρα περιμένουμε κι από τους ειδικούς κάποιες απαντήσεις, για να δούμε μήπως πραγματικά πρέπει να γίνει αυτή η εξαίρεσηΕμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να ακούμε την κοινωνία, τους ανθρώπους, τα προβλήματα τους, που πολλές φορές μπορεί να είναι μικρά προσωπικά προβλήματα, αλλά ίσως ένα μικρό προσωπικό πρόβλημα, να αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα.»

‘’Κάποτε προσπαθούμε να βρούμε δουλειά στους ανθρώπους και τώρα προσπαθούμε να βρούμε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις.’’

Τα πολύ σημαντικά προβλήματα που σας μεταφέρουν οι πολίτες, είναι κυρίως ανεργίας και οικονομίας να υποθέσω ; Τι σας λένε;

«Πλέον όχι τόσο πολύ. Η ανεργία έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, κι έχει αλλάξει κι ρόλος του βουλευτή. Κάποτε προσπαθούμε να βρούμε δουλειά στους ανθρώπους και τώρα προσπαθούμε να βρούμε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις. Βέβαια, πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι η οικονομική κατάσταση λόγω της ακρίβειας. Αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε όλοι στην Ελλάδα, αλλά είναι και παγκόσμιο φαινόμενο, δεν είναι μόνο εδώ. Μετά το Κορωνιό και την κρίση στην Ουκρανία, υπήρξε ένας υπέρ -πληθωρισμός που έχει επηρεάσει και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται τα νοικοκυριά. Προφανώς υπάρχουν κάποιες πολιτικές με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα με πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά νομίζω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα, δεν γίνεται διαφορετικά.»

‘’Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακούει κι έχει τα αυτιά ανοιχτά’’

-Και κάποιος θα σας πει ότι πολύ καλά τα λέγατε εκτός Βουλής ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και η φράση αυτή «αν ήμουν βουλευτής θα μπορούσα να το άλλαζα» εσάς σας αγγίζει, θέλω να πω τώρα που είσαι μέσα στη Βουλή μπορείτε να επηρεάζεται στον αλλάξουν κάποια πράγματα

«Όχι έχετε δίκιο, νομίζω ότι η ιδιότητα του βουλευτή σου δίνει το πεδίο να δουλέψεις και να ακουστείς ακόμα περισσότερο σε κάποια θέματα. Σου ανοίγει την πόρτα και στους υπουργούς, αλλά έχω την τύχη να είμαι βουλευτής σε μια κυβέρνηση, της οποίας ο πρόεδρος της και πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακούει κι έχει τα αυτιά ανοιχτά. Και αυτό το έχει μεταλαμπαδεύσει στο σύνολο των υπουργών, με αποτέλεσμα όπου πηγαίνουμε, τα θέματα που συζητάμε και θέτουμε να βρίσκουμε ευήκοα ώτα. Δεν ξέρω αν μπορείς να κάνεις μικρή ή μεγάλη διαφορά, αλλά σίγουρα μπορείς να θίξεις και να θέσεις θέματα, προσπαθώντας να βρεις τις απαιτούμενες λύσεις γι’ αυτά. Δεν ξέρω πώς ήταν οι άλλες κοινοβουλευτικές θητείες, αλλά σ’ αυτή που είμαι εγώ, ο Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας κ. Καλαφάτης, έχει καθιερώσει να υπάρχει πριν από κάθε μεγάλο Νομοσχέδιο να υπάρχει μια διαβούλευση μεταξύ Υπουργών και Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που έγινε και πριν λίγες μέρες με τον Άκη Σκέρτζο για το επίμαχο νομοσχέδιο που αποκαλούσαν μασάζ, δεν ήταν η πρώτη φορά, έχει γίνει τουλάχιστον δεκαπέντε με είκοσι φορές το τελευταίο εξάμηνο στα σημαντικά νομοσχέδια. Να θέσουμε την άποψή μας, να πούμε την άποψή μας, και πολλές φορές αυτή η άποψη εισακούεται. Για παράδειγμα, στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατέβηκε λίγο πριν τις γιορτές, εγώ προσωπικά και αρκετοί βουλευτές από την επαρχία, υποστηρίζαμε ότι δεν θα πρέπει να ισχύσουν τα νέα μέτρα για τα μαγαζιά, τα οποία βρίσκονται σε χωριά με λιγότερο από πεντακόσιους κατοίκους. Και καταφέραμε και εισακουστήκαμε από το υπουργείο και τελικά αυτό πέρασε ως νόμος του κράτους, δηλαδή να εξαιρεθούν.»

‘’Το Νομοσχέδιο για τα Ομόφυλα ζευγάρια και η παρένθετη μητέρα’’ Επιφυλάσσομαι για την τελική ψήφο μου’’

Τώρα δράττομαι της ευκαιρίας για να σας ρωτήσω για το νομοσχέδιο που συζητείται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο και αφορά τους ομοφυλόφιλους, το γάμο, την υιοθεσία Εσείς έχετε μιλήσει ανοιχτά για την θέση σας σε αυτό;

«Ναι, η αλήθεια είναι πως επιφυλάσσομαι για την τελική ψήφο μου, περιμένω να δω και να διαβάσω. Υπάρχουν κάποια θέματα που όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν, όπως ασφαλιστικά δικαιώματα, κληρονομικά δικαιώματα, θέματα που έχουν να κάνουν με νομικά θέματα αναγνώρισης, κυρίως των παιδιών, παιδιά τα οποία δεν μπορούν να πάνε ακόμα σχολείο σήμερα και ξέρετε τα παιδιά δεν φταίνε σε κάτι, αυτό νομίζω ότι είναι κατανοητό. Προσωπικά, έχω κάποιες ενστάσεις ως προς το ζήτημα με την παρένθετη μητέρα. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του απέκλεισε εντελώς αυτή την περίπτωση, και γι’ αυτό περιμένω να δω ποιο θα είναι το τελικό κείμενο κι επί αυτού να αποφασίσω ποια θα είναι η ψήφος και η στάση μου στη Βουλή.»

Στην Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπούν οι γυναίκες σε “μηχανές αναπαραγωγής”.

Τι λέει το περιβάλλον σας γι΄αυτό ;

«Υπάρχει ένας πολύ σημαντικός ζήτημα. Στην Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπούν οι γυναίκες σε “μηχανές αναπαραγωγής”. Αυτό είναι το προσωπικό μου θέμα, και δεν πρέπει, αν θέλετε, να ανοίξουμε μια διελκυστίνδα, μια φάμπρικα, όπου απλά οι γυναίκες θα μετατρέπονται σε μηχανές αναπαραγωγής. Κατ’ άλλα ήμουν φιλελεύθερος σε όλη τη ζωή μου. Κατανοώ ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε ίσα δικαιώματα, και βεβαίως δεν μπορεί το φύλλο ή η σεξουαλική προτίμηση ενός ανθρώπου να καθορίζει τα δικαιώματά του, οπότε, apriori δεν είμαι αρνητικός στο νομοσχέδιο.»

Το συζητήσατε αυτό με τον γιο σας; Γιατί τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές.

«Ναι, έχουμε κάνει μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Ναι, είναι μια ηλικία που διαμορφώνονται οι απόψεις. Και γι’ αυτό ως προς το συγκεκριμένο θέμα, καταλαβαίνει ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, οπότε είναι υπέρ αυτής άποψης, αλλά τα παιδιά είναι πολύ σκληρά στην κριτική τους, γενικότερα, σε ότι κάνουμε εδώ μέσα ή στα πολιτικά θέματα.»

Ο γιος σας είναι σκληρός κριτής απέναντί σας; Τι παιδί είναι ; Ξέρω ότι είναι γνωστός YouTuber

«Θα έλεγα ότι με αγαπάει αρκετά για να με κρίνει αυστηρά, αλλά πάντα θα μου πει την άποψή του. Ναι, ασχολείται μ’ αυτά YouTube κτλ. Είναι πολύ εξωστρεφής, ιδιαίτερα κοινωνικός, μάλιστα πολύ πιο εξωστρεφής ακόμα κι από μένα, που είμαι πολιτικός. Ασχολείται με το YouTube τα τελευταία τρία χρόνια, αφού είναι κάτι που του αρέσει, προσπαθώντας σιγά σιγά μόνος του να “χτίσει” το κανάλι του.

Είναι καλός μαθητής όποτε θέλει, είναι καλός χωρίς να τον πιέζω ιδιαίτερα. Και ως προς το τι θέλει να ακολουθήσει αργότερα, ακόμα δεν έχει κατασταλάξει. Θέλει κάτι από το οποίο να βγάζει πολλά λεφτά (γέλια).»

Το πολύτιμο στήριγμα της Βαγγελιώς και ο τραγικός θάνατος του πατέρα

 

-Λένε ότι πίσω από έναν άντρα επιτυχημένο κάποιες φορές μπορεί να κρύβεται μία γυναίκα. Ισχύει αυτό στην δική σας περίπτωση ;

«Πράγματι, με την Ευαγγελία (ή Βαγγελιώ όπως τη φωνάζουμε), είμαστε σχεδόν τη μισή ζωή μας μαζί. Όταν εγώ τέλειωσα τις σπουδές μου και τη γνώρισα, εκείνη ήταν ακόμα φοιτήτρια κι έτσι είμαστε μαζί δεκαοχτώ χρόνια. Μεγαλώσαμε μαζί, αλλάξαμε μαζί, γιατί δεν είμαστε πια οι ίδιοι άνθρωποι που ήμασταν τότε όταν γνωριστήκαμε, ξανά συστηθήκαμε στον Κορωνιό (γέλια), όπου αναγκαστικά μείναμε πολύ περισσότερο χρόνο μαζί, αλλά έχουμε καταφέρει να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες, κι αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει αγάπη και σεβασμός.»

Η πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίσατε, κι ήταν εκεί η Βαγγελιώ.

« Ίσως, η πιο δύσκολη στιγμή που έχω αντιμετωπίσει, ήταν ο θάνατος του πατέρα μου. Όπως για όλους τους ανθρώπους, η απώλεια ενός γονιού είναι κάτι πολύ δύσκολο, αλλά αναγκαστικά πρέπει να το αφήσουμε πίσω και να προχωρήσουμε τη ζωή μας. Σίγουρα η συμβολή των ανθρώπων που έχεις γύρω σου είναι πολύ σημαντική για να το ξεπεράσεις.»

Πως και πότε έφυγε ο πατέρας σας;

«Συνέβη πριν εφτά χρόνια και ήταν καλοκαίρι. Έφυγε από πνιγμό, στη θάλασσα. Ήμασταν όλοι μαζί, η οικογένεια, κάνανε μπάνιο με τη μητέρα μου, κολυμπούσαν, και προφανώς κάποια ζαλάδα, ή κάτι παρόμοιο, και για τριάντα – σαράντα δευτερόλεπτα τον χάσανε, και έγινε το μοιραίο. Εγώ δεν ήμουν εκεί, ήταν όλη η υπόλοιπη οικογένεια, εκτός από εμένα. Μάλιστα, ήταν μπροστά ο γιος μου και το έζησε. Και το τραγικό είναι ότι ο πατέρας μου ήταν στο πολεμικό ναυτικό πάνω από είκοσι χρόνια, υπηρέτησε εκεί, είχε γυρίσει όλες τις θάλασσες, και..»

Δεν κατάφερε κάποιος να τον σώσει; Πώς έγινε αυτό;

«Όχι, ήταν εκεί ένας ναυαγοσώστης, δεν πρόλαβε να κάνει κάτι, άργησε πολύ και το ασθενοφόρο, άσε. Φαίνεται ότι ένιωσε κάποια ζάλη κι έγινε ότι έγινε, γιατί στη νεκροψία που έγινε, κατόπιν δικής μου απόφασης για να δω αν υπήρχε θέμα με την καρδιά του, άρα να υπάρχει σαν οικογενειακό ιστορικό να το ξέρουμε, όμως δεν βρέθηκε κανένα πρόβλημα υγείας, το πόρισμα ήταν πνιγμός.»

Πώς το πήρε το παιδί;

Ο μικρός έπαθε τραύμα. Δεν ήθελε να μπει ξανά στη θάλασσα για δυο – τρία χρόνια, και δεν μας εξηγούσε το λόγο. Κι ακόμα τη φοβάται.»

-Πρέβεζα πότε πηγαίνετε;

«Πρέβεζα προσπαθώ να πηγαίνω τα Σαββατοκύριακα, όταν αυτό είναι εφικτό, και πολλές φορές πηγαίνω αυθημερόν, δηλαδή πηγαίνω και επιστρέφω το ίδιο βράδυ.»

Αθήνα -Πρέβεζα σε 3 ώρες -Σύντομα θα γίνουν  τα εγκαίνια από τον Πρωθυπουργό

 

-Όλοι συζητάνε για τον καινούργιο δρόμο, στην εθνική οδό, από την Αμφιλοχία μέχρι και την Πρέβεζα. Τελειώνει επιτέλους ;


«Τελειώνει, και μάλλον ο πρωθυπουργός θα τον εγκαινιάσει, ίσως και τέλος αυτού του μήνα. Μάλλον στις 31 Ιανουαρίου θα έχουμε εγκαίνια. Ήταν ένα κομμάτι εκεί που βρέθηκαν αρχαία, και γι’ αυτό, ενώ επρόκειτο να παραδοθεί ακόμα νωρίτερα, οι εργασίες πήγαν λίγο πίσω. Αλλά ευτυχώς τα θέματα αυτά λύθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Πρόκειται για έναν δρόμο όνειρο, όχι μόνο για την Πρέβεζα, αλλά και για όλη την Αιτωλοακαρνανία, τη Λευκάδα, κι ευτυχώς τώρα ολοκληρώνεται. Θυμάμαι την τελευταία φορά που είχε έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε υποσχεθεί ότι η Πρέβεζα πρέπει να βγει από την γεωγραφική απομόνωση, γιατί ο νομός ήταν απομονωμένος, χωρίς μεγάλους αυτοκινητόδρομους που να τον συνδέουν με τα άλλα μέρη. Πλέον, λοιπόν, η Πρέβεζα βγαίνει από αυτή τη γεωγραφική απομόνωση, και το επόμενο ζήτημα, είναι τι θα γίνει με το ιστορικό οδικό δίκτυο του νομού, το οποίο όπως κι εσείς γνωρίζετε, είναι ένα δίκτυο που δεν είναι ασφαλές, χωρίς φώτα, απαρχαιωμένο, με πολλά ατυχήματα, τα οποία δυστυχώς πληρώνουμε σε φόρο αίματος. Το ζήτημα αυτό βρίσκεται πολύ ψηλά στη δική μου πολιτική ατζέντα, να δούμε τι θα κάνουμε με το εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού Πρεβέζης, το έχουμε θέσει στο ανώτατο επίπεδο και περιμένουμε εξελίξεις.»

Αν μου απαριθμήσετε τρία βασικά προβλήματα που έχουμε στην Πρέβεζα, ποια είναι αυτά;

«Πρόκειται για θέματα που και για μένα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μου. Το πρώτο είναι το θέμα της υγείας. Έχουμε ένα νοσοκομείο που φτιάχτηκε το 1971, και από τότε, δυστυχώς, δεν έχει πέσει ούτε πινέλο στο εσωτερικό του. Υπάρχει ένα παλλαϊκό αίτημα για ένα νέο, σύγχρονο νοσοκομείο στο νομό Πρεβέζης, καταλαβαίνετε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, κι έτσι θα πρέπει το ήδη υπάρχων νοσοκομείο να το κάνουμε ανθρώπινο. Ευτυχώς υπήρξε μια δωρεά από το ίδρυμα Γιαννακόπουλου, το οποίο ανακαίνησε κάποιες κλίνες, γιατί οι τουαλέτες ήταν εκτός κλινών στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παίρνουν τον ορό και να τον κάνουν βόλτες στους διαδρόμους. Έτσι λοιπόν, έφτιαξαν τέσσερα δωμάτια, τέσσερις σύγχρονες κλίνες, αλλά αυτό ουσιαστικά ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Πολιτείας, όπου η Περιφέρεια αναλαμβάνει να φτιάξει τα υπόλοιπα δωμάτια με δικά της χρήματα. Από το κεντρικό κράτος, μια πρώτη χρηματοδότηση, για να αλλάξουμε κρεβάτια στο νοσοκομείο, ύψους τριακοσίων εξήντα χιλιάδων ευρώ, μαζί με ένα μηχάνημα που ήθελαν, το οποίο είναι ένα μικρό ποσό, όμως είναι και το μεγαλύτερο που έχει έρθει στο νοσοκομείο από το 2004 και μετά. Ελπίζω σύντομα να έχουμε καλά νέα για το θέμα αυτό ανακαίνισης του νοσοκομείου. Δεύτερο ζήτημα είναι οι αυτοκινητόδρομοι, το ιστορικό οδικό δίκτυο της Πρέβεζας, που ήδη αναφέραμε, και τρίτο ζήτημα είναι η ανάπτυξη της Πρέβεζας, τόσο στον πρωτογενή τομέα, στον αγροκτηνοτροφικό, που αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της, όσο και στον τομέα των παραλιών που αφορά την τουριστική ανάπτυξη.»

-Άρα λοιπόν είμαστε σε ένα καλό δρόμο σε σχέση με το κτιριακό κομμάτι στο νοσοκομείο της Πρέβεζας όμως παρόλα αυτά έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και είναι πολυ σοβαρό πρόβλημα αυτό.

«Είναι πανελλαδικό το πρόβλημα. Υπάρχουν χιλιάδες γιατροί που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, δημιουργώντας μια γενικότερη έλλειψη σε αυτόν τον τομέα. Γενικά, οι τουριστικές περιοχές αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, γιατί υπάρχουν γιατροί που θέλουν να πάνε να εγκατασταθούν αλλά δεν βρίσκουν σπίτια.»

Υπάρχει σε εμάς, στην Πρέβεζα τέτοιο θέμα, δηλαδή στέγασης;

«Πλέον, ναι υπάρχει. Δεν βρίσκεις εύκολα να νοικιάσεις σπίτι στην Πρέβεζα, αφού τα περισσότερα από αυτά έχουν μετατραπεί σε AIRBNB, κυρίως μέσα στην πόλη, γιατί εκεί δεν υπήρχαν τουριστικές υποδομές, οπότε η αγορά καλύφθηκε με αυτό το κομμάτι.»

Είναι αυτό κάτι στο οποίο εσείς μπορείτε να βοηθήσετε, δηλαδή να στηρίξετε την Πρέβεζα;

«Ξέρετε, δεν είναι μόνο θέμα Πρέβεζας. Έχω κάνει εισηγήσεις, έχω μιλήσει με το υπουργείο, αλλά, όταν κάποιος ιδιώτης θα ήθελε να πριμοδοτήσει ένα γιατρό για να έρθει, τη στέγασή του, δεν μπορεί να το κάνει γιατί είναι παράνομο. Έχω ζητήσει, λοιπόν, αυτό να μπορεί να γίνει, έτσι ώστε ο εκάστοτε δήμος να μπορεί να επιχορηγίσει, να επιδοτήσει τη στέγαση ενός γιατρού, όπως σε εμάς στην Πάργα, όπου είναι ακόμα πιο δύσκολο για ένα γιατρό να έρθει, διότι είναι αυξημένο το κόστος διαβίωσης, λόγω τουριστική περιοχής. Θα πρέπει να βρεθούν φορείς του Δημοσίου ή ακόμα και ιδιώτες, μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να επιδοτούν τη στέγαση. Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή λύση, δηλαδή μια νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει σε ιδιώτες ή φορείς του δημοσίου να επιδοτούν ένα κομμάτι των εξόδων του εκάστοτε γιατρού, ώστε να μπορούν να προσελκύσουν νέους γιατρούς ή περισσότερους γιατρούς.»

Καιν-άρα το γεγονός ότι έχουμε θέματα να λύσουμε στην περιοχή μας πήγε πολύ καλά η Πρέβεζα τουριστικά φέτος, πολλοί λένε δεν βρίσκουμε ούτε καρέκλα να καθίσουμε είχε αλματώδη αύξηση τουρισμού και πλέον αποτελεί πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών. Θέλουμε βελτίωση όμως σε πολλά ζητήματα .

«Πήγε και θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά τουριστικά. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί σε όμορους νομούς κάποια πεντάστερα ξενοδοχεία, κάτι που βοηθά συνολικά στον τουρισμό. Ξέρετε, ο τουρισμός δεν είναι μια βιομηχανία που έχει ανταγωνισμό, όλοι μαζί ανεβαίνουμε κι όλοι μαζί πέφτουμε. Όσο περισσότερες επενδύσεις υπάρχουν στον τουρισμό, τόσο περισσότερο αναπτύσσεται μια περιοχή. Γενικά, η δική μας περιοχή, όσον αφορά τα παράλια της Πρέβεζας και της Ηπείρου, έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Βέβαια, υπάρχουν κάποια θέματα, όπου οι μεγάλοι επενδυτές που θέλουν να έρθουν και να επενδύσουν, χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις γης. Σε εμάς, τα παράλια, επειδή δεν έχουν γίνει αναδασμοί, καθιστούν δυσεύρετες τέτοιες εκτάσεις γης, οπότε αυτό δημιουργεί κάποιες αγκυλώσεις, αλλά υπάρχουν κι άλλες μορφές, πιο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με βίλες, εξοχικές κατοικίες, οι οποίες σιγά σιγά ξεκινούν να γίνονται και στον νομό Πρεβέζης. Θεωρώ, πως έχουμε ακόμα τεράστια περιθώρια εξέλιξης.»

Κλείνοντας, τι σας ζητούν οι Πρεβεζάνοι, ποια θέματα τους καίνε περισσότερο, γιατί πάντα κάτι ζητάει ο κόσμος από τον βουλευτή τους !

«Τα βασικά ζητήματα είναι αυτά, της υγείας και των αυτοκινητοδρόμων. Η Πρέβεζα είναι ένας νομός, ο οποίος έμεινε πολλά χρόνια στάσιμος, χωρίς να γίνονται πολλά και σημαντικά πράγματα, άρα θέλουν να δουν κάποια από αυτά, όπως τα θέματα υγείας, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία να υπάρχει μεγαλύτερη στελέχωση σε προσωπικό και γιατρούς, όπως και τα θέματα των αυτοκινητοδρόμων, νομίζω ότι είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα όλου του νομού.»

-Και το μήνυμά σας στους Πρεβεζάνους;

«Το μήνυμα είναι, ότι από την πρώτη φορά που εκλέχτηκα προσπαθώ για τα ζητήματα του νομού, προσπαθώ ειλικρινά, αγωνίζομαι καθημερινά κι ελπίζω κάποια πράγματα να τα πετύχω, κι ελπίζω να είναι ευχαριστημένοι με αυτά τα οποία κάνω.»

Ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δώσατε δυνατότητα να κάνω την πρώτη συνέντευξη για το 2024 στο site μας μαζί σας, ευχαριστώ για το χρόνο σας, για την πολύ ευχάριστη διάθεση σας και δεν σας κρύβω πως δεν είναι τυχαίο τελικά που για εσάς μιλάει όλος ο κόσμος με τα καλύτερα λόγια για έναν ευχάριστο άνθρωπο, καλοσυνάτο, εξαιρετικά ευγενή, με πολύ όρεξη για δουλειά και οι ενέργειές του διακρίνονται από τον σεβασμό προς τους πολίτες, την ακεραιότητα και την προσήλωση του στις αξίες της δημοκρατίας. Προσωπικά, να σας ευχηθώ να έχετε καλή θητεία και να επιτύχετε όπως πέτυχατε και στην επαγγελματική σας ζωή διατηρώντας πάντα το προσωπικό σας αξιακό σύστημα .

«Εγώ ευχαριστώ Κυρία Τσέγκου, είχαμε πει ότι θα κάνουμε αυτή τη συνέντευξη και χάρηκα που μιλήσαμε για όλα τα θέματα και θα χαρώ να μιλάμε για τα ζητήματα της Πρέβεζας και να συζητάμε κάθε εξέλιξη που έχουμε και που αφορά στα ζητήματα της περιοχής μας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες μας.

Τα Social Media του Σπύρου Κυριάκη
Instagram:@spyroskyriakis
Facebook: Σπύρος Κυριάκης
Twitter: @engskyri
Ιστοσελίδα:  kyriakis.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Κορονοϊός: Έλληνας που ζει και εργάζεται στην Σκωτία μιλάει στην Μάγδα Τσέγκου

News Room A

Τάσος Παναγιώταρης : Η συμβολή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι σπουδές και ο Νίκος Χαρδαλιάς

News Room

Γρηγόρης Ζαριφόπουλος: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν χρειαστεί

News Room A