magdasnews.gr
Τα δικά μου νέα

Η μεγάλη επιτυχία του 3ου Forum ΣΠΑΥ «Τεχνητή Νοημοσύνη & Ανθεκτικές Πόλεις – Το μέλλον της Αυτοδιοίκησης»

ΜΑΓΔΑ ΤΣΕΓΚΟΥ

Σε μια κομβική στιγμή έρχεται το 3ο FORUM ΣΠΑΥ 2024 για να απογειώσει τα όσα έθεσαν ως βάσεις τα δύο προηγούμενα FORUM του Συνδέσμου, καθιστώντας το πλέον θεσμό για τα δεδομένα της Πολιτικής Προστασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα φώτα στράφηκαν στον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ και Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο που οραματίστηκε ένα φιλόδοξο σχέδιο που κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνει πράξη πριν από τέσσερα χρόνια και όμως το υλοποίησε, παρουσιάζοντας ήδη τα πρώτα έμπρακτα αποτελέσματά του.

Ο ΣΠΑΥ, ο μεγαλύτερος Σύνδεσμος πληθυσμιακά της χώρας, που στοχεύει στη θωράκιση ενός από τα πιο όμορφα και ιστορικότερα βουνά της πατρίδας μας, του Υμηττού, καινοτομεί για μια ακόμα φορά με την υλοποίηση του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης.
Στην επίσημη τελετή έναρξης δόθηκε το σύνθημα για τη νέα εποχή που ξεκινά με στόχο να γίνει ο Υμηττός το πρώτο «Έξυπνο Δάσος» σε πανελλαδικό επίπεδο. Το περίφημο project «SMART ΥΜΗΤΤΟΣ» που υλοποιείται μέσω της Nova, αναδόχου εταιρείες που προέκυψε από το διαγωνισμό, θα προσφέρει τη θωράκιση και την προστασία σε όλο τον Υμηττό, όπου ζουν περίπου ενάμιση εκατομμύριο Αθηναίοι.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί έρχεται να  ενισχύσει το ήδη διαμορφωμένο δίκτυο προστασίας με τις εθελοντικές ομάδες, τις δεξαμενές νερού, τα υδροβόλα και κυρίως το πιο σημαντικό την πολιτική μας προστασίας, που πλέον και με τη χρήση νέας τεχνολογίας που προσφέρει η Nova θα μπορεί να θωρακίσει στο 100% το βουνό μας.
Παρουσία 8 Υπουργών80 Δήμαρχων από όλη την Ελλάδα και συνολικά 120 καταξιωμένων και διακεκριμένων ομιλητών (Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων κ.α.) ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος πρόβαλε το αυτοδιοικητικό όραμα που βασίζεται στη σκέψη «πως μπορούμε να συνδράμουμε το Κεντρικό Κράτος και πως μπορούμε να ενισχύσουμε τα όπλα πρόληψης στην Πολιτική Προστασία, χωρίς να περιμένουμε μόνο και να αποδείξουμε δια του παραδείγματος ότι η δράση φέρνει αποτελέσματα».
Το εμβληματικό έργο του ΣΠΑΥ, που υλοποιείται μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και φέρνει τις νέες τεχνολογίες στον Υμηττό, με δημιουργία Σύγχρονου Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του ΣΠΑΥ, με κάμερες ανίχνευσης πυρκαγιάς,  χρήση drones, έξυπνους αισθητήρες, σύγχρονα συστήματα ψηφιακών επικοινωνιών και υλοποίηση καινοτόμων ψηφιακών δράσεων προστασίας και ανάδειξης του δασικού οικοσυστήματος παρουσιάστηκε και εντυπωσίασε τόσο για το πως μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη όσο και στην έγκαιρη καταστολή ενός φαινομένου πυρκαγιάς, μειώνοντας αισθητά τους ψευδοσυναγερμούς και προλαμβάνοντας εν τη γενέσει ένα συμβάν.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και στο Πρότυπο Αυτοδιοικητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας εκεί όπου θα χτυπά η καρδιά του SMART ΥΜΗΤΤΟΥ. Πρόκειται για ένα Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο του ΣΠΑΥ που θα λειτουργεί για την εκπαίδευση των μαθητών, των εθελοντών και των στελεχών της πολιτικής προστασίας, διαθέτει Αίθουσα Συνεδριάσεων, Χώρους Έρευνας και διασύνδεσης με τα Πανεπιστήμια, καθώς επίσης και Ξενώνες που θα μπορούν να φιλοξενούν φοιτητές, ερευνητές και αποστολές Δήμων, Φορέων και Εθελοντικών Ομάδων από όλη την Ελλάδα. ΜΑΓΔΑ ΤΣΕΓΚΟΥ,ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΣ

Ο Διευθύνον Σύμβουλος της NOVA ICT, Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, πλαισιωμένος από τεχνικό επιτελείο παρουσίασε δια ζώσης το project SMART ΥΜΗΤΤΟΣ και μαγνήτισε το παριστάμενο κοινό από τις δυνατότητες που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο πρόληψης και καταστολής φαινομένων πυρκαγιάς.Είχα την ιδιέταιρη χαρά και τιμή να παρουσιάσω και να συντονίσω για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το FORUM του ΣΠΑΥ.

ΜΑΓΔΑ ΤΣΕΓΚΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ

Χαιρετισμούς στην έναρξη του 3ου FORUM έκαναν ο Εκπρόσωπος Πρόεδρου Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Καραμέρος, ο Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Το λόγο έλαβαν επίσης ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος και ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας. Καινοτομία του 3ου FORUM ΣΠΑΥ 2024 είναι η δημιουργία του «Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων», του πρώτου δικτύου για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία που γεννιέται μέσα από το 3ο FORUM του ΣΠΑΥ με τη συμμετοχή δεκάδων δήμων, που πλέον, όλοι μαζί, διευρύνουν την οικογένεια του ΣΠΑΥ, δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεών μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση. Την όμορφη βραδιά έκλεισαν βραβεύσεις σε ανθρώπους και φορείς για τη σημαντική τους συμβολή στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλουμε για τον Υμηττό μας καθώς και η βράβευση του μεγαλύτερου και του μικρότερου Εθελοντή από τις Ομάδες Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Υμηττού αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι ο άνθρωπος και ο εθελοντισμός που δεν γνωρίζει ηλικία παρά μόνο διάθεση και προσφορά.Οι εργασίες του 3ου Forum ΣΠΑΥ 2024 συνεχίζονται και κορυφώνονται την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024.

Στο σύνδεσμο https://online.anyflip.com/mwpjh/gurh/mobile/index.html μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

ΜΑΓΔΑ ΤΣΕΓΚΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Επίτιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, Ευάγγελος Παπανικολάου, στη Μάγδα Τσέγκου: Οι έγκυες να εμβολιαστούν – Δεν επηρεάζεται η γονιμότητα (video)

News Room M

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος στη Μάγδα Τσέγκου – Πόσο μοιραίες θα αποβούν οι εικόνες συνωστισμού των Θεοφανείων

News Room A

Εκδήλωση του Τομέα Εξωτερικών στην Θεσσαλονίκη με τον Σάββα Αναστασιάδη. Όλα όσα έγιναν-Ποιοί παρεβρέθηκαν.

News Room M