magdasnews.gr
News

Έφυγε απο την ζωή ο Νίκος Κανάκης

Ο Νίκος Κανάκης, μια πολυπράγμων φιγούρα με έντονη παρουσία στον κόσμο του ελληνικού σινεμά, αφήνει πίσω του ένα εντυπωσιακό ιστορικό ως μοντέρ, σκηνοθέτης, παραγωγός και καθηγητής.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου τιμά τη μνήμη του με την παρακάτω ανακοίνωση:

“Η απώλεια του Νίκου Κανάκη βυθίζει στη θλίψη την κινηματογραφική μας κοινότητα. Ανήσυχο πνεύμα, μαχητικός και υποστηρικτικός προς τους νέους δημιουργούς, ο Κανάκης συνέβαλε σημαντικά στο ελληνικό σινεμά. Στα πρώτα βήματα της καριέρας του συνεργάστηκε στενά με τη ντοκιμαντερίστρια Αλίντα Δημητρίου και τον διευθυντή φωτογραφίας Αλέξη Γρίβα. Η μοναδική του μεγάλου μήκους ταινία “Το Κολιέ” (1985) αποτελεί ορόσημο. Ως παραγωγός, υποστήριξε πολλούς νέους σκηνοθέτες, ενώ επί σειρά ετών δίδασκε μοντάζ και θεωρία κινηματογράφου. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και στους φίλους του.”

Ο Νίκος Κανάκης, πτυχιούχος της London Film School, άρχισε την ελληνική του καριέρα ως μοντέρ και βοηθός σκηνοθέτη τη δεκαετία του ’70. Στη συνέχεια, κατέληξε να διακρίνεται στη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ, με τη σειρά “Η Ελλάδα των 5 Ωκεανών” (1981-82) να αποτελεί ξεχωριστή προσφορά. Το 1985 υπογράφει το μοναδικό του μεγάλου μήκους έργο “Το Κολιέ”, ενώ την δεκαετία του ’90 υποστηρίζει νέους σκηνοθέτες ως παραγωγός. Η πορεία του στον κινηματογράφο κλείνει με σχεδόν 100 μονταρισμένες ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και πολλές διεθνείς συμπαραγωγές. Για 15 συναπτά χρόνια, δίδαξε στη Σχολή Κινηματογράφου “Λυκούργος Σταυράκος”, συνεισφέροντας στην εκπαίδευση νέων κινηματογραφιστών. Η κληρονομιά του στον χώρο είναι ένας ανεκτίμητος πολιτιστικός πλούτος.

Σχετικές αναρτήσεις

Σοκ στη Ζάκυνθο: Μητέρα κακοποιούσε τα υιοθετημένα παιδιά της – Η σωτήρια κίνηση της γειτόνισσας

Newsroom

Σκληρό βίντεο: Νέο σοκ στις ΗΠΑ με 15χρονη να χτυπά το κεφάλι κοπέλας στο πεζοδρόμιο!

Newsroom

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΟΙΝΙΑ: SOS

News Room G