magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Έρευνα: Αυξάνεται το ποσοστό ανθρώπων με μη τραυματική υπαραχνοειδή αιμορραγία

Από το 2007 έως το 2017, υπήρξε αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της μη τραυματικής υπαραχνοειδής αιμορραγίας (SAH), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 26 Οκτωβρίου στο Neurology.

Μη τραυματική υπαραχνοειδής αιμορραγία

Η Christina Xia, M.D., από το SUNY Upstate Medical University στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη κοόρτης 39.475 νέων περιπτώσεων SAH στις βάσεις δεδομένων κρατικών νοσοκομείων της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα (2007 έως 2017). Η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή (APC) στην επίπτωση υπολογίστηκε και εξετάστηκαν οι τάσεις με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση ετήσια τυποποιημένη επίπτωση της SAH ήταν 11,4 ανά 100.000 πληθυσμού, με υψηλότερη συχνότητα να παρατηρείται στις γυναίκες έναντι των ανδρών (13,1 έναντι 9,6). Και στα δύο φύλα, η επίπτωση αυξήθηκε με την ηλικία (3,6 και 22,0 για άνδρες ηλικίας 20 έως 44 ετών και 65 ετών και άνω, αντίστοιχα). Οι μαύροι ασθενείς είχαν υψηλότερη επίπτωση βάσει ηλικίας και φύλου από τους μη Ισπανόφωνους Λευκούς (15,4 έναντι 9,9) και άλλες φυλές και εθνότητες. Η επίπτωση αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου (APC, 0,7 τοις εκατό), με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να παρατηρείται σε άνδρες ηλικίας 45 έως 64 ετών, άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω (APC, 1,1, 2,3 και 0,7 τοις εκατό, αντίστοιχα). Η επίπτωση μειώθηκε σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 44 ετών (APC, -0,7 τοις εκατό). καμία αλλαγή δεν παρατηρήθηκε σε άλλες ομάδες ηλικίας/φύλου. Οι μαύροι ασθενείς παρουσίασαν αύξηση της επίπτωσης (APC, 1,8 τοις εκατό), ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή για τους Ασιάτες, τους Ισπανόφωνους ή τους μη Ισπανόφωνους λευκούς ασθενείς.

«Η συχνότητα αυτού του τύπου εγκεφαλικού είναι δυσανάλογα υψηλότερη και αυξάνεται στους μαύρους, οδηγώντας σε διεύρυνση του φυλετικού χάσματος επίπτωσης», ανέφερε σε δήλωση ένας από τους συγγραφείς.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παιδικός καρκίνος: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

News Room

Ο Πάρης Παπαχρήστος μας μιλάει για τα «Ροφήματα με μηδενικές ή πολύ χαμηλές θερμίδες»

News Room G

Δαμάσκηνα: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες υγείας

News Room A