magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Μελέτη Lancet: Μεγάλες διαφορές στους τύπους αντισυλληπτικών ανά περιοχή και ηλικιακή ομάδα

Δημοσιεύτηκε στο The Lancet από τη μελέτη Global Burden of Disease η πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της παγκόσμιας ανάγκης και χρήσης αντισυλληπτικών. Εκτιμάται ότι πάνω από 160 εκατομμύρια γυναίκες και έφηβοι με ανάγκη να αποτρέψουν την τεκνοποίηση παρέμειναν χωρίς αντισύλληψη το 2019, παρά τις σημαντικές αυξήσεις στη χρήση σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1970. Αυτή η μελέτη παρέχει εκτιμήσεις για τη χρήση αντισυλληπτικών παγκοσμίως, την ανάγκη και τον τύπο συνεχώς από το 1970 έως το 2019 ανά χώρα, ηλικιακή ομάδα και οικογενειακή κατάσταση. Η επέκταση της πρόσβασης στην αντισύλληψη συνδέεται με την κοινωνική και οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και τα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία και αποτελεί βασικό στόχο των διεθνών πρωτοβουλιών και αποτελεί δείκτη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Η χρήση αντισύλληψης σχετίζεται επίσης με μειώσεις της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας με την πρόληψη ανεπιθύμητων κυήσεων.

Η κατανόηση του ποιες ηλικιακές ομάδες έχουν τις περισσότερες ανεκπλήρωτες ανάγκες είναι ζωτικής σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προσαρμόσουν και να κάνουν προσβάσιμους τύπους αντισύλληψης στον πληθυσμό που έχει ανάγκη. Η ικανοποίηση των προτιμήσεων γυναικών διαφορετικών ηλικιών και οικογενειακών καταστάσεων είναι επίσης σημαντική για τη μείωση των ανικανοποίητων αναγκών. Για παράδειγμα, η μελέτη έδειξε ότι μόνιμες μέθοδοι, όπως η γυναικεία στείρωση, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ οι νεότερες γυναίκες και οι έφηβοι τείνουν να χρησιμοποιούν μεθόδους βραχείας δράσης, όπως από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια ή προφυλακτικά. Με βάση δεδομένα από 1.162 αυτοαναφερόμενες αντιπροσωπευτικές έρευνες για τη χρήση γυναικείων αντισυλληπτικών, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν μοντελοποίηση για να παράγουν εθνικές εκτιμήσεις διαφόρων δεικτών οικογενειακού προγραμματισμού:

  • το ποσοστό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (15-49 ετών) που χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μέθοδο αντισύλληψης,
  • το ποσοστό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδους,
  • τα είδη των αντισυλληπτικών που χρησιμοποιούνται,
  • η ζήτηση που ικανοποιείται με τις σύγχρονες μεθόδους
  • και η ανικανοποίητη ανάγκη για οποιαδήποτε μέθοδο αντισύλληψης.

Οι γυναίκες ορίστηκαν ως γυναίκες που χρειάζονται αντισύλληψη όταν ήταν παντρεμένες ή αν ήταν ανύπαντρες, σεξουαλικά ενεργές, ικανές να μείνουν έγκυες και δεν ήθελαν παιδί μέσα σε δύο χρόνια ή εάν ήταν έγκυες ή είχαν μόλις γεννήσει αλλά θα προτιμούσαν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την εγκυμοσύνη τους. Από το 1970, ο κόσμος έχει δει σημαντικές αυξήσεις στη χρήση αντισύλληψης, λόγω της σημαντικής μετατόπισης από τη χρήση λιγότερο αποτελεσματικών, παραδοσιακών μεθόδων στη χρήση πιο αποτελεσματικών, σύγχρονων αντισυλληπτικών, συμπεριλαμβανομένων των από του στόματος αντισυλληπτικών χαπιών, των IUD και των αντισυλληπτικών μεθόδων στείρωσης για άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, παραμένουν βασικά κενά στη χρήση. Παγκοσμίως, το μερίδιο των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που χρησιμοποιούν σύγχρονη αντισύλληψη αυξήθηκε από 28% το 1970 σε 48% το 2019.

Η Δρ Annie Haakenstad, Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME), Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, λέει ότι “αν και έχουμε παρατηρήσει εξαιρετικά βήματα στη διαθεσιμότητα αντισυλληπτικών από τη δεκαετία του 1970 σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να διασφαλιστεί ότι κάθε γυναίκα και έφηβο κορίτσι μπορεί να επωφεληθεί από την οικονομική και κοινωνική ενδυνάμωση που προσφέρουν τα αντισυλληπτικά. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το πού ζει μια γυναίκα στον κόσμο και η ηλικία της εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά τη χρήση αντισύλληψης”. Το 2019, η διαθεσιμότητα αντισυλληπτικών εξακολουθούσε να διέφερε σημαντικά μεταξύ περιοχών και μεταξύ διαφορετικών χωρών. Η Νοτιοανατολική Ασία, η Ανατολική Ασία και η Ωκεανία είχαν την υψηλότερη χρήση σύγχρονων αντισυλληπτικών (65%) και ικανοποιήθηκε η ζήτηση (90%), ενώ η υποσαχάρια Αφρική είχε τη χαμηλότερη χρήση σύγχρονων αντισυλληπτικών (24%) και ικανοποιημένη ζήτηση (52%).

Μεταξύ των χωρών, τα επίπεδα χρήσης σύγχρονων αντισυλληπτικών κυμαίνονταν από 2% στο Νότιο Σουδάν έως 88% στη Νορβηγία. Οι ακάλυπτες ανάγκες ήταν υψηλότερες στο Νότιο Σουδάν (35%), την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (29%) και το Βανουάτου (28%) το 2019. Η Πρωτοβουλία Family Planning 2020 (FP2020) έθεσε ως στόχο την αύξηση του αριθμού των γυναικών που χρησιμοποιούν σύγχρονη αντισύλληψη κατά 120 εκατομμύρια μεταξύ 2012 και 2020 σε 69 χώρες προτεραιότητας. Η μελέτη υπολόγισε ότι ο αριθμός των γυναικών που χρησιμοποιούσαν αντισύλληψη αυξήθηκε κατά 69 εκατομμύρια μεταξύ 2012 και 2019 σε αυτές τις χώρες , αφήνοντας την πρωτοβουλία 51 εκατομμύρια μακριά από την επίτευξη του στόχου της, εάν αυτά τα επίπεδα παρέμεναν αμετάβλητα το 2020.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Κορονοϊός: Ολοένα και εξαπλώνεται η υποπαραλλαγή Eris – Ποια είναι τα συμπτώματα

News Room A

Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς: Συμβουλές για ταξίδι με Ι.Χ αυτοκίνητο

News Room A

Εγκρίθηκε στην Αμερική η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με θαλασσαιμία

News Room A