magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Μπορούν οι ασθενείς με καρκίνο να λάβουν εγκεκριμένες θεραπείες COVID;

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο Kevin Billingsley, MD, MBA, επικεφαλής ιατρός στο Κέντρο Καρκίνου του Yale στο New Haven του Κονέκτικατ, παρακολουθούσε στενά τη νέα παραλλαγή COVID που σαρώνει τη Νότια Αφρική. Έξι εβδομάδες αργότερα, η παραλλαγή Omicron είχε γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ – και το σύστημα υγείας του Yale δεν αποτελούσε εξαίρεση. “Καθώς μπήκαμε στον Ιανουάριο, είχαμε ένα εκπληκτικό ποσοστό μόλυνσης στο νοσοκομείο μας”, δήλωσε ο Billingsley, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κλινικής φροντίδας στο νοσοκομείο Smilow Cancer Hospital. “Ορισμένοι από τους πρόσφατα εγκεκριμένους παράγοντες COVID ήταν διαθέσιμοι, αλλά όχι αρκετά ευρέως ώστε να έχουν κλινικά σημαντικό αντίκτυπο για την προστασία όλων των ατόμων υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια αυτής της έξαρσης“.

Αυτό άφησε την ομάδα του Yale με δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποιος θα λάμβανε αυτές τις θεραπείες και ποιος όχι.

Το σύστημα υγείας συγκάλεσε μια ομάδα εργασίας για την ανοσοκαταστολή COVID-19 για να προσδιορίσει ποιοι ασθενείς θα έπρεπε να έχουν κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε ένα από τα πολλά υποσχόμενα φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της λοίμωξης – το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab και τα αντιιικά χάπια Paxlovid και molnupiravir – ή τη μοναδική διαθέσιμη επιλογή για την πρόληψή της, το Evusheld.

“Αν και κλινικά ορθές, καμία από αυτές τις αποφάσεις δεν ήταν εύκολη”, δήλωσε ο Billingsley στο Medscape Medical News. “Κάναμε πολλές εξετάσεις κατά περίπτωση και πολλές χειροδικίες. Το Omicron ήταν μια άγρια διαδρομή για όλους μας και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε με περιορισμένους πόρους”.

“Βλέπουμε απίστευτη μεταβλητότητα

Η ομάδα του Yale δεν είναι η μόνη. Η περιορισμένη προμήθεια των θεραπειών COVID-19 οδήγησε πολλούς ογκολόγους και άλλους ειδικούς σε όλες τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν προσεκτικά επιμελημένους καταλόγους με τους πιο ευάλωτους ασθενείς τους.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) δημοσίευσαν ευρύτατα κριτήρια για να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς να ιεραρχήσουν τους ασθενείς που είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από αυτές τις θεραπείες. Μια χούφτα πολιτειακών υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Μίσιγκαν και της Μινεσότα, θέσπισαν τα δικά τους πρότυπα.

Οι ασθενείς με καρκίνο – συγκεκριμένα όσοι πάσχουν από αιματολογικές κακοήθειες και λαμβάνουν ογκολογικές θεραπείες που θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα – εμφανίστηκαν στην κορυφή της λίστας όλων.

Αλλά τελικά οι ατομικές αποφάσεις σχετικά με το ποιος λαμβάνει αυτά τα φάρμακα και πώς κατανέμονται έπεσαν στα ιδρύματα.

“Συνολικά, αυτό που βλέπουμε είναι απίστευτη ποικιλομορφία σε όλη τη χώρα, επειδή δεν υπάρχει ενιαία συμφωνία σχετικά με το τι περιλαμβάνει τις βέλτιστες πρακτικές για την κατανομή των σπάνιων πόρων”, δήλωσε ο Matthew Wynia, MD, MPH, καθηγητής ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Βιοηθικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στην Ορόρα.

“Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στην κορυφή των περισσότερων καταλόγων και τα φάρμακα είναι σε τέτοια έλλειψη, που δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ακόμη και αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή θα τα πάρουν.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθρώπινο βιολογικό «ρολόι» θεραπεύει δύσκολα τις πληγές κατά τη διάρκεια της νύχτας

News Room

Βρογχικό άσθμα και σχολείο

News Room

Καρκίνος στο πάγκρεας: Οι πολυκυστικές ωοθήκες σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο

News Room A