magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Σύνδρομο Goodpasture: Τι είναι η νόσος αντι-GBM;

Το σύνδρομο Goodpasture είναι μια ομάδα οξειών ασθενειών που επηρεάζουν τους πνεύμονες και τους νεφρούς. Περιλαμβάνει μια αυτοάνοση διαταραχή. Κανονικά, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα για να καταπολεμήσει τα μικρόβια. Αλλά με το σύνδρομο Goodpasture, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει κατά λάθος αντισώματα που επιτίθενται στους πνεύμονες και τους νεφρούς. Αυτή η κατάσταση μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε φλεγμονή των νεφρών (σπειραματονεφρίτιδα) και νεφρική ανεπάρκεια. Μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 20 έως 30 ετών ή σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών. Είναι πιο συχνή στους άνδρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία στους πνεύμονες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η ασθένεια δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες. Αλλά η βλάβη των νεφρών μπορεί να είναι μακροχρόνια. Εάν τα νεφρά αποτύχουν, μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση νεφρού ή αιμοκάθαρση.

Τι προκαλεί το σύνδρομο Goodpasture;

Οι ιατροί δεν είναι σίγουροι τι προκαλεί αυτή την ασθένεια. Μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες, επομένως η γενετική μπορεί να παίξει ρόλο. Ή η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας ενός συνδυασμού άλλων παραγόντων. Αυτά περιλαμβάνουν την έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, όπως τα χημικά στεγνού καθαρισμού ή το ζιζανιοκτόνο Paraquat. Οι ιογενείς λοιμώξεις, το κάπνισμα ή τα φάρμακα μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Goodpasture;

Αυτά είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου Goodpasture:

  • Έλλειψη ενέργειας ή κούραση εύκολα (κόπωση)
  • Ναυτία
  • Προβλήματα αναπνοής
  • Χλωμό δέρμα
  • Βήχας με αίμα
  • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • Μικρές ποσότητες αίματος στα ούρα (αιματουρία)
  • Πρωτεΐνη στα ούρα (πρωτεϊνουρία)

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Goodpasture μπορεί να μοιάζουν με άλλες καταστάσεις ή ιατρικά προβλήματα. Να επισκέπτεστε πάντα τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για διάγνωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου Goodpasture;

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα εξετάσει το ιστορικό υγείας σας και θα κάνει μια φυσική εξέταση. Άλλες εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • Εξετάσεις αίματος. Αυτές οι εξετάσεις αναζητούν υψηλά επίπεδα στο αίμα των αποβλήτων που φυσιολογικά απομακρύνονται από τα νεφρά στα ούρα. Τα κυκλοφορούντα αντισώματα εντοπίζονται επίσης με εξετάσεις αίματος.
  • Εξετάσεις ούρων. Η πρωτεΐνη μπορεί να βρεθεί στα ούρα μαζί με τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια, καθώς και ομάδες κυττάρων και κυτταρικού υλικού κολλημένες μεταξύ τους (κοκκώδεις εκμαγείες).
  • Βιοψία νεφρού. Μια δοκιμή στην οποία τα δείγματα ιστών αφαιρούνται και ελέγχονται με μικροσκόπιο.
  • Ακτινογραφια θωρακος. Αυτό αναζητά αλλαγές στους πνεύμονες.

Ποια είναι η θεραπεία για το σύνδρομο Goodpasture;

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα βρει την καλύτερη θεραπεία για εσάς:

  • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να παράγει αντισώματα. Μπορούν επίσης να σας κάνουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώξεις. Έτσι μπορεί να σας συνταγογραφηθούν και αντιβιοτικά.
  • Κορτικοστεροειδή. Χρησιμοποιείται για τη μείωση της φλεγμονής και της βλάβης των ιστών που βοηθά στον έλεγχο της αιμορραγίας στους πνεύμονές σας.
  • Πλασμαφαίρεση. Αυτή είναι μια διαδικασία κατά την οποία το πλάσμα του αίματος αφαιρείται, καθαρίζεται από επιβλαβή αντισώματα και στη συνέχεια επιστρέφει στο σώμα σας. Συνήθως χορηγείται με στεροειδή.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Μπορεί η έντονη άσκηση να απειλήσει τη ζωή; Τι λέει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία

News Room A

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μπισκότα κανέλας πασίγνωστης εταιρείας

News Room A

Αν προσέξετε αυτό στο ψάρι, μην το φάτε! Σημάδια για τοξίνες, πιθανά βακτήρια, ή παράσιτα

News Room A