magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Θέλεις “γερή καρδιά” ως τα βαθιά γεράματα; Αυτά είναι τα “μυστικά” που δεν σου έχει πει κανείς!

Θέλεις "γερή καρδιά" ως τα βαθιά γεράματα; Αυτά είναι τα "μυστικά" που δεν σου έχει πει κανείς!

Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με τα «μυστικά» για μια γερή καρδιά, δίνοντας συμβουλές που προκύπτουν από τις τελευταίες έρευνες και είναι εύκολο να ακολουθήσουμε αν το πάρουμε απόφαση! Στην εκπομπή μίλησαν σχετικά ο καρδιολόγος Γιώργος Γκουμάς και ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος.  

«Είχα πρόβλημα, η κακή χοληστερίνη ήταν πολύ ανεβασμένη. Άλλαξα τη διατροφή μου, έκοψα το κόκκινο κρέας και τα λιπαρά όσο γινόταν», είπε ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η μόλυνση του περιβάλλοντος κάνει κακό στην καρδιά μας.

«Το περιβάλλον αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου. Ο αέρας είναι γεμάτος από σωματίδια, εναέριους ρύπους. Όλα αυτά επιδρούν στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου», εξήγησε ο κ. Γκουμάς.

«Οι επιδημίες της γρίπης συνδυάζονται με αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Για αυτό έχει περάσει ως μέτρο ο εμβολιασμός κατά της γρίπης», συνέχισε ο ίδιος.

Ακόμα και η διαχείριση του στρες μειώνει κατά 30-40% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Όταν διαχειρίζεσαι το άγχος που έχεις κάθε μέρα, φτιάχνει η καθημερινότητά σου. Φροντίζει να μη φορτώνεις τόσο το πρόγραμμά σου και εγώ δεν ασχολούμαι πλέον τόσο με τα προβλήματα των άλλων», σχολίασε ο κ. Χασαπόπουλος.

«Σίγουρα το άγχος παίζει ρόλο. Εκκρίνονται χημικές ουσίες στον οργανισμό μας και ανεβάζουν τους παλμούς και την πίεσή μας. Αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Το ίδιο ισχύει και για την κατάθλιψη», εξήγησε ο κ. Γκουμάς.

«Ένα πρωί έφυγα από την εκπομπή και είχα δύσπνοια και πήγα στο νοσοκομείο. Από τις εξετάσεις μου βρήκαν ότι είχα περάσει παλιότερα ένα μικροέμφραγμα. Μετά έψαξα όλα τα υπόλοιπα, και εκεί ήρθαν οι μεγάλες αλλαγές. Μετά βάζεις το περπάτημα στη ζωή σου, βάζεις την άσκηση. Ακόμα το ότι κάπνιζε πολύ ο πατέρας μου, με απέτρεπε εμένα από το να καπνίσω», περιέγραψε ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

«Πρέπει να κάνουμε 150-300 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση των εβδομάδα. Απλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας στο σπίτι του. Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε 75-150 λεπτά την εβδομάδα δυνατή άσκηση», είπε ο κ. Γκουμάς.

Σημαντικός για την καρδιαγγειακή υγεία είναι και ο ύπνος. «Η ποιότητα του ύπνου παίζει μεγάλο ρόλο, δίνουμε την ευκαιρία στον οργανισμό μας να ξεκουραστεί και αυτό βοηθάει πολύ τη λειτουργία της καρδιάς μας», τόνισε ο ίδιος.

«Το τσιγάρο είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Μειώνουμε τη συχνότητα που καπνίζουμε, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και με τα νέα προϊόντα», εξήγησε κλείνοντας ο κ. Γκουμάς.

Σχετικές αναρτήσεις

Έρευνα: Τα παιδικά ψυχικά τραύματα μιας γυναίκας μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της

News Room A

Κάπνισμα: Aυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και σχιζοφρένειας – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καπνιστές!

News Room A

Καθημερινές συνήθειες που μας… κουφαίνουν

News Room A