magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Ποιοι κινδυνεύουν από σιδηροπενική αναιμία;

Η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ η σιδηροπενική αναιμία παραμένει η πιο σημαντική μορφή αναιμίας διεθνώς.

Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας φαίνεται μάλιστα πως είναι πιο ευάλωτες σε σχέση με τους άντρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2019 το 29,9% των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών έπασχε από αναιμία, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πάνω από μισό δισεκατομμύριο γυναίκες.

Τι είναι σιδηροπενική αναιμία;

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για πολλές μεταβολικές διεργασίες. Παίζει καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα και στην παραγωγή ενέργειας. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια σιδήρου, το σώμα δεν μπορεί να παράγει επαρκή αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα την σιδηροπενική αναιμία. Τα πιο κοινά συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας είναι ωχρότητα, κόπωση, αίσθημα αδυναμίας, δύσπνοια, αίσθημα παλμών και πονοκέφαλος.

Ποιοι κινδυνεύουν από έλλειψη σιδήρου;

Σε γενικές γραμμές σιδηροπενία και σιδηροπενική αναιμία μπορεί να παρουσιαστούν όταν:

  • Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο.
  • Η πρόσληψη ή η απορρόφηση του σιδήρου είναι ανεπαρκής.
  • Υπάρχει απώλεια αίματος από τον οργανισμό.

Ακολουθούν μερικές κατηγορίες ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σιδηροπενική αναιμία.

Γυναίκες με έμμηνο ρήση

  • Οι γυναίκες με φυσιολογική περίοδο εμφανίζουν 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης αναιμίας σε σύγκριση με τους άνδρες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η απώλεια αίματος στην περίοδο πρακτικά σημαίνει και απώλεια σιδήρου. Ειδικά, αν υποφέρετε από «βαριές» περιόδους, χάνετε περισσότερο αίμα και επομένως περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από όσα παράγονται από τον οργανισμό σας. Έτσι, μειώνεται και η ποσότητα του αποθηκευμένου σιδήρου.

Έγκυες

  • Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός στην εγκυμοσύνη. Ο λόγος είναι βεβαίως οι αυξημένες ανάγκες για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Παρόλα αυτά, η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια στην εγκυμοσύνη! Σύμφωνα με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία πάνω από το 20% των γυναικών ξεκινά την εγκυμοσύνη με εξαιρετικά χαμηλά αποθέματα σιδήρου. Σε περιπτώσεις σοβαρής αναιμίας κατά την εγκυμοσύνη υπάρχει ωστόσο κίνδυνος το βρέφος να γεννηθεί πρόωρα ή λιποβαρές. Επομένως, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου.

Γυναίκες σε λοχεία

  • Όπως αναφέρθηκε, στην εγκυμοσύνη η ανάγκη του οργανισμού για σίδηρο αυξάνεται για να υποστηριχθεί η υγιής ανάπτυξη του εμβρύου. Εάν τα αποθέματα σιδήρου της μητέρας δεν αναπληρωθούν μετά τον τοκετό, μπορεί να προκληθεί σιδηροπενική αναιμία. Επιβαρυντικά λειτουργεί βεβαίως και η απώλεια αίματος που αποβάλλεται από το σώμα τόσο κατά τη διάρκεια του τοκετού όσο και στη λοχεία.

Vegetarians και vegans

  • Οι χορτοφάγοι και οι vegans έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σιδηροπενική αναιμία σε σύγκριση με τους μη χορτοφάγους. Παρόλο που μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει αρκετές τροφές πλούσιες σε σίδηρο, αυτές οι φυτικές πηγές σιδήρου έχουν χαμηλά ποσοστά απορρόφησης από το σώμα μας. Για αυτόν τον λόγο, η συνιστώμενη πρόσληψη σιδήρου για τους χορτοφάγους είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή που συνιστάται για τους μη χορτοφάγους.

Ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια

  • Περίπου το 50% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν κάποια μορφή ανεπάρκειας σιδήρου, με ή χωρίς αναιμία. Στους ασθενείς αυτούς η έλλειψη σιδήρου σχετίζεται με κακή ποιότητα ζωής, μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και αυξημένη θνησιμότητα.

Ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

  • Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ή αλλιώς χρόνια νεφρική νόσος) είναι μια εξελικτική νόσος στην οποία τα νεφρά αρχίζουν να καταστρέφονται και από ένα σημείο και μετά ανεπαρκούν, με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν. Όσοι έχουν χρόνια νεφρική νόσο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας, λόγω της αιμοκάθαρσης, των συχνών αιματολογικών εξετάσεων και της μειωμένης απορρόφησης σιδήρου.

Ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

  • Το 36%-76% περίπου των ατόμων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου εκδηλώνει σιδηροπενική αναιμία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μεγάλης διάρκειας εσωτερική αιμορραγία εντός του εντέρου ή στη μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου λόγω της φλεγμονής. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ονομάζεται η χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του πεπτικού σωλήνα. Περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Παιδιά και έφηβοι

  • Τα παιδιά, αντίστοιχα, χρειάζονται περισσότερο σίδηρο ιδιαίτερα σε περιόδους που αναπτύσσονται γρήγορα, όπως στα πρώτα χρόνια της ζωής τους και στην εφηβεία, αλλά και όταν αρχίσει η περίοδος στα κορίτσια. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας, αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει έλλειψη σιδήρου.

Συμπλήρωμα σιδήρου χωρίς παρενέργειες

Το σύμπλεγμα σιδήρου πολυσακχαρίτη Olyfer® είναι το πλέον αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου. Διατίθεται σε κάψουλες των 150 mg, παρέχοντας την υψηλότερη δόση στοιχειακού σιδήρου σε μία μόνο κάψουλα. Αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα της φερριτίνης. Έχει υψηλή απορρόφηση και είναι φυτικής προέλευσης. Καινοτομεί καθώς έχει άριστη ανεκτικότητα από τον οργανισμό και δεν προκαλεί παρενέργειες. Η κάψουλα μπορεί να λαμβάνεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ανεξαρτήτως λήψης τροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πώς «σβήνουν» από το δέρμα τα σημάδια του καλοκαιριού

News Room A

Πόνος στον αυχένα και μούδιασμα στα άκρα: Πότε να ανησυχήσουμε;

News Room A

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αποσύρεται παρτίδα από κατεψυγμένο ρολό κοτόπουλο, με σαλμονέλα!

News Room A