magdasnews.gr
Είμαι γυναίκα!

10 τρόποι για να καταπολεμήσετε το αίσθημα απελπισίας

Επιμέλεια: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος
Το αίσθημα απελπισίας μας ενίοτε είναι δύσκολα διαχωρίσιμο. Ωστόσο θα έλεγε κανείς ότι…
διατηρώντας το,  δεν εξυπηρετούμε τελικά τον εαυτό μας. Τον σαμποτάρουμε. Όποτε τι θα μπορούσαμε άραγε να κάνουμε για να το αντικαταστήσουμε με τα αισθήματα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης;

Το αίσθημα απελπισίας είναι απολύτως εξουθενωτικό για όλους μας. Μπορεί να μας οδηγήσει στην αποξένωση από τον εαυτό  μας,  στην απομάκρυνση από τους φίλους μας και στο να σταματήσουμε να κάνουμε τις δραστηριότητες που αγαπάμε.

Συχνά  τα συναισθήματα της απελπισίας μπορεί να συνυπάρχουν με άλλα αρνητικά συναισθήματα που μας εμποδίζουν να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή. Μπορεί παράλληλα να έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνικό άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη.

Ωστόσο, η αναγνώριση των συναισθημάτων μας και η ανάληψη δράσης για τη βελτίωση της κατάστασής μας είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση στο ταξίδι της αυτοβελτίωσής μας…

Εμείς θα σας παρουσιάσουμε 10 τρόπους με βάση τους οποίους  θα μπορέσετε να καταπολεμήσετε αυτά τα συναισθήματά σας.

Εστιάστε στα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες στη ζωή σας
Μην αφήνετε το σκοτάδι απελπισίας να επισκιάζει τις δυνατότητές σας .Οι αντιξοότητες  που ενδεχομένως να αντιμετωπίζετε στη ζωή σας,  δεν διαγράφουν  τις ικανότητες, τις γνώσεις, τα πτυχία και τις εμπειρίες σας. Να έχετε ευγνωμοσύνη για όσα έχετε επιτύχει μέχρι σήμερα. Μην τα λησμονείτε.

Αναλάβετε πρωτοβουλίες.
Δείτε πιο αισιόδοξα τη ζωή δοκιμάζοντας πράγματα που αποφεύγετε να πραγματοποιήσετε. Για παράδειγμα, πηγαίνετε για ένα τρέξιμο ή για δείπνο με μερικούς καλούς σας φίλους.  Όσο παραμένετε ενεργοί, τόσο απομακρύνεται αδιόρατα το αίσθημα της απελπισίας.

Κάντε μερικές «μικρές» νίκες για να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να επιτύχετε πολλά ακόμα στη ζωή σας.

Εστιάστε στα πράγματα που πάνε καλά στη ζωή σας
Αντί να σκέφτεστε συνεχώς τα πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε, κοιτάξτε το ευρύ φάσμα των πραγμάτων που μπορείτε να αλλάξετε.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι επαγγελματικά βρίσκεστε σε πολύ κακή κατάσταση αυτή τη στιγμή. Έχετε μόλις απολυθεί και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να το αλλάξετε αυτό.

Όμως δε θα σας εξυπηρετούσε περισσότερο το να εστιάζατε στους τομείς της ζωής σας που τα πράγματα λειτουργούν καλά ή στους τομείς που πιστεύετε ότι έχετε τη δύναμη να ασκείτε έλεγχο;

Αντί  λοιπόν να είστε απελπισμένοι εστιάζοντας  στην απώλεια της θέσεως εργασίας σας, επικεντρώστε τη νοητική προσοχή σας σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε ή σε αυτά που μπορείτε να αλλάξετε…

Γίνετε και πάλι παιδιά
Τα παιδιά τι κάνουν που δεν κάνουν πολλοί από μας; Απλά ζουν στην παρούσα στιγμή χωρίς να ανησυχούν καθόλου για το αύριο.

Ένα παιδί δηλαδή μπορεί να το δεις να λυπάται μια στιγμή επειδή π.χ. χάλασε κάποιο παιχνίδι του, πολύ γρήγορα το βλέπεις να βρίσκει εύκολα τη χαρά του εστιάζοντας την  προσοχή  του σε ένα άλλο παιχνίδι.

Να είστε καλοί με τον εαυτό σας.
 Φροντίστε τον εαυτό σας. Γιορτάστε το γεγονός ότι είστε ζωντανοί και υγιείς. Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να εκτιμήσουν τα ταλέντα τους και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους εαυτούς τους με σεβασμό , τότε είναι επόμενο να μην αυτοβελτίωνονται.

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους.
Εάν ξοδεύετε όλο τον χρόνο σας σκεπτόμενοι το πόσο καλύτερα από σας τα πάνε κάποιοι άλλοι άνθρωποι στη ζωή τους , είναι λογικό να αισθανθείτε πολύ χειρότερα για τον εαυτό σας. Ποτέ δεν ξέρετε τι πραγματικά όμως τι συμβαίνει στη ζωή των άλλων, ακόμα και εκείνων των οποίων η ζωή φαίνεται τέλεια. Ζήστε με βάση τις προσωπικές αξίες σας επομένως.

Αντιληφθείτε ότι το μέλλον είναι άγνωστο.
Γράψτε σε χαρτί ορισμένες θετικές προοπτικές  για το μέλλον σας. Με αυτό τον τρόπο θα ανανεώσετε την πίστη στον εαυτό σας, κάτι θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τις μελλοντικές σας επιδόσεις.

Αποφύγετε τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ θα αλλάξουν τη διάθεσή σας και θα σας βοηθήσουν μεν να ξεφύγετε από τα αρνητικά συναισθήματά σας προσωρινά, αλλά αυτές οι ουσίες θα σας κάνουν να αισθανθείτε πολύ χειρότερα συν τω χρόνω.

Συγχωρήστε.
Όταν κρατάτε κακία στους άλλους,  καταλήγετε στο να αισθάνεστε θυμωμένοι οι ίδιοι. Μην αφήνετε τους άλλους να έχουν αυτή τη δύναμη πάνω σας. Βρείτε έναν τρόπο να τους συγχωρήσετε για να ελαφρύνετε το συναισθηματικό σας φορτίο και για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Απολαύστε τη μουσική της αρεσκείας σας.
Η μουσική είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξετε τη διάθεσή σας προς το καλύτερο και μάλιστα άμεσα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αισιόδοξα και τονωτικά τραγούδια  τόσο σε στίχους όσο και σε μουσικό στυλ,  μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι μέσα σε λίγα λεπτά.
Πηγή

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.com

Σχετικές αναρτήσεις

Οι 4 απλές κινήσεις για να αδυνατίσεις, πριν το καλοκαίρι, χωρίς να πεινάσεις (+1 extra tip)

News Room

Από ποια φυλή κατάγεσαι; Θα το καταλάβεις από τα πόδια σου! [photo]

News Room

Το ήξερες; Τι είναι αυτά τα σημάδια που κατά καιρούς βλέπουμε στα μάτια μας;

News Room