magdasnews.gr
People & Politics

11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις Ευρωεκλογές: Ένας πλήρης οδηγός με όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σχεδόν ένας μήνας απομένει για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ήδη η προεκλογική της εκστρατεία.

Πότε θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές

Οι ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα.

Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Πώς ψηφίζουμε στην Ελλάδα

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα 9 Ιουνίου 2024.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών.

Μπορείτε να κάνετε χρήση της επιστολικής ψήφου, εφόσον έχετε κάνει εγγραφή εντός της προθεσμίας στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική πλην εξαιρέσεων.

Πόσα μέλη εκλέγονται

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές το 2024, όπως και στις εκλογές του 2019.

Πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα έχει προτρεπτικό χαρακτήρα.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές έχουν όσοι:

  • Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007)
  • Είναι είτε Ελληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα

Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της πρόσφατα θεσμοθετημένης δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο θα πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024.

Πού μπορώ να ψηφίσω

Ελληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα

Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, ανατρέξτε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ελληνας πολίτης που επιθυμεί να ψηφίσει κάνοντας χρήση του πρόσφατα θεσμοθετημένου δικαιώματος επιστολικής ψήφου, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό

Θα πρέπει να έχετε κάνει εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών που ήταν έως τις 29 Απριλίου 2024.

Στις χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα.

Ποια έγγραφα πρέπει να φέρω στο εκλογικό τμήμα

Πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά στην Ελλάδα;

Όχι, στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ψήφος μέσω του διαδικτύου. Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα ή να κάνετε χρήση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου.

Μπορώ να ψηφίσω με πληρεξούσιο;

Όχι, στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η ψήφος διά πληρεξουσίου.

Τι διευκολύνσεις προβλέπονται για τους ψηφοφόρους/ ΑΜΕΑ;

Ως ψηφοφόρος με αναπηρία, ψηφίζετε αυτοπροσώπως κατ’ απόλυτη προτεραιότητα . Οι εφορευτικές επιτροπές καλούνται να σας διευκολύνουν με κάθε πρόσφορο μέτρο, ενώ σε κάθε εκλογικό κατάστημα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος. Στο παραβάν επιτρέπεται συνοδός εκλογέα, κατόπιν εκτίμησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και παρουσία του. Επίσης, επιτρέπεται συνοδός – σκύλος. Μπορείτε επίσης να κάνετε χρήση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου.

Σχετικές αναρτήσεις

Είμαστε κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο, σύμφωνα με τον Χένρι Κίσινγκερ

News Room A

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης παίρνει το μέρος της Μαρίνας Πατούλη

News Room A

Συγκινεί ο Βασίλης Σπανούλης: “Η Ολυμπία τα θυσίασε όλα για να είναι δίπλα μου”

News Room A