magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Αϋπνία: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Υποφέρεις από αϋπνία; Έτσι θα επαναφέρεις το βιολογικό σου ρολόι!

Με την αϋπνία ασχολήθηκε σήμερα η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» στο MEGA. Μια νεότερη προσέγγιση λέει ότι για αυτήν φταίει κατά κύριο λόγο το στρες. Για το θέμα μίλησαν σχετικά η επιχειρηματίας, Βαλέρια Χοψονίδου, και ο καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Δικαίος.

«Πιστεύω ότι οφείλεται στο άγχος η αϋπνία. Δεν κοιμάμαι συνεχόμενα, μπορεί να ξυπνήσω δέκα φορές κάθε βράδυ. Υπάρχουν βράδια που κοιμάμαι ελάχιστα. Δυστυχώς, κοιμάμαι στον καναπέ, αλλά προσπαθώ να πηγαίνω στο κρεβάτι να ξεκουράζομαι. Όταν ετοιμάζω μία κολεξιόν, όταν δεν πηγαίνει κάτι καλά, αγχώνομαι περισσότερο», σημείωσε η κ. Χοψονίδου.

«Οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν πολλά πράγματα, όπως και τα οργανικά. Έτσι και η αϋπνία. Έχει μεγάλη σχέση με το άγχος, γιατί όταν είσαι αγχωμένος οι σκέψεις σε κάνουν να μη μπορεί να σε πάρει ο ύπνος. Το κυριότερο στρες που υπάρχει είναι μήπως δεν κοιμηθείς. Πολύ συχνά η αϋπνία ξεκινάει από κάποια περίοδο στρες, και μετά αυτονομείται, γίνεται το κυριότερο άγχος ο φόβος ότι θα δε θα κοιμηθούμε καλά. Ο τέλειος ύπνος δεν είναι οχτώ ώρες, αλλά όσες χρειάζεται ο καθένας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Δικαίος.

Σχολιάζοντας τον κανόνα των 25 λεπτών, σύμφωνα με τον οποίο αν κάποιος δεν καταφέρει να κοιμηθεί μέσα σε 25 λεπτά από την ώρα που ξαπλώνει πρέπει να σηκωθεί, ο κ. Δικαίος είπε «Να κάθεστε σε καρέκλα, όχι στον καναπέ, όπου μπορεί να σας πάρει λίγο ο ύπνος. Σε όσους έχουν πρόβλημα αϋπνίας, το κρεβάτι αποτελεί εχθρό που τους τρομάζει. Εκεί βοηθάει αυτός ο κανόνας».

«Προσπαθώ να διαχειρίζομαι την αϋπνία. Να αντιμετωπίζω το άγχος μου. Αλλά υπάρχουν και στιγμές που δεν μπορώ. Τη βοήθεια ειδικού τη ζητάς όταν χάνεις τον έλεγχο», σημείωσε η κ. Χοψονίδου.

Τι ισχύει, όμως, για τα χάπια, για την αντιμετώπιση της αϋπνίας;

«Τα φαρμακευτικά σκευάσματα για την αϋπνία δίνονται με συνταγή, τα φυτικά πωλούνται ελεύθερα στα φαρμακεία. Ο κίνδυνος που έχουν είναι να αρχίσει κανείς να τα παίρνει, να επαφίεται σε αυτά, και να αναπτύσσεται συνήθεια του οργανισμού. Είναι εθιστικά τα φαρμακευτικά. Τα φυτικά δεν οδηγούν σε εθισμό, αλλά μπορεί ο οργανισμός να τα συνηθίσει, και να μην κοιμάσαι πάλι, ενώ τα παίρνεις. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο για το πώς θα κοπεί ένα υπνωτικό, από όταν ξεκινήσει κάποιος να το λαμβάνει», τόνισε ο κ. Δικαίος.

Σχετικές αναρτήσεις

Είναι δηλητηριώδεις οι σπόροι στο μήλο; Τι ισχύει με τα φυτοφάρμακα

News Room A

Κορωνοϊός: Ένα νέο φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο διασωλήνωσης

News Room A

Diabepro® GLUCOSE CARE για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στον οργανισμό

News Room A