magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Cinema: Ποια είναι τα οφέλη του κινηματογράφου στην υγεία του ανθρώπου;

Η παρακολούθηση ταινιών είναι μια δραστηριότητα που εδώ και πολύ καιρό θεωρείται απλώς ένα χόμπι για να απολαύσεις όταν έχεις μια ελεύθερη στιγμή από τις ευθύνες της ζωής. Ενώ ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί να είναι επιβλαβής, η ενασχόληση με χόμπι που εξισορροπούν την εργασία και την επαγγελματική σας ζωή μπορεί να είναι υγιής. Οι ταινίες μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία.

Οφέλη cinema στη ψυχική υγεία του ανθρώπου

  • Ενισχύει τη διάθεση. Εάν ζείτε με μια αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη ή είστε απλά ανήσυχοι και αγχωμένοι για τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, αφιερώστε χρόνο για να παρακολουθήσετε μια ταινία θα μπορούσε να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Μια ανασκόπηση του 2016 διαπίστωσε ότι η απόλαυση δραστηριοτήτων αναψυχής, όπως η παρακολούθηση ταινιών, θα μπορούσε να τονώσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
  • Χαλάρωση. Οι ευχάριστες περισπασμοί και η ψυχαγωγία θα μπορούσαν να προσφέρουν ξεκούραση και χαλάρωση και αναζωογονητικές ιδιότητες, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017. Η εύρεση χαλάρωσης παρακολουθώντας μια ταινία μπορεί να είναι ευκολότερη από ό,τι ακούγεται. Ίσως είναι καλή ιδέα να εξαλείψετε τους περιττούς περισπασμούς κατά τη διάρκεια της ταινίας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την αποσύνδεση από την εργασία ή άλλους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, σκεφτείτε να αφήσετε το τηλέφωνό σας και άλλες συσκευές σε άλλο δωμάτιο ή σε λειτουργία “μην ενοχλείτε”, ώστε να σας διακόπτουν μόνο για επείγοντα θέματα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε σε θέση να εμπλέξετε το μυαλό σας με την πλοκή που ακολουθείτε χωρίς περισπασμούς, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πιο χαλαρωτική εμπειρία. Μια μουσική ή ρομαντική κωμωδία, γνωστή και ως rom-com, θα μπορούσε να είναι απλώς η απόσπαση της προσοχής που χρειάζεστε για να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα.
  • Κίνητρο. Η παρακολούθηση ταινιών θα μπορούσε να είναι κίνητρο με πολλούς τρόπους. Το να αφήσετε το μυαλό σας ένα διάλειμμα από τη δουλειά για κάτι ευχάριστο θα μπορούσε να σας παρακινήσει να είστε πιο παραγωγικοί όταν επιστρέψετε σε αυτό και να διώξετε τα συναισθήματα της εξάντλησης. Εάν η ταινία τονίζει κάποιον που κυνηγά με επιτυχία τις φιλοδοξίες του, θα μπορούσε να σας παρακινήσει να κάνετε το ίδιο. Μπορεί επίσης να σας εμπνεύσει να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι ή να επιδιώξετε έναν νέο στόχο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020.
  • Βελτίωση των σχέσεων. Εάν νιώθετε κάποιο επίπεδο αποσύνδεσης μεταξύ κάποιου κοντινού σας προσώπου – είτε είναι ο ρομαντικός σύντροφός σας, ο καλύτερος φίλος ή το παιδί σας – η παρακολούθηση ταινιών μαζί θα μπορούσε να είναι απλώς το εισιτήριο για να αναζωπυρώσετε τη σχέση σας. Θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχετε το ίδιο γούστο στις ταινίες και επιλέγετε κάτι νέο που θα σας ενθουσιάσει και οι δύο. Όχι μόνο θα δεσμευτείτε τη στιγμή της παρακολούθησης, αλλά μπορεί να νιώσετε μια ανανεωμένη αίσθηση σύνδεσης όταν συζητάτε για το τι παρακολουθήσατε στη συνέχεια.
  • Μείωση του άγχους. Μια καλή κωμωδία θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι το γέλιο θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα που είναι υπεύθυνες για το στρες, όπως η κορτιζόλη και η επινεφρίνη. Αν δεν έχετε διάθεση να γελάσετε, σκεφτείτε ένα δράμα ή ένα δακρύβρεχτο. Το κλάμα θα μπορούσε επίσης να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020.
  • Ενίσχυση του κοινωνικού και πολιτιστικού προβληματισμού. Η παρακολούθηση ταινιών που έχουν σκληρά θέματα θα μπορούσε να είναι μια εμπειρία που σας προκαλεί σκέψη. Είτε θέλετε να κατανοήσετε καλύτερα ένα τρέχον κοινωνικό ζήτημα είτε να πυροδοτήσετε μια συζήτηση για μια αντίθετη άποψη, η παρακολούθηση ταινιών θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκπαίδευση και τη διαφώτιση.

Τι είναι η κινηματογραφική θεραπεία;

Εκτός από την παροχή ψυχαγωγίας και την απόσπαση της προσοχής από μια αγχωτική μέρα, η παρακολούθηση ταινιών θα μπορούσε επίσης να είναι μια τεχνική θεραπείας. Ο κινηματογράφος και η βιντεοθεραπεία χρησιμοποιούνται μερικές φορές ως μέρος της ψυχοθεραπείας. Οι θεραπευτές μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος θεραπείας για να σας εκθέσουν σε έναν χαρακτήρα που μπορεί να έχει παρόμοια συναισθηματική εμπειρία, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021. Θα μπορούσε επίσης να σας ενθαρρύνει να δείτε την κατάστασή σας από διαφορετική οπτική γωνία, παρέχοντας νέους τρόπους αντιμετώπισης. Ένας θεραπευτής μπορεί να επιλέξει μια εμπορική ταινία ή βίντεο (ντοκιμαντέρ) που σχετίζεται με τις προκλήσεις σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στη ρομαντική σας σχέση, μπορεί να σας ζητηθεί να παρακολουθήσετε μια ταινία με το ίδιο θέμα. Μπορεί επίσης να σας δοθούν θεραπευτικές ασκήσεις για να κάνετε πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την προβολή. Η ταινία, το είδος και το θέμα που θα επιλέξετε θα εξαρτηθούν από την κατάστασή σας.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΟΔΥ: Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια – Προφυλαχθείτε από τον ιό του Δυτικού – 13 περιστατικά στη χώρα μας

News Room A

Καρκίνος του Μαστού: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

News Room M

ΕΟΠΥΥ: Πότε οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας εκτελούνται χωρίς συμμετοχή του ασθενούς

News Room A