Την υγεία των αιμοφόρων αγγείων καθώς και την γνωστική λειτουργία, διασφαλίζοντας την υγιή γήρανση του ανθρώπου, φαίνεται πως βελτιώνει ο βαθυκόκκινος χυμός παντζαριού.
Η κατανάλωση χυμού παντζαριού ενισχύει τα βακτήρια του στόματος που σχετίζονται με την αγγειακή υγεία και την εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη ανθρώπων ηλικίας 70-80 ετών που δημοσιεύθηκε στο Redox Biology.
Το παντζάρι –καθώς και άλλα τρόφιμα όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το σέλινο- είναι πλούσιο σε ανόργανα νιτρικά και πολλά στοματικά βακτήρια παίζουν ρόλο στη μετατροπή αυτών των νιτρικών σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των αιμοφόρων αγγείων και της νευροδιαβίβασης (χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο).
Οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλότερη παραγωγή νιτρικού οξειδίου, πράγμα που σχετίζεται με χειρότερη αγγειακή (αιμοφόρα αγγεία) και γνωστική (εγκέφαλος) υγεία.
Σε αυτή τη νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Exeter, λοιπόν, 26 υγιείς ηλικιωμένοι έλαβαν μέρος σε δύο περιόδους μελέτης δέκα ημερών με συμπληρώματα: η μία περιελάμβανε την κατανάλωση πλούσιου σε νιτρικά χυμού παντζαριού και η άλλη ενός εικονικού χυμού χωρίς νιτρικά. Και στις δύο περιπτώσεις, οι χυμοί καταναλώνονταν δύο φορές την ημέρα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων σχετικών με καλή αγγειακή και γνωστική υγεία και χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων που συνδέονται με ασθένειες και φλεγμονή. Επιπλέον, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά πέντε μονάδες (mmHg) μέσο όρο μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριού.