magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Διαβήτης: Η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη αυξήθηκε στους νέους με σύνδρομο Down

Η συχνότητα του διαβήτη είναι υψηλότερη σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με σύνδρομο Down (DS) σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο στις 30 Σεπτεμβρίου στο Diabetes Care.

Σύνδρομο Down και διαβήτης

Η Aisha A. Aslam, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη κοόρτης με βάση τον πληθυσμό για να εξετάσουν τις συσχετίσεις του DS με τη συχνότητα του διαβήτη και της παχυσαρκίας σε όλη τη διάρκεια της ζωής χρησιμοποιώντας δεδομένα από το U.K. Clinical Practice Research Datalink από το 1990 έως το 2020. Τα δεδομένα αναλύθηκαν για 9.917 ασθενείς με ΣΣ και 38.266 ασθενείς ελέγχου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με ΣΔ είχαν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη από τους ελέγχους (αναλογία ποσοστού επίπτωσης, 3,67) και κορυφώθηκαν σε μικρότερη ηλικία (διάμεση ηλικία κατά τη διάγνωση, 38 έναντι 53 ετών). Τα ποσοστά επίπτωσης για διαβήτη τύπου 1 ήταν 0,44 και 0,13 ανά 1.000 ανθρωπο-έτη για ασθενείς με ΣΣ και μάρτυρες, αντίστοιχα. Οι ασθενείς με ΣΔ είχαν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους μάρτυρες σε ηλικιακές ομάδες από 5 έως 34 ετών. Ο μέγιστος μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν υψηλότερος και επιτεύχθηκε σε μικρότερη ηλικία σε ασθενείς με ΣΣ έναντι των μαρτύρων. Διαπιστώθηκε συσχέτιση της παχυσαρκίας με αυξημένη συχνότητα διαβήτη τύπου 2.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει την ανάγκη για στενή παρακολούθηση και έγκαιρη αναγνώριση του διαβήτη (και της παχυσαρκίας) σε αυτόν τον ευαίσθητο πληθυσμό», γράφουν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Δείτε πόσα κιλά πρέπει να είστε ανάλογα με το ύψος σας (αναλυτικός πίνακας)

News Room A

Αρθρώσεις: Συμβουλές για να διατηρήσετε τις αρθρώσεις υγιείς καθώς μεγαλώνετε

News Room A

Πόσο πιθανή είναι η επανάληψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού; – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

News Room A