magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Γιατί δεν κάνει καλό να ξεκινάμε δίαιτα αμέσως μετά τις διακοπές

Η δίαιτα μετά τις διακοπές ίσως να είναι μία πραγματικά κακή ιδέα.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θες να διώξεις μερικά κιλά, αφού οι συνέπειες του υπερβολικού σωματικού βάρους στην υγεία είναι ολέθριες: καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, μειωμένη ανοσολογική λειτουργία, αυξημένο ρίσκο για έμφραγμα και ούτω καθεξής.

Κι όμως, ακόμα κι αν θες να το κάνεις αυτό, ο ασφαλέστερος τρόπος δεν είναι η δίαιτα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αυστηρές δίαιτες επιβουλεύονται την καλή κατάσταση του οργανισμού και της ψυχικής υγείας.

Ο καθορισμός μιας ημερομηνίας για την έναρξη μιας δίαιτας, ας το παραδεχτούμε, είναι αρκετά δύσκολο. Πόσες φορές έχετε πει «από Δευτέρα» ή «μετά τις διακοπές» και δεν την ξεκινήσατε ποτέ;

Μάλιστα, η δεύτερη περίπτωση, αυτή μετά τις διακοπές, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή που έχετε.

Κι αυτό γιατί το να αφήσετε τη δίαιτα για μετά τις διακοπές μπορεί να σας κάνει να τρώτε υπερβολικά όσο είστε στις διακοπές.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2002 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychopathology and Clinical Science, η πρόβλεψη του περιορισμού της διατροφής στο μέλλον μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να υπερβάλλουν σε όλες τις αγαπημένες τους λιχουδιές πριν αρχίσουν να περιορίζουν τη διατροφή τους.

Τι είναι το «σύνδρομο του τελευταίου δείπνου»

Αυτό ονομάζεται «φαινόμενο του τελευταίου δείπνου» ή «σύνδρομο του τελευταίου δείπνου».

Η διαιτολόγος Beth Rosen έγραψε συγκεκριμένα στο Food & Nutrition: «Πολλοί διαιτολόγοι παγιδεύονται σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, γνωστό ως σύνδρομο του τελευταίου δείπνου που καθοδηγείται από τον φόβο του περιορισμού, των ενοχών και της αποτυχίας. Όταν γνωρίζετε ότι πρόκειται να βάλετε τον εαυτό σας σε κατάσταση πείνας, πώς είναι δυνατόν να μην ”γλεντήσετε” πριν; Αυτή η γνώση σας οδηγεί στο να τρώτε σαν να μην μπορέσετε ποτέ ξανά να φάτε αυτές τις αγαπημένες σας λιχουδιές».

Πότε πρέπει να ξεκινάμε μια δίαιτα

Ο προσωπικός γυμναστής Daniel Masters πιστεύει ότι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε μια δίαιτα είναι… σήμερα, αλλά και το πώς έχει σημασία, σύμφωνα με το Master Fitness. Δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς όλα όσα σας αρέσουν να τρώτε. «Κάθε φορά που κόβετε κάτι εντελώς και πηγαίνετε “εν ψυχρώ”, επιβαρύνετε πολύ το σώμα σας», εξηγεί ο Masters.

Είτε σκοπεύετε να ξεκινήσετε δίαιτα πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τις διακοπές, η περιοριστική δίαιτα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος, εξήγησε η Beth Rosen, στο Food & Nutrition. «Καταργήστε τους κανόνες, βάλτε τέλος στην περιοριστική διατροφή, πατάξτε τα διατροφικά στίγματα και απαλλάξτε τη ζωή σας από δίαιτες, καθαρισμούς, εφαλτήρια, γρήγορες λύσεις. Αρχίστε να τρώτε με γνώμονα τον νου», συμπλήρωσε η ίδια.

Σχετικές αναρτήσεις

Ψευδάργυρος: Όλες οι χρήσεις και παρενέργειες – Τι πρέπει να προσέχετε με τα συμπληρώματα ψευδαργύρου

News Room A

Τόνος κονσέρβα σε λάδι ή νερό: Κάνει καλό ή κακό στην υγεία; Τι πρέπει να ξέρετε

News Room A

Στήθος θηλασμός: Τι προκαλεί εξογκώματα στο στήθος κατά τον θηλασμό;

News Room A