magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Η Ελλάδα στην «καρδιά» των εξελίξεων για τις μεταμοσχεύσεις με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση

Η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των μεταμοσχεύσεων, αφού από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα το κορυφαίο συνέδριο για το μέλλον των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Για τέσσερις μέρες, στην Ελλάδα θα «χτυπά» η καρδιά των εξελίξεων σε ό,τι αφορά στις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων. Ο λόγος είναι το κορυφαίο, παγκοσμίως, συνέδριο για τις μεταμοσχεύσεις ESOT Congress 2023, που πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και με τη συμμετοχή 900 διακεκριμένων ομιλητών!

Γιατροί, ερευνητές, νοσηλευτές, συντονιστές μεταμοσχεύσεων και επαγγελματίες υγείας αλλά και επιχειρήσεις βιοτεχνολογικού εξοπλισμού και φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό από όλο τον κόσμο, θα βρεθούν στην Αθήνα για το κορυφαίο επιστημονικό συνέδριο σε ό,τι αφορά μεταμοσχεύσεις και δωρεά οργάνων.

Το Esot Congress είναι ένα από τα πιο πολυθεματικά συνέδρια στον κλάδο των μεταμοσχεύσεων με περισσότερους από 900 διακεκριμένους ομιλητές που θα παρουσιάσουν τις βέλτιστες πρακτικές και σύγχρονες τάσεις της έρευνας στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων μέσα από περισσότερες από 200 διαφορετικές θεματικές. Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ.

To ESOT Congress διοργανώνεται ανά διετία και αποτελεί ένα σημείο συνάντησης κορυφαίων του κλάδου, προκειμένου να συζητήσουν και να μελετήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις μεταμοσχεύσεις.

Σημαντικός αρωγός στην υλοποίηση του συνεδρίου είναι το Ίδρυμα Ωνάση, στρατηγικός υποστηρικτής του ESOT Congress 2023.

Το Ίδρυμα Ωνάση θα έχει περίπτερο καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου και θα προσφέρει βραβείο στον τομέα των μεταμοσχεύσεων με τίτλο “Digital Transformation in Transplantation Best Abstract Award”. Πρόκειται για μια υποτροφία στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, η οποία απευθύνεται σε έναν επιστήμονα με ερευνητικό έργο που επιλέγει η επιστημονική επιτροπή.

Εδώ και χρόνια, άλλωστε, το Ίδρυμα Ωνάση μέσω της Εθνικής Πρωτοβουλίας συμβάλλει στη ριζική ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση δράσεων, το Ίδρυμα στέκεται αρωγός στο έργο της Πολιτείας και του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, συμβάλλοντας  στην ριζική ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Σε αυτό θα συμβάλει και η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (Ω.Ε.ΜΕ.Κ.) που ανοίγει τις πόρτες του το 2024.

«Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο μεταμοσχεύσεων είναι ένα από τις τρεις μεγαλύτερες επιστημονικές εκδηλώσεις για τις μεταμοσχεύσεις που γίνονται διεθνώς. Είναι το Ευρωπαϊκό, το Αμερικανικό και το Παγκόσμιο. Συγκεντρώνονται όλοι οι κορυφαίοι επιστήμονες από την Ευρώπη, από άλλες χώρες και από την Αμερική και αναλύονται όλα τα τρέχοντα και νεότερα θέματα και οι προοπτικές των μεταμοσχεύσεων.

Θα συγκεντρωθούν περίπου 3.500 άτομα στην Αθήνα. Είναι από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις των συνεδρίων αυτών. Είναι τεράστια συρροή επιστημόνων. Βάζει τη χώρα μας αυτήν την εβδομάδα, στην καρδιά των μεταμοσχεύσεων κι αυτό δίνει την ευκαιρία και σε μας να μιλήσουμε και να παρουσιάσουμε τις μεταμοσχεύσεις και την ανάγκη για δωρεά οργάνων. Κάτι από το οποίο όπως ξέρετε πάσχουμε και έχει αρχίσει να εξελίσσεται στη χώρα και με την συμβολή του Iδρύματος Ωνάση. Του χρόνου θα λειτουργήσει και το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο

Υπάρχει μια καινοτομία και στα θέματα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου. Μεγάλο μέρος επικεντρώνεται στις σχέσεις γιατρών και ασθενών αυτή τη φορά και στη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για την υγεία τους», λέει ο Ιωάννης Μπολέτης, πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και συν-πρόεδρος του ESOT Congress 2023.

Βρίσκονται τα πράγματα σε καλύτερο δρόμο πλέον στην Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις, με τα βήματα που έγιναν στη νομοθεσία, αλλά και την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση που δείχνουν ασθενείς και επαγγελματίες υγείας; «Η αλήθεια είναι, για να μην μεμψιμοιρούμε διαρκώς, έχουν γίνει βήματα. Πρώτα από όλα, έχουμε μια νέα νομοθεσία εξαιρετικά σύγχρονη και μας λύνει τα χέρια σε πολλά πράγματα. Δεύτερον η χορήγηση ενοποιημένων νοσηλίων σε πραγματικά επίπεδα, είναι μια έμμεση χρηματοδότηση στο σύστημα των μεταμοσχεύσεων και αυτή έγινε λίγο πριν από τις εκλογές και είναι πολύ σημαντική.  Ο νόμος βέβαια πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις παραμέτρους, κάτι πάνω στο οποίο δουλεύει ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, το Υπουργείο και εμείς όλοι.

Το Ωνάσειο συνεχίζει την προσπάθεια για την αύξηση της δωρεάς και την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση και του πληθυσμού, αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των γιατρών για τις μεταμοσχεύσεις και ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων κάθε χρόνο αυξάνεται.

Ο Ιωάννης Μπολέτης (photo credit Νίκος Κόκκας)

Φέτος θα έχουμε τουλάχιστον 50% περισσότερες από πέρυσι, χωρίς να σημαίνει ότι βρισκόμαστε εκεί που θα έπρεπε. Οι αριθμοί στη χώρα παραμένουν χαμηλοί. Είναι αισιόδοξο, όμως, ότι βελτιώνονται τα πράγματα», σημειώνει ο συν-πρόεδρος του ESOT Congress 2023.

Από την πλευρά της, η Έφη Τσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Παιδείαςτου Ιδρύματος Ωνάση, τόνισε: «Εδώ και 4 περίπου χρόνια το Ίδρυμα Ωνάση έχει αναλάβει μια Εθνική Πρωτοβουλία, με επίκεντρο την κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, έχοντας πραγματοποιήσει μία σειρά δράσεων που έχουν ως στόχο την ανοικοδόμηση του κλάδου των μεταμοσχεύσεων και την αλλαγή της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων στην χώρα μας.

H Έφη Τσιότσιου (photo credit Ιωάννα Χατζηανδρέου)

Για τον λόγο αυτό, δεν θα μπορούμε παρά να έχει δυναμικό παρόν στο ESOT Congress 2023, του μεγαλύτερο συνεδρίου για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων στον κόσμο που διεξάγεται φέτος στην Αθήνα και τοποθετεί την χώρα μας στο κέντρο της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως για 4 ολόκληρες μέρες. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει επιπλέον και την βράβευση του επιστήμονα με το καλύτερο ερευνητικό έργο ως προς την ψηφιακή εξέλιξη του κλάδου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πως αλλάζει η όραση καθώς μεγαλώνουμε

News Room A

Μην παίρνετε ποτέ αυτά τα δύο πολύ κοινά φάρμακα ταυτόχρονα: Τι προκαλείται, σύμφωνα με γιατρούς!

News Room A

Διεθνής βράβευση για τον Έλληνα γιατρό που αποκωδικοποίησε την παχυσαρκία

News Room