magdasnews.gr
Για την υγεία μας

ΗΠΑ: Σχεδόν 20 εκατομμύρια ηλικιωμένοι Αμερικανοί ζουν με εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που καταστρέφει την όραση

ΗΠΑ: Σε ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ παλεύουν με την όρασή τους καθώς μεγαλώνουν, οι ερευνητές αναφέρουν ότι σχεδόν 20 εκατομμύρια ενήλικες έχουν ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (AMD). Αναλυτικά, περίπου 18,3 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 40 ετών και άνω είχαν ένα πρώιμο στάδιο της πάθησης το 2019, ενώ σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν AMD σε προχωρημένο στάδιο. “Δεν έχουν υπάρξει πολλές νέες μελέτες που βασίζονται σε εξετάσεις για τον επιπολασμό της AMD και τα μόνα εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα για την AMD συλλέχθηκαν για τελευταία φορά το 2008. Έτσι, αυτό περιορίζει τη δυνατότητα των ερευνητών να επικαιροποιήσουν τις εκτιμήσεις”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης David Rein, διευθυντής του προγράμματος ανάλυσης δημόσιας υγείας στο NORC του Πανεπιστημίου του Σικάγο. “Νομίζω ότι ένα δυνατό σημείο της μελέτης μας είναι η χρήση άλλων πηγών δεδομένων, όπως οι απαιτήσεις Medicare και τα πληθυσμιακά δεδομένα από το Γραφείο Απογραφής, για τη δημιουργία σύγχρονων εκτιμήσεων”.

Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας AMD είναι μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χαρακτηρίζεται από drusen μεσαίου μεγέθους, οι οποίες είναι εναποθέσεις κάτω από τον αμφιβληστροειδή, και ανωμαλίες του επιθηλίου της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς. Προσβάλλει την ωχρά κηλίδα, η οποία είναι μέρος του αμφιβληστροειδούς που ελέγχει την ευκρινή, ευθεία όραση, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας των ΗΠΑ. Η πάθηση εμφανίζεται σε δύο μορφές: Η ξηρή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας AMD περιλαμβάνει τη λέπτυνση της ωχράς κηλίδας, ενώ η υγρή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας AMD είναι λιγότερο συχνή και προκαλεί ταχύτερη απώλεια όρασης. Με την υγρή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας AMD, μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται στο πίσω μέρος του ματιού και βλάπτουν την ωχρά κηλίδα, σύμφωνα με το ινστιτούτο. Ενώ η ξηρή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας AMD σε πρώιμο στάδιο δεν έχει συμπτώματα, η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας AMD σε ενδιάμεσο στάδιο μπορεί να περιλαμβάνει κάποια ήπια θολούρα. Όταν η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας AMD βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, οι ευθείες γραμμές μπορεί να φαίνονται κυματιστές και το κέντρο της όρασης μπορεί να είναι θολό ή κενό. Αν και υπάρχουν κάποιες θεραπείες για την υγρή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας AMD, η ξηρή AMD αντιμετωπίζεται επί του παρόντος μόνο με έναν συγκεκριμένο συνδυασμό βιταμινών και θρεπτικών συστατικών.

Ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την ανάπτυξη ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας AMD είναι η μεγαλύτερη ηλικία, δήλωσε ο Rein. Οι ενήλικες άνω των 50 ετών θα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά έναν οφθαλμίατρο για να ελέγχουν για πρώιμα σημάδια της AMD και άλλων οφθαλμικών διαταραχών, πρόσθεσε. “Ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό AMD, θα πρέπει να φροντίζετε να εξετάζετε τακτικά τα μάτια σας”, δήλωσε ο Rein. Τα άτομα άνω των 85 ετών αποτελούν μια ταχέως αυξανόμενη ηλικιακή ομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της γήρανσης των baby boomers, σημείωσε ο Rein. “Δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού όλων των Αμερικανών ηλικίας 50 ετών και άνω, αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι ότι ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων όψιμης AMD θα αυξηθεί στο μέλλον, ακόμη και αν το ποσοστό εμφάνισης σε ηλικίες κάτω των 80 ετών είναι το ίδιο με αυτό που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως”, πρόσθεσε ο Rein.

Για να υπολογίσουν τον επιπολασμό της AMD, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την Αμερικανική Κοινοτική Έρευνα του 2019, την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή το 2005-2008, τα στοιχεία των Αμερικανικών Κέντρων για τις Υπηρεσίες Medicare και Medicaid από το 2018 και πληθυσμιακές μελέτες από το 2004-2016. Τα ποσοστά επιπολασμού διέφεραν ευρέως ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, τη φυλή και την εθνικότητα και την κομητεία. Μπορεί να είναι δύσκολο να καταμετρηθούν οι περιπτώσεις AMD σε πρώιμο στάδιο, επειδή το τι ορίζει την πάθηση εξαρτάται από το ποιον ρωτάτε, δήλωσε ο Δρ Raj Maturi, κλινικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και αναπληρωτής καθηγητής οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Μέσα στους επόμενους έξι μήνες έως ένα χρόνο, θα υπάρξουν πιθανότατα δύο νέα φάρμακα για τη θεραπεία της ξηρής AMD, δήλωσε ο Maturi, ο οποίος εκτίμησε ότι περίπου 15 διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν φάρμακα για την AMD σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

“Η γνώση του επιπολασμού, η γνώση των τοποθεσιών της, η γνώση του πού βρίσκονται τα πράγματα, είναι απολύτως χρήσιμα όσον αφορά τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο ως πολιτική δημόσιας υγείας θα προχωρήσουμε στη σύλληψη αυτών των ασθενών με AMD σε προχωρημένο στάδιο και στην έγκαιρη χορήγησή τους σε θεραπεία, ώστε να μην προχωρήσει η νόσος”, δήλωσε ο Maturi. Εκτός αυτού, είναι δυνατόν κάποιος να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης AMD. Οι χρήσιμες αλλαγές περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, την τακτική άσκηση, τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης και την κατανάλωση υγιεινών τροφών, ιδίως πράσινων φυλλωδών λαχανικών και ψαριών. Οι γιατροί συνιστούν επίσης τη λήψη ενός αντιοξειδωτικού συμπληρώματος που έχει συνταχθεί για το σκοπό αυτό και συνδυάζει βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, χαλκό, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δήλωσε ο Maturi. “Όλα αυτά είναι μικροθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στην πραγματικότητα στο κέντρο του ματιού μας”, εξήγησε ο Maturi.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 3 Νοεμβρίου στο περιοδικό JAMA Ophthalmology.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Καρκίνος του πνεύμονα: Η Ταϊβάν ανιχνεύει πλέον το 85% των καρκίνων σε πρώιμο στάδιο

News Room A

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Περίπου το 25% όλων των θανάτων παγκοσμίως ανά έτος σχετίζονται με το περιβάλλον

News Room A

Νέα Θεωρία Κατάθλιψη: Εγείρει ερωτήματα για την αξία των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

News Room A