Στο πώς εξηγείται, από πού προέρχεται και πώς αντιμετωπίζεται ο υπέρμετρος θυμός κλήθηκε να απαντήσει, πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και διδάκτωρ ψυχιατρικής, Θάνος Ασκητής.
Πώς εξηγείται ο υπέρμετρος θυμός
Οι άνθρωποι σήμερα είναι θυμωμένοι διότι δεν ικανοποιούνται ψυχικά μέσα τους, στο σπίτι τους και στο κοινωνικό τους περιβάλλον.
Υπάρχουν διάφορες πτυχές της καθημερινότητας οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα και να φέρουν θυμό:
- Επικοινωνία
- Συνθήκες ζωής
- Πολιτική
- Παιδεία
Το 10% παλεύει με τον θυμό
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 10% των ενηλίκων παλεύουν με τον θυμό και έχουν βίαιες τάσεις. 1 στους 5 είχε κάποια στιγμή στη ζωή του βιώσει πρόβλημα με τον θυμό του, ενώ περίπου 64% των νέων (14 έως 21 ετών) έχουν βιώσει ανεξέλεγκτο θυμό.
Οι συχνότερες αντιδράσεις του θυμού είναι οι φωνές, με ποσοστό 43 – 58%, ενώ οι συμπεριφορές που σχετίζονται με σωματική βία εμφανίζονται σε ποσοστό 2 – 10%.
Ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 50%.
«Είναι υγιής μηχανισμός της συναισθηματικής φόρτισης. Είναι συναίσθημα, στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, συνδέεται με τη συμπεριφορά και την σκέψη μας», λέει ο κ. Ασκητής.
«Εμείς οι Έλληνες έχουμε θυμικό έντονο γιατί είμαστε παρορμητικοί, θυμώνουμε εύκολα, γελάμε. Ο θυμός είναι η οργή απέναντι στο δίκαιο ή στο άδικο», συμπληρώνει.
Για τον θυμό στα παιδιά λέει: «Η μεγάλη διαφορά στα παιδιά μας σήμερα είναι η αναπτυξιακή συμπεριφορά. (…) Ο θυμός ομαδοποιείται, οργανώνεται σε μια αντίδραση απέναντι σε ένα σύστημα που τον συμπιέζει και κάνει το παιδί να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να γίνει παραγωγικό. Το παιδί καλείται να ανταποκριθεί πολύ πιο γρήγορα σε ερεθίσματα που δεν έχει τη δυνατότητα να τα διαχειριστεί, να τα απορροφήσει και να τα εκπέμψει».
«Για τον θυμό να μάθουμε να έχουμε αυτοσυγκράτηση. Ένας μηχανισμός άμυνας είναι η αποφυγή της έντασης», καταλήγει ο καθηγητής.