magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Ψωρίαση: Μεγαλύτερη αύξηση παθήσεων στη γενικευμένη φλυκταινώδη ψωρίαση

Οι ασθενείς με γενικευμένη φλυκταινώδη ψωρίαση (GPP) έχουν αυξημένη συννοσηρότητα σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό και με ασθενείς με κοινή ψωρίαση (PV), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 11 Οκτωβρίου στο Journal of the American Academy of Dermatology.

Γενικευμένη φλυκταινώδη ψωρίαση

Η Sofia Löfvendahl, Ph.D., από το Σουηδικό Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας στο Λουντ της Σουηδίας, και οι συνεργάτες της εξέτασαν το προφίλ συννοσηρότητας της GPP σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό και τους ασθενείς με PV χρησιμοποιώντας το Σουηδικό Εθνικό Μητρώο Ασθενών. Συνολικά 1.093 περιπτώσεις GPP εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του 2004 έως το 2015 και αντιστοιχίστηκαν σε αναλογία 1:3 με PV ελέγχους χωρίς GPP και σε αναλογία 1:5 με ελέγχους γενικού πληθυσμού. Το πενήντα τρία τοις εκατό των περιπτώσεων GPP είχαν επίσης PV. Διεξήχθη ανάλυση υποομάδας που περιελάμβανε 514 περιπτώσεις GPP χωρίς PV και 1.518 αντίστοιχους ελέγχους PV.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 70 τοις εκατό των περιπτώσεων GPP είχαν κάποια από τις επιλεγμένες συννοσηρότητες σε σύγκριση με το 46 και 63 τοις εκατό των ελέγχων γενικού πληθυσμού και των ελέγχων PV, αντίστοιχα. Η υπέρταση, η ψωριασική αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 2 και η υπερλιπιδαιμία ήταν οι πιο διαδεδομένες καταστάσεις στην GPP. Σε σύγκριση με τους ελέγχους γενικού πληθυσμού και με τους ελέγχους PV, οι περιπτώσεις GPP είχαν σημαντικά υψηλότερες αναλογίες πιθανοτήτων για οποιαδήποτε από τις επιλεγμένες συννοσηρότητες. Οι μεγαλύτερες σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιπτώσεων GPP και των ελέγχων του γενικού πληθυσμού ήταν για την αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, τη νόσο του Crohn, τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, τη νεφρική μη υπερτασική νόσο και την παχυσαρκία. Συγκρίνοντας περιπτώσεις GPP με μάρτυρες PV, οι μεγαλύτερες σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν για την υπερτασική νόσο, τη νόσο του Crohn, τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, τον διαβήτη τύπου 1 και 2, τη νόσο του πεπτικού έλκους και την ψωριασική αρθρίτιδα.

«Η μελέτη δείχνει υψηλότερη επιβάρυνση συννοσηρότητας στο GPP στη Σουηδία σε σύγκριση τόσο με τον γενικό πληθυσμό όσο και με το PV», γράφουν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αν νιώθετε μοναξιά ανεβάστε την ένταση του ήχου

News Room A

Γονιμότητα: Καλύτερη ποιότητα σπέρματος μετά από μόλις 1-3 ώρες αποχής

News Room

ΕΟΠΥΥ: Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απέχει από τις εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια

News Room A