magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Ρήξη στροφικού πετάλου ώμου: Οι ανεπάρκειες οιστρογόνων και τεστοστερόνης αυξάνουν τον κίνδυνο

 

 

Μεταξύ των γυναικών με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες ρήξης του στροφικού πετάλου του ώμου ήταν 48% υψηλότερες, σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα οιστρογόνων. Μεταξύ των ανδρών, οι πιθανότητες ρήξης του στροφικού πετάλου ήταν 89% υψηλότερες μεταξύ εκείνων με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. “Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι όταν έχεις χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης, αυτό οδηγεί σε οστεοπόρωση ή αδύναμα οστά”, είπε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Πίτερ Τσάλμερς, ορθοπεδικός χειρουργός και κλινικός εκπαιδευτής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στο Salt Lake City.

Ο Chalmers σημείωσε ότι επειδή αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων προκαλούν ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου, παρά μόνο ότι αυτά τα δύο σχετίζονται. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρχουν βιολογικές εξηγήσεις.

Επιπλέον, οι ανεπάρκειες των ορμονών του φύλου όχι μόνο μπορούν να οδηγήσουν σε ρήξεις του στροφικού πετάλου, αλλά μπορεί επίσης να εμποδίσουν την επούλωση, πρότειναν οι συγγραφείς της μελέτης. Επειδή τόσο τα ελλιπή επίπεδα τεστοστερόνης όσο και τα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να αντιμετωπιστούν, αυτός ο κίνδυνος μπορεί να είναι τροποποιήσιμος. «Αλλά δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να το προτείνουμε ακόμη», είπε ο Τσάλμερς.

Για τη μελέτη, ο Chalmers και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων ασφάλισης υγείας για να συλλέξουν δεδομένα για σχεδόν 230.000 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 54 ετών, που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για να επιδιορθώσουν τη ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου από το 2008 έως το 2017. Ταίριαξαν αυτούς τους ασθενείς με άτομα που δεν έκαναν χειρουργείο. Μεταξύ εκείνων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, το 27% των γυναικών είχαν έλλειψη οιστρογόνων και το 7% των ανδρών είχαν έλλειψη τεστοστερόνης, σε σύγκριση με το 20% των γυναικών και το 4% των ανδρών που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές ανέλυσαν τη βάση δεδομένων Veterans Administration Genealogy. Διαπίστωσαν ότι η επιδιόρθωση του στροφικού πετάλου ήταν περίπου τρεις φορές πιο πιθανή για τις γυναίκες με ανεπάρκεια οιστρογόνων και για τους άνδρες με ανεπάρκεια τεστοστερόνης.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Απώλεια βάρους: Διατροφικές συμβουλές για μόνιμα αποτελέσματα

News Room A

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Νέες οδηγίες εμβολιασμού για ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα και καπνιστές

News Room A

Euromedica Λευκός Πύργος: Εγκαινιάστηκε το νέο διαγνωστικό κέντρο

News Room M