magdasnews.gr
News

Σήμερα η ψηφοφορία για την επιστολική ψήφο

Στην Ολομέλεια αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ώρες η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα.

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο είχε λάβει ευρεία υποστήριξη, επί της αρχής, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης – ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας – παρά τις επιφυλάξεις τους για επιμέρους διατάξεις, να αναγνωρίζουν την επιστολική ψήφο ως αναγκαία διευκόλυνση για τους εκλογείς του εξωτερικού στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ωστόσο, το τοπίο άλλαξε τις προηγούμενες ημέρες με δύο κρίσιμα γεγονότα. Καταρχάς, η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσει τροπολογία για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Δεύτερον, η απόφαση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν από το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά, την Ελληνική Λύση και τη Νίκη, καθώς και να υποβάλουν δικές τους τροπολογίες.

Μια από τις τροπολογίες που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων. Παρά τις ενστάσεις που εκφράστηκαν, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί σήμερα, τουλάχιστον από τη συμπολίτευση και την Πλεύση Ελευθερίας, και θα ισχύσει στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Οι πολιτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί έντονα εντός και εκτός Βουλής τις επόμενες εβδομάδες, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές.

Σχετικές αναρτήσεις

Έλον Μασκ: Με επιτυχία εμφυτεύτηκε μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

News Room G

Βίντεο σοκ: Πρώην υπουργός στο Καζακστάν σκότωσε στο ξύλο τη γυναίκα του μέσα σε εστιατόριο!

Newsroom

Τραγωδία στα Τέμπη: Με εκπαιδευμένα σκυλιά οι έρευνες στα χώματα – Δείτε βίντεο

Newsroom