magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Στομάχι: Αυτά είναι τα σημάδια του πολύποδα

Οι πολύποδες είναι κομμάτια επιπλέον κυττάρων που μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλούς από τους ιστούς σας. Οι πολύποδες στο στομάχι είναι αναπτύξεις που αναπτύσσονται στην επένδυση του στομάχου. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί οι πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να μην δημιουργούν καν πρόβλημα. Αλλά ορισμένοι πολύποδες στομάχου μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές καταστάσεις.

Πολύποδες στομάχου: Αίτια

Όλοι οι ιστοί στο σώμα αποτελούνται από κύτταρα. Μερικές φορές, αυτά τα κύτταρα αναπτύσσονται σε υπερβολικό βαθμό, ή σε σημείο που δεν πρέπει. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να αναπτύξετε έναν πολύποδα: μια μικρή προεξοχή κυττάρων που εκτείνεται από τα τυπικά όρια ενός ιστού.

Οι πολύποδες στομάχου αναπτύσσονται στην επένδυση του στομαχικού ιστού. Αυτοί οι πολύποδες είναι συνήθως αβλαβείς και μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι έχετε έναν. Περίπου το 6% των ανθρώπων στις ΗΠΑ έχουν πολύποδες στομάχου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2013. Αλλά οι περισσότεροι εντοπίζονται τυχαία κατά την διενέργεια εξετάσεων για άλλες καταστάσεις.

Όπως οι πολύποδες, έτσι και οι καρκίνοι προκαλούνται λόγω μιας ασυνήθιστης ανάπτυξης κυττάρων. Με τον καρκίνο, τα κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα, υπερνικώντας και καταστρέφοντας υγιείς ιστούς, ή όργανα. Υπολογίζεται ότι το 6% έως 10% των γαστρικών πολυπόδων έχουν τη δυνατότητα να γίνουν καρκινικοί.

Πολύποδες στομάχου: Συμπτώματα

Οι περισσότεροι πολύποδες στομάχου δεν προκαλούν συγκεκριμένα συμπτώματα. Συνήθως εντοπίζονται μόνο όταν κάνετε μια εξέταση (ενδοσκόπηση) επί κάποιας άλλης αφορμής.

Οι μεγαλύτερου μεγέθους πολύποδες στομάχου είναι συνήθως οι μόνοι που προκαλούν συμπτώματα. Αυτά μπορεί να είναι:

  • πόνος στην κοιλιά
  • εμετός
  • αναιμία
  • απώλεια βάρους

Πώς διαγιγνώσκονται οι πολύποδες στομάχου;

Ο γιατρός θα βρει συνήθως έναν πολύποδα στομάχου κατά τη διάρκεια μιας ενδοσκόπησης. Σε αυτό το τεστ, οι γιατροί χρησιμοποιούν έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα με μια κάμερα στο άκρο. Εισάγουν τον σωλήνα μέσω του στόματός σας και μέσω του φάρυγγα φτάνει στο στομάχι σας. Αυτό το εργαλείο επιτρέπει στον γιατρό να εξετάσει (και ενδεχομένως να λάβει δείγματα από) τον γαστρεντερικό ιστό.

Αφορμές για ενδοσκόπηση αποτελούν συμπτώματα όπως:

  • χρόνια καούρα
  • αιμορραγία
  • ναυτία
  • εμετός
  • πόνος
  • προβλήματα κατάποσης
  • απώλεια βάρους

Εάν ο γιατρός εντοπίσει έναν πολύποδα κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης, θα αφαιρέσει ένα μικρό κομμάτι του, χρησιμοποιώντας εργαλεία στο τέλος του ενδοσκοπικού σωλήνα. Μόλις αφαιρεθεί, αυτός ο ιστός θα εξεταστεί σε μικροσκόπιο (βιοψία). Αυτό θα αποκαλύψει τι τύπο πολύποδα έχετε και εάν μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν για τους πολύποδες στομάχου

Αυτές εξαρτώνται από τον τύπο και τα συμπτώματα του πολύποδα που έχετε. Για όλους τους τύπους πολυπόδων, η θεραπεία ξεκινά με τη βιοψία του πολύποδα. Πολύ λίγοι πολύποδες μπορούν να αναγνωριστούν μέσω οπτικής επιθεώρησης κατά τη διάρκεια μιας ενδοσκόπησης.

Χειρουργική αφαίρεση

Οι μεγαλύτερους μεγέθους πολύποδες στομάχου ενέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ένας πολύποδας με διάμετρο μεγαλύτερη από 10 χιλιοστά μπορεί να αφαιρεθεί την ώρα της ενδοσκόπησης (πολυπεκτομή). Ωστόσο, για τους περισσότερους τύπους πολυπόδων, πραγματοποιείται βιοψία.

Πηγή: https://www.healthline.com

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

ΠΟΥ: Το 1ο Health Hackathon για ψηφιακές λύσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία

News Room A

Ξενοδοχεία & Δημόσια Υγεία – Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε Υγεία Γιάννης Βγενής Cleaning Advisor Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 55 Hits

News Room

Χρησιμοποιείς συχνά “σίδερο” μαλλιών; Η επιστήμη έχει άσχημα νέα για την υγεία σου!

News Room A