magdasnews.gr
Για την υγεία μας

ΠΟΥ: Το 1ο Health Hackathon για ψηφιακές λύσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία

Περισσότερες από 40 ομάδες καινοτόμων συγκεντρώθηκαν στο Lviv, στη δυτική Ουκρανία, για το πρώτο Hackathon Υγείας που πραγματοποιήθηκε από τον ΠΟΥ στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια για να προσφέρουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ασθενείς και γιατροί. Η ψηφιοποίηση είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και των λειτουργιών της δημόσιας υγείας. Επιδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη για πρακτικά ψηφιακά εργαλεία, η πανδημία COVID-19 και ο αντίκτυπος του πολέμου οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου βιασύνη για την εφαρμογή λύσεων τεχνολογίας πληροφοριών (IT) στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

«Το μέλλον της υγείας είναι ψηφιακό. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει νεαρά μυαλά για να είμαστε ανάμεσα σε αυτούς που το διαμορφώνουν τώρα», είπε ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, στην εναρκτήρια ομιλία του. Φοιτητές, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, έμποροι, ειδικοί πληροφορικής και ακτιβιστές πέρασαν 48 ώρες, τόσο εκτός σύνδεσης όσο και διαδικτυακά, αναπτύσσοντας ψηφιακές λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο που μπορούν να συμβάλουν στην εθνική στρατηγική υγειονομικής περίθαλψης της Ουκρανίας και να καλύψουν τις ανάγκες ασθενών, γιατρών και επαγγελματικών συνδικάτων.

Ομάδες δημιούργησαν και παρουσίασαν ψηφιακές λύσεις για πέντε προκλήσεις υγείας, με υποστήριξη καθοδήγησης από περισσότερους από 30 ειδικούς από τον τομέα της υγείας, της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων. «Η ηλεκτρονική υγεία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια και η Ουκρανία αναπτύσσει τα προϊόντα πληροφορικής της σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης. Καλέσαμε τους συμμετέχοντες στο Health Hackathon να συμβάλουν αντιμετωπίζοντας προκλήσεις σχετικά με την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη ασθενειών, την ψυχική υγεία, την υποστήριξη του εργατικού δυναμικού της υγείας και τη διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης», εξήγησε ο Δρ Jarno Habicht, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία.

Ως αποτέλεσμα του Hackathon, αρκετές ιδέες έλαβαν οικονομική υποστήριξη, προσκλήσεις υποστήριξης από θερμοκοιτίδες και προσφορές καθοδήγησης για περαιτέρω ανάπτυξη. Το Scally, ένα ρομπότ συναισθηματικής υποστήριξης για συγγενείς ασθενών με καρκίνο, ονομάστηκε κορυφαία λύση και έλαβε χρηματικό έπαθλο 3000 USD. Άλλες νικητήριες λύσεις περιελάμβαναν λογισμικό που παρακολουθεί και αναλύει δεδομένα ασθενών για να προτείνει περαιτέρω διαγνωστικά στους γιατρούς και διάγνωση συμπτωμάτων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη (AI) σύμφωνα με τα διεθνή κλινικά πρότυπα. Δέκα ομάδες θα συνεχίσουν να εργάζονται με επιχειρηματικούς μέντορες και ειδικούς του ΠΟΥ για να προωθήσουν και να ολοκληρώσουν τα προϊόντα τους.

«Αυτή η εκδήλωση ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν ψηφιακές λύσεις που στοχεύουν στη διατήρηση και ενίσχυση της υγείας των ανθρώπων, στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ γιατρού και ασθενή και στην υποστήριξη των διαδικασιών λήψης κλινικών αποφάσεων», πρόσθεσε η Δρ Nataliia Piven. Το Health Hackathon διοργανώθηκε από το Γραφείο Χώρας του ΠΟΥ στην Ουκρανία και υλοποιήθηκε από τις CIVITTA, Radar Tech και YEP σε συνεργασία με ειδικούς από την Ακαδημία Οικογενειακής Ιατρικής της Ουκρανίας και το Ουκρανικό Startup Fund, με την οικονομική υποστήριξη της κυβέρνησης του Καναδά.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Aποκατάσταση µαστού σε ένα και µόνο χειρουργείο στο Metropolitan

News Room

Έκζεμα: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος;

News Room A

Κυστίτιδα: Τι είναι η κυστίτιδα και από τι προκαλείται;

News Room A