magdasnews.gr
Ζωή

Τι να κάνω αν ο λογαριασμός στην τράπεζα έχει παραβιαστεί – Το CSI Institute απαντά

Τι να κάνω αν ο λογαριασμός στην τράπεζα έχει παραβιαστεί - Το CSI Institute απαντά

Ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία στην καθημερινότητα είναι να νιώθετε ότι ο τραπεζικός σας λογαριασμός έχει παραβιαστεί.

Δυστυχώς, η κατάρα του «hacking» είναι μια σκληρή πραγματικότητα της ψηφιακής εποχής μας, οπότε να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι.

Παρόλο που μπορεί να σας προκαλέσει ένα κύμα αρνητικών συναισθημάτων, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε αμέσως μετά την συνειδητοποίηση, για να ανακτήσετε τον έλεγχο του λογαριασμού σας ή να αποτρέψετε από το να ξεφύγει περαιτέρω από τον έλεγχο σας.

Παρακάτω το CSI Institute παρουσιάζει επτά εμφανείς ενδείξεις ότι ο λογαριασμός σας στην τράπεζα έχει παραβιαστεί, πέντε επόμενα βήματα που μπορείτε να κάνετε αν συμβεί σε εσάς, και εννέα τρόπους για να το αποτρέψετε από το να ξανασυμβεί σαν περιστατικό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CSI Institute (@csiinstitute)

Ενδείξεις ότι πιθανώς ο λογαριασμός σας στην τράπεζα έχει παραβιαστεί

Φυσικά το κυριότερο είναι να επιβεβαιώσετε πρώτα ότι το χρηματοπιστωτικό σας σύστημα ή κάποιος με τον οποίο μοιράζεστε τον λογαριασμό σας δεν έκανε κάποιο σφάλμα. Εφόσον αυτό διασφαλιστεί μπορείτε να εξετάσετε τα παρακάτω ως μερικές από τις συνήθεις ενδείξεις ότι ο λογαριασμός σας στην τράπεζα έχει παραβιαστεί.

  • Απενεργοποιημένη κάρτα:Αν ο λογαριασμός σας στην τράπεζα έχει παραβιαστεί, οι επιτήδειοι μπορεί να έχουν απενεργοποιήσει την κάρτα σας και να έχουν ζητήσει μια νέα. Αυτό μπορείτε να το αντιληφθείτε όταν επιχειρήσετε να κάνετε μια αγορά και η κάρτα σας απορρίπτεται συνεχώς.
  • Αποκλεισμός λογαριασμού: Προσπαθείτε να συνδεθείτε στην εφαρμογή της τράπεζας στο τηλέφωνό σας, μόνο για να διαπιστώσετε ότι ο κωδικός πρόσβασής σας έχει αλλάξει, χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Οι επιτήδειοι που αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς τραπεζών σας τείνουν να αλλάζουν πρώτα τους κωδικούς πρόσβασης, έτσι ώστε να μπορούν να προκαλέσουν χάος στον λογαριασμό σας, χωρίς την παρέμβασή σας.
  • Εξάντληση κεφαλαίων: Χωρίς να αιτιολογείται από δικά σας έξοδα ή αναλήψεις, βλέπετε ένα υπόλοιπο μηδέν ευρώ – ή, στη χειρότερη περίπτωση – ένα αρνητικό υπόλοιπο (υπερχρεωμένο). Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός σας στην τράπεζα πιθανώς έχει παραβιαστεί.
  • Εισβολή στις επικοινωνίες: Το μηνιαίο σας τραπεζικό δελτίο συνήθως έρχεται στην ώρα του, αλλά από ένα σημείο και μετά σταματά εντελώς να έρχεται. Αρχικά, νομίζετε ότι αυτό είναι ένα σφάλμα του ταχυδρομείου, αλλά όλη η υπόλοιπη αλληλογραφία σας έρχεται εγκαίρως. Αν τα έγγραφα της τράπεζάς σας σταματήσουν να έρχονται, είναι πιθανό ότι οι hackers μπορεί να έχουν αλλάξει τα στοιχεία επικοινωνίας στον λογαριασμό σας, όπως διεύθυνση και ονοματεπώνυμο.
  • Μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα στο λογαριασμό: Το υπόλοιπό σας ήταν αρκετά σταθερό, έτσι δεν ελέγξατε τις συναλλαγές σας, αλλά πηγαίνετε να ελέγξετε αν μια συγκεκριμένη πληρωμή έχει πραγματοποιηθεί, μόνο για να παρατηρήσετε κάποιες περίεργες αναλήψεις και μεταφορές. Αρχικά οι χρεώσεις ήταν σε πιο μικρές δόσεις των είκοσι ευρώ εδώ και εκεί αλλά και σε μεγαλύτερα ποσά προς το τέλος του μήνα. Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστες συναλλαγές, πιθανώς έχετε παραβιαστεί.
  • Παράξενες ειδοποιήσεις από την τράπεζα για δραστηριότητα: Ξυπνάτε με αρκετές ειδοποιήσεις από την τράπεζά σας για παράξενη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας. Είτε πρόκειται για πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας, είτε για ύποπτες συναλλαγές, συνειδητοποιείτε ότι δεν πραγματοποιήσατε αυτές τις προσπάθειες ή αγορές. Αν συμβαίνουν αυτά, ο λογαριασμός σας στην τράπεζα μπορεί να έχει παραβιαστεί.
  • Απρόσμενο κλείσιμο ή πάγωμα λογαριασμού: Εάν παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας, καλέσετε την τράπεζα και σας ενημερώσουν ότι ο λογαριασμός σας έχει κλείσει χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή σας, αυτό, επίσης, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχει υπάρξει παραβίαση.

Βήματα δράσης που πρέπει να ακολουθήσετε αν ο λογαριασμός σας στην τράπεζα έχει παραβιαστεί

Αν και ο πανικός φαίνεται να είναι η πιο προφανής αντίδραση όταν ο λογαριασμός σας στην τράπεζα παραβιάζεται, η ακριβώς αντίθετη αντίδραση, σε συνδυασμό με μερικά από τα βήματα δράσης παρακάτω, μπορούν να φανούν ιδιαίτερα βοηθητικά. Αν και η κατάσταση μπορεί να φαίνεται ακατανίκητη, είναι σημαντικό να προβείτε σε ενέργειες όσο το δυνατόν πιο άμεσα, καθώς ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν χρονικά περιθώρια για την ανάκτηση κεφαλαίων.

  • Καλέστε απευθείας την τράπεζά σας, για να μιλήσετε με έναν εκπρόσωπο σχετικά με τις ανησυχίες σας.
  • Αν οι επιτήδειοι έχουν αποκτήσει μόνο την κάρτα της τράπεζάς σας, οι περισσότερες τράπεζες και εταιρείες πιστωτικών καρτών σας επιτρέπουν να απενεργοποιήσετε ή ακόμη και να παγώσετε μια κάρτα μέχρι να ασφαλίσετε τον λογαριασμό σας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα πραγματοποιηθούν άλλες συναλλαγές με τον αριθμό της κλεμμένης κάρτας.
  • Αν υποψιάζεστε ότι προσπαθούν να εισέλθουν στον λογαριασμό σας μέσω πολλαπλών προσπαθειών σύνδεσης, συνδεθείτε από μία ασφαλή συσκευή και αλλάξτε αμέσως τον κωδικό πρόσβασης σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο λογαριασμός email που σχετίζεται με τον πιθανώς παραβιασμένο τραπεζικό λογαριασμό σας δεν έχει επίσης παραβιαστεί. Επιπλέον, φροντίστε να δημιουργείτε πάντοτε πολύπλοκους κωδικούς για κάθε διαφορετικό λογαριασμό σας.
  • Καταθέστε μήνυση στις τοπικές αρχές.
  • Για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να ανακτήσετε κλεμμένα ή χαμένα χρήματα, θα πρέπει να αμφισβητήσετε την κίνηση ή τις κινήσεις όσο πιο άμεσα γίνεται από τη στιγμή που η μη εξουσιοδοτημένη χρέωση ή ανάληψη εμφανιστεί στον λογαριασμό σας. Οι τράπεζες απαιτούν ένα επίσημο γραπτό αίτημα για να κινηθεί η διαδικασία

Πώς να προστατεύσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό από παραβίαση

Παρακάτω είναι εννέα τρόποι για να προστατεύσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό από παραβίαση:

  • Μετάβαση σε ψηφιακούς λογαριασμούς και ειδοποιητήρια για να αποτρέψετε την κλοπή ταχυδρομείου – περιορίζει τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.
  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης. Μην επαναχρησιμοποιείτε κωδικούς πρόσβασης σε διάφορους λογαριασμούς. Στοχεύστε σε πολύπλοκους συνδυασμούς κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων.
  • Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Ο έλεγχος αυτός προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας απαιτώντας έναν δεύτερο κωδικό επαλήθευσης, συνήθως σταλμένο στο τηλέφωνό σας ή δημιουργούμενο από μια εφαρμογή, εκτός από τον κωδικό πρόσβασης σας.
  • Ελέγξτε το ταμειακό σας υπόλοιπο και την κινητικότητα τακτικά, ώστε να μπορείτε να παρατηρήσετε άμεσα οποιαδήποτε ασυνήθιστη δραστηριότητα.
  • Ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις που παρέχει η τράπεζά σας – μπορείτε να τις ορίσετε για συναλλαγές άνω ενός συγκεκριμένου ποσού ή εάν το υπόλοιπό σας πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό.
  • Ζητήστε την ετήσια τραπεζική σας έκθεση, ώστε να μπορείτε να αμφισβητήσετε οποιαδήποτε σφάλματα γρήγορα.
  • Ενεργοποιήστε τα ταμειακά όρια για τα έσοδα και έξοδά σας, ώστε οι οποιεσδήποτε αλλαγές στο υπόλοιπό σας να σας ειδοποιήσουν για ύποπτες δραστηριότητες.
  • Να προσέχετε ιδιαιτέρως τις απάτες ηλεκτρονικού «ψαρέματος». Μην κάνετε ανοίγετε συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία σε ύποπτα emails, ακόμα και αν φαίνεται ότι είναι από την τράπεζά σας. Ποτέ μην εισάγετε τα στοιχεία σύνδεσής σας σε ιστότοπους, στους οποίους κατευθύνεστε μέσω συνδέσμων email. Να εισέρχεστε πάντοτε στον επίσημο ιστότοπο της τράπεζάς σας εισάγοντας απευθείας τη διεύθυνση στο πρόγραμμα περιήγησής σας.
  • Εγκαταστήστε ένα έγκριτο πρόγραμμα Internet Security, προφυλάσσοντας έτσι τις συσκευές και τους λογαριασμούς σας.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο γνωστός διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας καθήλωσε το κοινό με την ομιλία του για τον διαβήτη

News Room G

Σάλος με μοντέλο του Playboy: Έξαλλοι οι γονείς – Δείτε πώς πήγε ντυμένη σε πάρκο της Disney

Newsroom

Ο Θοδωρής Μεσημέρης μας μιλάει για την διοργάνωση του πιο hot event της Θεσσαλονίκης, το Κουρν Πάρτυ

News Room G