magdasnews.gr
Ζωή

Ο γνωστός διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας καθήλωσε το κοινό με την ομιλία του για τον διαβήτη

Εμπνευσμένη ομιλία του γιατρού και παίκτη της μεγάλης ομάδας της ΑΕΚ στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων

Αμείωτο κράτησε το ενδιαφέρον των ακροατών του για πάνω από μια ώρα ο διαπρεπής ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας. Ο γιατρός και μέλος της μεγάλης ομάδας της ΑΕΚ που κατέκτησε το 1968 το κύπελλο Ευρώπης στο μπάσκετ, μίλησε, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για το διαβήτη, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων.

Συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση και την πεντηκονταετή εμπειρία με το ανεπιτήδευτο, πηγαίο χιούμορ του, ο γιατρός τόνισε ότι ο διαβήτης ή το «γλυκό μυστήριο της ζωής», όπως τον αποκαλεί, δεν είναι ασθένεια, αλλά τρόπος ζωής και πρόσθεσε ότι πολλές μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης, της τέχνης και του αθλητισμού ήταν διαβητικοί, ή «γλυκείς άνθρωποι». Επεσήμανε ότι η μεσογειακή διατροφή και το καθημερινό βάδισμα δεκαπέντε λεπτών την ημέρα εξασφαλίζουν στους διαβητικούς καλή ποιότητα ζωής, παράμετρο που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη ιατρική.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στην πρόληψή, προβλέποντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα αντέξει την ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαβητικών, που στην Ελλάδα έχει φτάσει στο 12% του πληθυσμού και για να δώσει μια τάξη μεγέθους ανέφερε ότι το κόστος του διαβήτη, παγκοσμίως, φτάνει τα τρία τρις Ευρώ, το χρόνο.

Πρότεινε ως προληπτικά μέτρα την άσκηση και την μεσογειακή διατροφή και κατέρριψε το μύθο της στέρησης, επισημαίνοντας ότι το διαιτολόγιο του διαβητικού δεν πρέπει να διαφέρει από το οικογενειακό. «Χρειάζεται όμως μέτρο και αυτοσυγκράτηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ως απόλυτα φιλοσοφημένος άνθρωπος, ανέδειξε την υγεία ως πρωταρχικό αγαθό και πρότεινε την καλλιέργεια ενός συστήματος αξιών που να στοχεύει στην προστασία της, ως μέσου προσωπικής ευτυχίας και επιτυχίας. Κι ως πρώην μεγάλος αθλητής αναφέρθηκε στη συμβολή του ελληνικού αθλητισμού για τη δημιουργία υγιών προτύπων στη νεολαία.

Κλείνοντας, καταχειροκροτούμενος, κατέθεσε το δικό του κώδικα προτεραιοτήτων με σκοπό τη συμπερίληψη, την αλληλοκατανόηση, αλλά και τη δημιουργία προσωπικού αποτυπώματος στη ζωή, αναφέροντας ότι το δικό του είναι τα πεντέμισι χιλιάδες περιστατικά που έχει δει, από τα οποία πεντακόσια παιδιά και πάνω από τρεις χιλιάδες γυναίκες που βοήθησε να τεκνοποιήσουν.

Την χρησιμότατη εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο Μητρόπολη Ιλίου, ο Δήμος Φυλής και ο Σύλλογος Παλαιμάχων Καλαθοσφαιριστών της ΑΕΚ και παρακολούθησε πολύς κόσμος, χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης κ.κ. Αθηναγόρας, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο βουλευτής Δυτ. Αττικής Ευάγγελος Λιάκος και ο Πρόεδρος των Παλαιμάχων της ΑΕΚ Νίκος Μπαμπανικολός. Παρευρέθηκαν επίσης, τα μέλη του ΔΣ Βαγγέλης Δερμανούτσος, Νίκος Αποστολίδης και Σάββας Ανεστιάδης, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του Υπεύθυνου Εγκαταστάσεων της ΚΑΕ ΑΕΚ.

Από πλευράς Μητρόπολης Ιλίου παρευρέθηκαν πολλοί ιερωμένοι, ενώ από την πλευρά του Δήμου Φυλής το παρών έδωσε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Γιώργος Μαυροειδής.

Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης έφερε σε πέρας με επιτυχία ο δημοσιογράφος Γιάννης Σταθόπουλος.

Ακολουθούν οι σύνδεσμοι με χαρακτηριστικά βίντεο

Χαιρετισμοί

 

 

 

 

 

 

Χρήστος Ζούπας (αποσπάσματα ομιλίας)

 

 

 

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Αυτή είναι η συλλογή «Lost My Marbles» της Δάφνη Βαλέντε

Newsroom

Γρηγόρης Λέων: Όχι στις άδειες υποσχέσεις. ΜΑΖΙ θα είμαστε περήφανοι για την πόλη μας.

News Room G

Ferdinand Berthier: Η Google τιμά τον πρωτοπόρο κωφό εκπαιδευτικό με το σημερινό της doodle

News Room M