magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Υψηλές θερμοκρασίες: Ο καύσωνας αλλάζει την ψυχική μας υγεία;

Με τις θερμοκρασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο να σπάνε ρεκόρ την Τρίτη, ποιος είναι ο αντίκτυπος του καύσωνα στην ψυχική υγεία; “Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας ολοένα και μεγαλύτερος όγκος ερευνών που μας δείχνει ότι οι καύσωνες χειροτερεύουν τα αποτελέσματα για όσους πάσχουν από υποκείμενες ψυχιατρικές ασθένειες“, λέει ο Δρ Laurence Wainwright, λέκτορας στο σχολείο Smith και στο εργαστήριο ψυχιατρικής ακριβείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. “Τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξάνονται, τα επίπεδα θνησιμότητας αυξάνονται, για όσους έχουν υπάρχουσες παθήσεις τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν”, προσθέτει, σημειώνοντας ότι για άτομα με παθήσεις όπως η διπολική διαταραχή, η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει φάσεις μανίας. Ο καθηγητής Tahseen Jafry, διευθυντής του Mary Robinson Centre for Climate Justice στο Glasgow Caledonian University, λέει: “Με την αυξημένη άνοδο της θερμοκρασίας, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν πιο συχνές επισκέψεις σε νοσοκομεία για ψυχική υγεία, ψυχικές ασθένειες και συμπεριφορά και διαταραχές διάθεσης”.

Ψυχική υγεία και υψηλή θερμοκρασία

Μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύθηκε το 2007, βρήκε αύξηση 3,8% στα ποσοστά αυτοκτονιών για κάθε αύξηση κατά 1 C στη μέση θερμοκρασία πάνω από τους 18 βαθμούς Κελσίου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες συνδέονται με αύξηση της επιθετικότητας και της βίας, πιθανώς λόγω της επίδρασης σε διάφορες ορμόνες, και μπορεί να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία, αφήνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται θολή.

Γιατί η ζέστη επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Είναι πιθανό ότι παίζουν πολλοί παράγοντες. Μεταξύ αυτών, σημειώνει ο Wainwright, είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν διακόψει τον ύπνο τους κατά τη διάρκεια των καύσωνα. “Αυτό που μας δείχνουν πολύ, πολύ ξεκάθαρα τα στοιχεία είναι ότι ο ύπνος κακής ποιότητας και/ή η μικρότερη διάρκεια ύπνου μπορεί να επιδεινώσουν τα αποτελέσματα σε άτομα, για παράδειγμα, με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή”, λέει. “Κάποιες νύχτες διαλυμένου ύπνου μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα για την έναρξη της καταθλιπτικής φάσης τους”. Προσθέτει ότι η ζέστη μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες παρενέργειες της ψυχιατρικής φαρμακευτικής αγωγής ή σε ορισμένες περιπτώσεις να κάνει το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να θερμορρυθμίζει ή με άλλο τρόπο να επηρεάζει την ικανότητα των ατόμων να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. “Τα αντιψυχωσικά που χρησιμοποιούμε στη σχιζοφρένεια και τη διπολική νόσο, μπορούν στην πραγματικότητα να έχουν αντίκτυπο στην αντίληψη των ανθρώπων για τη δίψα”, λέει ο Wainwright. “Το σώμα έχει έναν πολύ καλό τρόπο να μας λέει πότε διψάμε, αλλά όταν παίρνουμε αυτά τα φάρμακα, αυτό μπορεί να επηρεαστεί – και κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα που προφανώς δημιουργεί προβλήματα για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη”. Οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν έμμεσες επιπτώσεις, όπως ανησυχίες για θέματα όπως η επισιτιστική ανασφάλεια ή η μετανάστευση.

Ο Jafry λέει: “Αυτά τα πράγματα μπορούν στη συνέχεια να επηρεάσουν την ψυχική υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, επειδή έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζουμε και προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις μεταβαλλόμενες συνθήκες”. Το οικολογικό άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά, λέει, σημειώνοντας ότι πολλοί νέοι βιώνουν άγχος σχετικά με την κλιματική αλλαγή. “Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ανήσυχη κατάσταση για το τι συμβαίνει αμέσως, αλλά και για το μέλλον μας και πώς θα το αντιμετωπίσουμε”, λέει ο Jafry. “Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που είναι πιθανό να δούμε περισσότερο”.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Εκτός από τη λήψη μέτρων για να διατηρείται δροσερό και ενυδατωμένο, ο Wainwright συμβουλεύει να κρατάτε τα φάρμακα μακριά από τον ήλιο και να θυμάστε να τα παίρνετε, να αποφεύγετε το αλκοόλ, να λαμβάνετε μέτρα για να κοιμάστε καλά και να ασκείτε αυτοσυμπόνια, όπως να μην επικρίνετε τον εαυτό σας ότι είναι λιγότερο παραγωγικός από συνήθης. Συνιστά επίσης στα άτομα με ψυχικές παθήσεις να μιλήσουν με επαγγελματίες γιατρούς εάν παρατηρήσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους ή ζητήματα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή τους.

Ο Wainwright προσθέτει ότι μεταξύ άλλων βημάτων, η πολιτική για την υγεία πρέπει να αναπροσανατολιστεί καθώς βελτιώνεται η κατανόηση της σχέσης μεταξύ θερμότητας και ψυχικής υγείας και χρειάζεται δημόσια εκπαίδευση γύρω από αυτή τη σχέση. Ο Jafry ζητά αφοσιωμένη υποστήριξη ψυχικής υγείας, για παράδειγμα μέσω εκπαιδευμένων κοινοτικών νοσοκόμων, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καύσωνα και άλλων ακραίων γεγονότων. Ο Wainwright λέει: “Οι καύσωνες και οι επιπτώσεις που έχουν στην ψυχική μας υγεία, είναι σημαντικές υπενθυμίσεις ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και τις μελλοντικές γενιές είναι να δράσουμε για την κλιματική αλλαγή”.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Προληπτική ανάκληση προϊόντος AIM παιδική οδοντόβουρτσα 2-6 ετών

News Room A

Διατροφή για μνήμη στους ηλικιωμένους

News Room

Τι είναι το κάταγμα σπονδυλικής στήλης και γιατί πρέπει να οδηγεί αμέσως στον ορθοπεδικό

News Room