magdasnews.gr
Είμαι γυναίκα!

Εργαζόμενη μητέρα

Από την Άντζελα Μολφέτα
Αισθάνεστε τύψεις και ενοχές ότι δεν αφιερώνεστε αποκλειστικά και μόνο στην…
ανατροφή του μικρού σας;. Δημιουργήστε τη δική σας χρυσή τομή για να ανταποκριθείτε με επιτυχία στους πολλαπλούς σας ρόλους και αισθανθείτε πως τα πάντα είναι δυνατό να συμβούν, όταν υπάρχει καλή διάθεση και οργάνωση.

Η σύγχρονη κοινωνία ώθησε τη γυναίκα να αναλάβει πολλαπλούς ρόλους στην καθημερινότητά της, δημιουργώντας ένα ατέλειωτο πάνελ υποχρεώσεων, όπου θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά και εργαζόμενη.
Πολλές γυναίκες επιθυμούν πραγματικά να εργαστούν. Η εργασία τούς προσφέρει προσωπική ανάπτυξη και ολοκλήρωση, ηθική και υλική ανταμοιβή, οικονομική ανεξαρτησία και μια ισχυρότερη θέση μέσα στην κοινωνία, όπου ο όρος νοικοκυρά πολύ συχνά παρεξηγείται. Υπάρχει, όμως και η πλευρά όπου οι γυναίκες αναγκάζονται κατά  κάποιον τρόπο να εργαστούν προκειμένου να συνεισφέρουν οικονομικά στην οικογένεια..

Η αλήθεια είναι πως η εργαζόμενη μητέρα αφιερώνει ελάχιστο έως ανύπαρκτο χρόνο για τις προσωπικές της ανάγκες, με αποτέλεσμα να αισθάνεται θλίψη και θυμό. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως κινδυνεύει από χρόνιο στρες, κατάθλιψη, υψηλή πίεση και εμφάνιση διάφορων παθήσεων με έμφαση στις καρδιακές. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ισορροπήσουμε μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας;

Το οικογενειακό σύστημα και η δυναμική του διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια, οπότε μπορούμε να οδηγηθούμε σε μερικά συμπεράσματα, χωρίς να δημιουργήσουμε γενικευμένους κανόνες. Αναζητώντας αποτελέσματα ερευνών γύρω από την εργασία της μητέρας στην οικογένεια, διαπιστώνουμε άλλωστε, πως οι απαντήσεις είναι συνήθως αντιφατικές.

Μερικά γενικά συμπεράσματα που μπορούν να βοηθήσουν κάθε εργαζόμενη μητέρα να ανακτήσει τις δυνάμεις της είναι:

•    Μία εργαζόμενη μητέρα έχει πλήθος θεμάτων προς συζήτηση, πέρα από τα γνωστά πάνες, φρουτόκρεμες κ.λπ. Σε βάθος χρόνου κερδίζει τον σεβασμό του παιδιού και του οικογενειακού περιβάλλοντος, μαθαίνοντας παράλληλα στο παιδί την αξία της εργασίας.

•    Η γυναίκα που εργάζεται προσέχει την εμφάνισή της και περιποιείται τον εαυτό της, ελέγχει το βάρος της και οπωσδήποτε δεν περιφέρεται ατημέλητη, οπότε και διατηρεί τη σ..ξουαλική της ταυτότητα – στοιχείο που ενδιαφέρει και τον σύντροφο και πατέρα του παιδιού.

•    Όταν δημιουργείται στρες στους γονείς είναι βέβαιο πως τα πνεύματα μέσα στην οικογένεια οξύνονται και τα ενδοοικογενειακά προβλήματα αυξάνονται. Μια ειλικρινής συζήτηση ή ακόμα και μερικές συνεδρίες σε ειδικό ψυχολόγο είναι απαραίτητες για τη διατήρηση μιας ομαλής οικογενειακής ζωής.

•    Η  συμμετοχή του συζύγου στις οικογενειακές υποχρεώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ψυχική ισορροπία της γυναίκας, καθώς και για το προφίλ του όρου οικογένειας που μεταφέρεται στο παιδί. Δημιουργήστε μαζί ένα κατάλογο, όπου ακόμα και μερικές μικρές βοήθειες μπορούν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα.

•    Αξιοποιήστε στο maximum κάθε λεπτό που βρίσκεστε με το παιδί και τον σύντροφό σας. Παίξτε μαζί τους, γελάστε και διηγηθείτε αστείες ιστορίες που αναζωογονούν το κλίμα και δημιουργούν θετική διάθεση. Ο ποιοτικός χρόνος μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά πραγματικά μετράει.

•    Οργανώστε το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα, περιλαμβάνοντας μικρές καθημερινές απογευματινές εξορμήσεις, δημιουργώντας ομαδικά οικογενειακά παιχνίδια, μαθήματα μαγειρικής για όλους και ακόμα περισσότερες ασχολίες που θα φέρουν τα μέλη της οικογένειας κοντά, αντλώντας κέφι και αισιοδοξία.
Πηγή

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.com

Σχετικές αναρτήσεις

Viral -Με αυτό το απίθανο τρικ θα κόβεις τέλεια το κέικ από εδώ και πέρα -Σε κομμάτια ίδιου μεγέθους

News Room

Αλεύρι, γάλα, αυγά: Αυτή η εφαρμογή σού βρίσκει απίθανες συνταγές για να φτιάξεις με τα υλικά που έχεις ήδη στο ντουλάπι σου

News Room

Aντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της ανανεωμένης 31ης Εβδομάδας Μόδας της Αθήνας, Athens Xclusive Designers Week, στο Ωδείο Αθηνών

News Room A