magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Η αλδοστερόνη συνδέει την υπέρταση με τον διαβήτη

Η αυξημένη συγκέντρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται αλδοστερόνη, η οποία αυξάνει την…
αρτηριακή πίεση, φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Αυτό διαπίστωσε μια μελέτη από ερευνητές του Wexner Medical Center του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Όπως εξηγεί ο ενδοκρινολόγος Joshua J. Joseph, επικεφαλής της μελέτης, η αλδοστερόνη παράγεται από τα επινεφρίδια, δύο μικρούς αδένες που βρίσκονται ακριβώς επάνω από τους νεφρούς, και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Πιο συγκεκριμένα, η αλδοστερόνη παράγεται στην φλοιώδη μοίρα των επινεφριδίων -στην σπειροειδή ζώνη- και ανήκει στην ομάδα των αλατοκορτικοστεροειδών. Η βιολογική της δράση έχει σχέση με το μεταβολισμό του νερού και των ηλεκτρολυτών. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση καθώς και την ποσότητα νερού και αλατιού στο σώμα. Να σημειωθεί ότι τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικροί καλοήθεις όγκοι, όταν υπάρχουν στα επινεφρίδια, παράγουν αλδοστερόνη η οποία κάνει τους νεφρούς να απορροφούν περισσότερο αλάτι, με αποτέλεσμα η πίεση να αυξάνεται. Φάρμακα που παρεμποδίζουν την έκκριση ή την δράση της ορμόνης χρησιμοποιούνται ως αντιυπερτασικά.

Προσφάτως διαπιστώθηκε ότι η αλδοστερόνη προωθεί την αντίσταση στην ινσουλίνη στους σκελετικούς μυς και εμποδίζει την απελευθέρωση της ινσουλίνης από το πάγκρεας. Αυτές οι δύο επιδράσεις της ορμόνης συντελούν στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2 αλλά μέχρι τώρα παρέμενε άγνωστο σε ποιο βαθμό αυξάνεται ο κίνδυνος.

Υπέρταση και διαβήτης
Προκειμένου να εξετάσουν τον ακριβή ρόλο της αλδοστερόνης στον διαβήτη τύπου 2, ο Joseph και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.600 άτομα που συμμετείχαν στην μελέτη Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis καλύπτοντας χρονικό διάστημα 10,5 ετών.

“Έψαξα το θέμα ως μια υπόσχεση στον πατέρα μου, ο οποίος είχε υψηλή αλδοστερόνη που συνέβαλε στην υπέρταση του, και πίστευε ότι μπορεί επίσης να συνδέεται με τον διαβήτη του”, είπε ο Joseph. “Καθώς προχώρησε η καριέρα μου, είχα την ευκαιρία να ερευνήσω την ορμόνη και βρήκαμε μια σύνδεση με τον διαβήτη”.

Στην παρούσα μελέτη, ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 ήταν υπερδιπλάσιος για όσους είχαν υψηλά επίπεδα αλδοστερόνης συγκριτικά με όσους είχαν τα χαμηλότερα. Μάλιστα, η επίδραση της ορμόνης ήταν μεγαλύτερη σε συγκεκριμένους πληθυσμούς, αφού από τα στοιχεία προέκυψε ότι τα υψηλά επίπεδά της τριπλασιάζουν τον κίνδυνο διαβήτη μεταξύ των Αφροαμερικανών, ενώ για τους Αμερικανούς κινεζικής καταγωγής ο κίνδυνος ήταν 10 φορές μεγαλύτερος.

Ο Joseph και οι συνεργάτες του πρόκειται να ξεκινήσουν μια κλινική δοκιμή με σκοπό την αξιολόγηση των επιδράσεων της αλδοστερόνης στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Στο πλαίσιο της δοκιμής αυτής, θα χορηγηθεί σε Αφροαμερικανούς με προδιαβήτη αγωγή που στοχεύει στη μείωση των επιπέδων της αλδοστερόνης ώστε να διαπιστωθεί αν θα επηρεαστούν τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης.

“Γνωρίζουμε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην αλδοστερόνη και στον διαβήτη τύπου 2. Τώρα θα πρέπει να καθορίσουμε τα όρια που θα καθοδηγήσουν την ιατρική φροντίδα και την επιλογή της φαρμακευτικής αγωγής για τους ασθενείς”, ανέφερε ο Joseph.
Πηγή

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.com

Σχετικές αναρτήσεις

Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ: Δεν είναι αναγκαίο ουρολογικό πρόβλημα στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη

News Room A

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Ποια σαμπουάν και καλλυντικά κρίθηκαν ακατάλληλα

News Room A

Εγκυμοσύνη: Οι διαταραχές της διάθεσης της μητέρας επηρεάζουν το μωρό

News Room A