magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κατανάλωση κρασιού σε αεροπλάνο: πως μας επηρεάζει;

Στην καλύτερη περίπτωση, το αεροπλάνο είναι ένα συναρπαστικό, ακόμα και πολυτελές, μέσο μεταφοράς στον επιθυμητό προορισμό σας…
Στη χειρότερη περίπτωση, είναι κάτι που μπορεί να μας στρεσάρει. Έτσι εάν θέλετε να ξεκινήσετε νωρίς τις διακοπές σας, ή εάν επιθυμείτε να χαλαρώσετε μετά από ένα δύσκολο επαγγελματικό ταξίδι, ως φίλος του κρασιού, πιθανότατα θα θελήσετε να παραγγείλετε ένα ποτήρι ενώ ταξιδεύετε.

Αλλά πώς το ποτό θα επηρεάσει το πώς αισθάνεστε στην πτήση – και αφού προσγειωθείτε;

Μύθος: Μεθάς πιο εύκολα στο αεροπλάνο

Μια κοινή ανησυχία όταν πρόκειται για εν πτήσει κατανάλωση ποτού είναι το υψόμετρο. Όταν βρίσκεστε σε μαγαλύτερα από τα συνηθισμένα ύψη, γίνεται όλο και πιο δύσκολη η μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Με όρους ιατρικής βρίσκεστε σε χαμηλότερο επίπεδο οξυγόνου από ό, τι το σώμα σας είναι συνηθισμένο (υποξία). Αυτό κάνει τον οργανισμό μας να κληθεί να ανταποκριθεί σε αυτό, αυξάνοντας λίγο τον αναπνευστικό ρυθμό, αυξάνοντας μερικές από τις μεταβολικές ανυιδράσεις και αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό για περισσότερο αίμα”.

Όμως δεν είναι απαραίτητο ότι θα αισθανθείτε τις σκληρές επιπτώσεις των ισχυρών υψομέτρων όταν πετάτε – πολλοί άνθρωποι δεν παρατηρούν καν κάποια διαφορά. “Τα σύγχρονα αεροπλάνα χρησιμοποιούν συμπιεσμένες καμπίνες και διατηρούν έτσι μια πίεση στην καμπίνα που παρέχει ασφάλεια σε ακραίο υψόμετρο. Γενικά, η πτήση στα 35.000 πόδια δεν θα έχει αντίκτυπο σε εσάς πολύ περισσότερο σε σχέση με τα 5.000 ή 6.000 πόδια ύψος- γι ‘αυτό είναι σαν να βρίσκεστε σε πόλεις με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ο αέρας στην καμπίνα συμπιέζεται (στα περισσότερα επιβατικά) τόσο ώστε να αντιστοιχεί στην πίεση σε υψόμετρο δυόμιση χιλιομέτρων (το πολύ). Σαν να κατεβαίνεις, πχ. απ’τον Όλυμπο στον Πλαταμώνα μέσα σε 5-10 λεπτά. Τα ελικοφόρα βέβαια πετούν αρκετά πιο χαμηλά απ’τα τζετ και κατεβαίνουν με χαμηλότερη ταχύτητα, γι’ αυτό και είναι σχεδόν ανεπαίσθητες οι επιδράσεις της διαφοράς πίεσης.

Στην ουσία όσο το αεροσκάφος ανεβαίνει, ο ατμοσφαιρικός αέρας γίνεται πιο αραιός άρα αντίστοιχα η πίεση στην καμπίνα μικραίνει σε σχέση με αυτή που έχει αρχικά στο έδαφος (14,7 psi βάση της international standard atmosphere).

Δεν πρόκειται λοιπόν να δείτε διαφορά στο πόσο εύκολα μεθάτε σε μια πτήση. Πολλοί  όμως αισθάνονται ταλαιπωρημένοι λίγο παραπάνω-ειδικά αν υπάρχουν αναταράξεις στο ταξίδι.  Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι ο λόγος ότι το αλκοόλ έχει πιο ισχυρές επιπτώσεις στα αεροπλάνα, ή επειδή το σώμα σας το επεξεργάζεται διαφορετικά.

ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Το αλκοόλ είναι ένα ήπιο διουρητικό, γι’ αυτό πρέπει να προσέξετε πόσο νερό πίνετε κατά τη διάρκεια της πτήσης. Όταν πίνετε στον αέρα, η ανάγκη για ενυδάτωση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ο φιλτραρισμένος αέρας που κυκλοφορεί σε όλη την καμπίνα διατηρεί λιγότερη υγρασία από ό, τι υπάρχει συνήθως στο επίπεδο της θάλασσας. Αυτή η ξηρότητα απορροφά ουσιαστικά την υγρασία από το σώμα.

Μπορείς να χάσεις περισσότερη υγρασία ενώ πετάς, σε ποσότητα περίπου 150mL σε μια πτήση οκτώ ωρών. Επιπλέον, ο ξηρός αέρας μπορεί επίσης να στεγνώσει τις βλεννώδεις μεμβράνες, κάνοντάς σας να νιώσετε διψασμένοι. Συνολικά, η πτήση τείνει να κάνει τους ανθρώπους λίγο πιο αφυδατωμένους.

Οι διουρητικές επιδράσεις του αλκοόλ και η απώλεια υγρών από τον ξηρό αέρα της καμπίνας σημαίνει ότι είναι πιθανό να αφυδατωθείτε πιο εύκολα αν πιείτε κρασί εν ώρα πτήσης.  Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ότι το hangover – εάν καταναλώσετε αρκετό αλκοόλ – θα είναι επίσης πιο έντονο.

“Αν συνδυάσετε τα αποτελέσματα του αλκοόλ και του υψομέτρου, αυτό θα επηρεάσει απολύτως τον τρόπο που αισθάνεστε την επόμενη μέρα”, δήλωσε ο Colwell.

ΠΙΕΙΤΕ ΜΕ ΜΕΤΡΟ

Αν και οι επιπτώσεις στο ύψος και η αφυδάτωση είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να έχετε υπόψη σας, αυτό δεν χρειάζεται να σας αποτρέψει από το παραγγείλετε ένα ποτήρι κρασί στο αεροπλάνο.  Απλώς να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση.

Δεν θα προτείναμε να πιείτε ένα ποτό μόνο και μόνο επειδή είστε νευρικοί όταν πετάτε. Το αλκοόλ έχει καταπραϋντικές επιδράσεις και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ήρεμοι, αλλά δεν είναι μια θεραπεία για τους ανθρώπους που είναι νευρικοί στην πτήση.

Και οι ίδιοι κανόνες μέτριας κατανάλωσης που χρησιμοποιείτε στο έδαφος πρέπει να ισχύουν στον αέρα. Απολαύστε το κρασί σας με μέτρο!
Πηγή

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.com

Σχετικές αναρτήσεις

Είναι επικίνδυνες για την υγεία οι ψεύτικες βλεφαρίδες;

News Room A

Οι βιταμίνες που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα και σε ποιες τροφές υπάρχουν

News Room A

Αγαπηδάκη: «2,5 χιλιάδες νέοι προσωπικοί γιατροί με ένταξη και αγροτικών γιατρών από τη νέα χρονιά»

News Room M