magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Να ζυγίζομαι καθημερινά ή όχι; Γιατί διίστανται οι γνώμες

Το τακτικό ζύγισμα ενδεχομένως να αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο εργαλείο διαχείρισης του βάρους που θα πρέπει να χειρίζεται με προσοχή

Το καθημερινό ζύγισμα βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους; Σε μία αδρή αναζήτηση των απόψεων που επικρατούν στο διαδίκτυο διαπιστώνει κανείς ότι οι γνώμες διίστανται. Πολλές είναι εκείνες που αποτρέπουν από τη συνήθεια του συχνού ή καθημερινού ζυγίσματος διατυπώνοντας μία συγκεκριμένη επιχειρηματολογία…

Οι συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από αυξημένη προσοχή στο σωματικό βάρος, έχουν κατηγορηθεί ότι μπορεί να συντελέσουν στην ανάπτυξη ψυχοπαθολογικών καταστάσεων -ιδιαιτέρως στις γυναίκες – με σοβαρά παραδείγματα τις διαταραχές λήψης τροφής (πχ νευρική ανορεξία) και την κατάθλιψη.

Σε αυτό το πεδίο κινούνται και οι ενστάσεις των διατροφολόγων σχετικά με – τον ψυχολογικό αντίκτυπο – του τακτικού ζυγίσματος, προτείνοντας την άποψη ότι το συνεχές ζύγισμα συνδέεται με ιδιαίτερο άγχος και μειωμένη αυτοπεποίθηση. Πράγματι, κάποιες έρευνες δείχνουν πως μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο στην ψυχολογία του ατόμου, ιδίως όταν ο στόχος του βάρους δεν επιτυγχάνεται. Επιπλέον, είναι πιθανό να συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης μη υγιών μεθόδων ρύθμισης του βάρους.

Τα επιχειρήματα εκείνων που αποτρέπουν από την καθημερινή διαδικασία του ζυγίσματος και ειδικά στη φάση που το άτομο ακολουθεί μία δίαιτα αδυνατίσματος, περιλαμβάνουν και την άποψη ότι η ένδειξη της ζυγαριάς δεν αποτυπώνει πάντα σωστά τις μεταβολές στο σωματικό βάρος. Είναι δεδομένο ότι η κατάσταση της «υδάτωσης» του οργανισμού αλλάζει από ώρα σε ώρα, γεγονός που μπορεί να επιφέρει ως συνέπεια ταχύτατες και απρόβλεπτες αυξομειώσεις.

Επίσης, η κατανάλωση αλατιού, η «προεµµηνορυσιακή» φάση στις γυναίκες, η λήψη μεγάλης ποσότητας φαγητού σε ένα γεύμα, η αφυδάτωση κ.ά. μεταβάλλουν (φαινομενικά) το σωματικό βάρος και συχνά δημιουργούν λανθασμένη εικόνα για την πορεία της προσπάθειας. Ως επακόλουθο επικρατεί η απογοήτευση και τελικά η πρόωρη εγκατάλειψη.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou

Πηγή: protothema.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Παρατείνονται οι εμβολιασμοί HPV για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών

News Room A

Zωή Γραμματόγλου στο Healthweb: Ο χρόνος αναμονής των χειρουργείων απειλεί την ζωή των καρκινοπαθών

News Room A

Η Ενσυνείδητη Διατροφή ξεκινά με το πρώτο Γεύμα της ημέρας

News Room A