magdasnews.gr
News

3 νεκροί στην επίθεση των Χούθι της Υεμένης στο εμπορικό πλοίο True Confidence

ΧΟΥΘΙ

Χθες, Τετάρτη, μέλη του πληρώματος ενός εμπορικού πλοίου χάθηκαν στον Κόλπο του Άντεν όταν το πλοίο πληγώθηκε από ένα πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη, σύμφωνα με αναφορές του αμερικανικού στρατού.

Αυτή ήταν η πρώτη θανατηφόρα επίθεση των ανταρτών Χούθι κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στα νερά της Υεμένης, μιας από τις φτωχότερες χώρες στην αραβική χερσόνησο.

Οι Χούθι, οι οποίοι έχουν στενούς δεσμούς με το Ιράν, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο. Αυτές οι θαλάσσιες οδοί είναι κρίσιμης σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι Χούθι κατηγορούνται ότι στοχεύουν σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και τους συμμάχους του, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και το “νωμένο Βασίλειο, ως ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ώρα που ο πύραυλος χτύπησε το πλοίο True Confidence περίπου στις 10:30 ώρα Ελλάδας, το πλήρωμα ανέφερε τρεις νεκρούς και τέσσερις τραυματίες, με τρεις από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση. Το πλοίο υπέστη μεγάλες ζημιές.

Οι επιθέσεις αυτές των Χούθι έχουν οδηγήσει πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα δρομολόγια των πλοίων τους στην περιοχή. Αυτή η παρεμπόδιση έχει επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο, με τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας να μειώνεται κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι “Πολεμικές Δυνάμεις των “Hνωμένων Πολιτειών”, ενώ αντιμετωπίζουν αυτές τις επιθέσεις, κατέστρεψαν δύο τηλεκατευθυνόμενα εναέρια οχήματα των Χούθι στην Υεμένη, σε αυτοάμυνα, καθώς απείλησαν τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή.

Σχετικές αναρτήσεις

Βουλή: Εν αναμονή της πρότασης δυσπιστίας, η Ολομέλεια άρχισε το νομοθετικό της έργο

News Room G

Απάντηση της Μόσχας στο νέο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων

News Room G

Οι έρευνες στο Μεσολόγγι για την δολοφονία του Μπάμπη συνεχίζονται – το κινητό του 31χρονου και το κυνηγετικό όπλο.

News Room G