magdasnews.gr
News

Παρατείνονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από 5 μήνες πολέμου

παλεστινη γαζα

Διεθνείς διαμεσολαβητές συνεχίζουν τις προκλητικές διαπραγματεύσεις για μια ανακωχή διάρκειας 40 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η καθημερινότητα των αμάχων χαρακτηρίζεται από την πείνα και τον θάνατο, μετά από πέντε μήνες πολέμου.

Στο Κάιρο, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος προσπαθούν να επιτύχουν μια συμφωνία πριν το Ραμαζάνι στην πολιορκημένη και κατεστραμμένη περιοχή, όπου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τον θάνατο 86 ανθρώπων μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Η ανακωχή θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την περιοχή, αλλά οι δύσκολες συνομιλίες απαιτούν ακόμη πολλή δουλειά.

Η Χαμάς απαιτεί μια ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα πριν συμφωνήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή, και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει άμεσα για να βοηθήσει τους πληγέντες.

«Food for Gaza»

Ενώ η διεθνής βοήθεια εξακολουθεί να φθάνει με το σταγονόμετρο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) προειδοποιεί πως η πείνα φθάνει σε «καταστροφικά επίπεδα», ειδικά στον βορρά, όπου η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη εξαιτίας των καταστροφών, των μαχών και των λεηλασιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κορίτσι 15 ετών «πέθανε από υποσιτισμό», αυξάνοντας σε περίπου είκοσι τους θανάτους εξαιτίας λιμοκτονίας ή αφυδάτωσης στον θύλακο το τελευταίο διάστημα.

Κάνοντας λόγο για «γενικευμένο λιμό» στη Λωρίδα της Γάζας, η Νότια Αφρική με νέα προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) του ΟΗΕ στη Χάγη να προχωρήσει στην επιβολή έκτακτων μέτρων υποχρεωτικής φύσης για το Ισραήλ, για να «σώσει τον παλαιστινιακό λαό».

Στο Λονδίνο, έπειτα από συνάντησή του με τον Μπένι Γκαντς, υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Κάμερον «πρέπει να αλλάξει». «Ως δύναμη κατοχής, το Ισραήλ έχει τη νομική ευθύνη να φροντίζει να φθάνει βοήθεια στους άμαχους», θύμισε.

Από την πλευρά της η Ρώμη ανακοίνωσε πως ξεκινά τη Δευτέρα την πρωτοβουλία «Food for Gaza» με στόχο τον συντονισμό της επισιτιστικής βοήθειας, μαζί με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό.

Τις τελευταίες ημέρες, αεροσκάφη διαφόρων χωρών, έχουν κάνει ρίψεις τροφίμων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αλλά αυτό «δεν θα επιτρέψει να αποφευχθεί ο λιμός», τονίζει το ΠΕΠ.

Το αλεύρι που διανείμει ο ΟΗΕ «δεν φθάνει. Έχουμε παιδιά που χρειάζονται γάλα», είπε ο Μοχάμεντ Αμπού Άουντα, εκτοπισμένος στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Στη Ράφα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν καταφύγει 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, σχεδόν όλοι εσωτερικά εκτοπισμένοι -πολλοί πάνω από μια φορά-, που πλέον είναι παγιδευμένοι.

Σχετικές αναρτήσεις

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Καλλιακμάνης

News Room G

Πού κυμάνθηκαν οι μισθοί το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»

News Room G

ΕΝΦΙΑ 2024: Από σήμερα τα εκκαθαριστικά – Οι «παγίδες», ποιοι πληρώνουν παραπάνω

Newsroom