magdasnews.gr
People & Politics

Αδιανόητη αποκάλυψη: Η άγνωστη απόπειρα ανατροπής της Μέρκελ το 2015 – Γιατί δεν την ήθελαν

Στα απομνημονεύματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Γερμανού πολιτικού και πρώην υπουργού Οικονομικών, περιλαμβάνεται μια απόπειρα συναδέλφων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) να ανατρέψουν την τότε καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα, ένας εξέχων Βαυαρός πολιτικός προσπάθησε να στρατολογήσει τον Σόιμπλε ως υποψήφιο καγκελάριο στο πλαίσιο μιας απόπειρας αντικατάστασης της Μέρκελ. Ορισμένοι Βαυαροί πολιτικοί αμφισβήτησαν τα όσα αναφέρονται στα απομνημονεύματα του Σόιμπλε.

Το περιστατικό εξιστορείται σε ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stern. Το βιβλίο, με τίτλο «Εrinnerungen, Mein Leben in der Politik», πρόκειται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα.

Ο Σόιμπλε ήταν ο μακροβιότερος βουλευτής στη γερμανική ιστορία. Πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου 2023 σε ηλικία 81 ετών.

Ο Σόιμπλε εξιστορεί ότι οι εντάσεις στο συντηρητικό μπλοκ κλιμακώθηκαν το 2015 και ότι οι ηγέτες του βαυαρικού αδελφού κόμματος του CDU, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τη Μέρκελ ως καγκελάριο – και προσπάθησαν να τοποθετήσουν τον Σόιμπλε ως αντικαταστάτη της.

Κατά τις αφηγήσεις του Σόιμπλε, ο τότε πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, κατηγόρησε τη Μέρκελ στο συνέδριο της CSU το 2015 ότι δεν συνειδητοποιούσε το μέγεθος των κοινωνικών αντιδράσεων, ενώ ο προκάτοχος του Ζεεχόφερ, Έντμουντ Στόιμπερ, αντιδρούσε επίσης έντονα εναντίον της Μέρκελ.

«(Ο Στόιμπερ) προσπαθούσε να με πείσει να ανατρέψουμε τη Μέρκελ για να γίνω ο ίδιος καγκελάριος», τονίζει ο Σόιμπλε. Όμως ο Σόιμπλε γράφει ότι απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση.

«Όπως και με τον (πρώην καγκελάριο του CDU Χέλμουτ) Κολ δεκαετίες νωρίτερα, συνέχισα να έχω την πεποίθηση ότι η ανατροπή της καγκελαρίου θα μπορούσε μόνο να βλάψει το κόμμα μας μακροπρόθεσμα χωρίς να λύσει πραγματικά το πρόβλημα», σύμφωνα με το απόσπασμα. «Αυτή ήταν η αντίληψή μου για την αφοσίωση, η οποία μπορεί να φαίνεται λίγο απαρχαιωμένη με τα σημερινά πρότυπα».

Ο Ζεεχόφερ δήλωσε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine ότι ο Στόιμπερ δεν του μίλησε ποτέ για μια φερόμενη απόπειρα ανατροπής της Μέρκελ, ίσως «επειδή ήταν απολύτως σαφές ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει τον Ζεεχόφερ να δεχθεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια απόπειρα».

Ωστόσο, ο Ζεεχόφερ τόνισε ότι είναι ευρέως γνωστό ότι ο Στόιμπερ ήταν ένας έντονoς επικριτής της πολιτικής της Μέρκελ για το προσφυγικό.

Σχετικές αναρτήσεις

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Να εμβολιαστούν όλοι άνευ επιφυλάξεως»

News Room A

Αυτή είναι η φωτογραφία της ημέρας! Η Αννίτα Ναθαναήλ ποζάρει αγκαλιά με την Ιωάννα Παλιοσπύρου!

News Room A

Δύσκολες ώρες για τον Υπάτιο Πατμάνογλου που έχασε τη σύζυγο και τον γιο του στο τροχαίο με την πόρσε

News Room A