magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Αν είστε πάσχοντες από ΧΑΠ τότε αυτά τα φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι στη διατροφή σας

Γιατί δεν είναι καλό να ξεφλουδίζετε φρούτα και λαχανικά πριν τα πλύνετε

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώνε οι πάσχοντες από ΧΑΠ.

Η ΧΑΠ είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο βήχας, η παραγωγή φλέγματος και ο αναπνευστικός συριγμός και συνδέεται, μεταξύ άλλων, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους πνεύμονες.

Η σχέση Χρόνιας Αναπνευστικής Πνευμονοπάθειας και διατροφής έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών επιστημονικών μελετών στο παρελθόν.

Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση αυτή, ερευνητές από τη Σουηδία και την Πολωνία παρακολούθησαν την αναπνευστική υγεία περισσότερων από 44.000 αντρών ηλικίας 45-79 ετών για διάστημα 13 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τόσο μειώνεται ο κίνδυνος ΧΑΠ.

Για κάθε έξτρα μερίδα φρούτων και λαχανικών την ημέρα ο κίνδυνος ΧΑΠ φάνηκε να μειώνεται κατά 4-8%, ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες επιβαρυντικοί για την υγεία των πνευμόνων.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με τους ερευνητές, μετριάζει τον κίνδυνο ΧΑΠ επειδή οι αντιοξειδωτικές ουσίες των προϊόντων αυτών επιδρούν στο οξειδωτικό στρες και στις φλεγμονές, δύο παράγοντες που εμπλέκονται στην πάθηση.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές αξιολόγησαν ποια προϊόντα συσχετίστηκαν με μικρότερο κίνδυνο ΧΑΠ. Η ανάλυση τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα φρέσκα προϊόντα που παρέχουν τη μεγαλύτερη προστασία, σύμφωνα με το onmed.gr, είναι τα εξής:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Πιπεριές
  • Μήλα
  • Αχλάδια

Σχετικές αναρτήσεις

Καφές: Οι 7 τρόποι που σώζει την υγεία μας

News Room A

Αυτά είναι τα 15 ακριβά φάρμακα για σοβαρές παθήσεις για τα οποία απαιτείται ηλεκτρονική προέγκριση

News Room A

Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: Πως κληρονομείται από τον γονέα στο παιδί

News Room A