magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: O εμβολιασμός της εγκύου μπορεί να θωρακίσει το μωρό

Το εμβόλιο, που αναπτύσσεται από την Pfizer, στοχεύει στην προστασία των μωρών από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό ή RSV. Τις περισσότερες φορές, το RSV δεν προκαλεί παρά κρυολόγημα. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές πνευμονικές λοιμώξεις σε ορισμένα μωρά, ειδικά σε πρόωρα, και σε μικρά παιδιά με ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πειραματικό εμβόλιο, που ονομάζεται RSVpreF, θα μπορούσε να χορηγηθεί με ασφάλεια σε μητέρες μεταξύ της 24ης και της 36ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Το εμβόλιο τις ώθησε να δημιουργήσουν αντισώματα που καταπολεμούν τη μόλυνση του RSV, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον πλακούντα – παρέχοντας στα νεογνά τους άμυνες ενάντια στον ιό.

Μένει να δούμε πόσο καλά το εμβόλιο προστατεύει τελικά τα βρέφη από ασθένειες, σύμφωνα με ειδικούς που δεν συμμετείχαν στη δοκιμή. Οι ειδικοί χαρακτήρισαν τα πρώτα αποτελέσματα ενθαρρυντικά. «Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να παρέχει προστασία έναντι του RSV ξεκινώντας από τη στιγμή της γέννησης», δήλωσε ο Δρ William Muller, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Νοσοκομείο Παίδων του Σικάγο.

Στην τρέχουσα μελέτη συμμετείχαν 406 έγκυες γυναίκες που τυχαία έλαβαν διάφορες δόσεις του εμβολίου RSVpreF ή ενός εικονικού φαρμάκου. Δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα ασφάλειας και η προσέγγιση λειτούργησε όπως ήλπιζαν οι κατασκευαστές. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 28 Απριλίου στο New England Journal of Medicine. Τα αποτελέσματα «έδειξαν ότι το εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα (RSV) σε μητέρες και τα μωρά τους», είπε η Δρ Κάθριν Έντουαρντς, καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Νάσβιλ. Η επόμενη φάση της μελέτης, είπε, θα απαντήσει στο απόλυτο ερώτημα: Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά της σοβαρής ασθένειας που προκαλείται από τον ιό RSV;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ιός RSV είναι η κύρια αιτία πνευμονίας στα μωρά. Ευθύνεται επίσης για τις περισσότερες περιπτώσεις βρογχιολίτιδας, όπου οι μικροί αεραγωγοί των πνευμόνων παθαίνουν φλεγμονή. Σε εθνικό επίπεδο, περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά επισκέπτονται τον γιατρό για λοίμωξη από RSV κατά τη διάρκεια ενός  έτους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και περίπου 58.000 καταλήγουν στο νοσοκομείο. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ίδιο τον ιό RSV, διευκρίνισε ο Muller.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ένα ποτό με το φαγητό μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη – Δείτε τι πρέπει να πίνετε!

News Room A

Fitness Trackers: Συμβάλλουν στην υγεία και την απώλεια βάρους;

News Room A

Tο πρώτο βήμα για τα cyborgs: Έλληνας επικεφαλής σε έρευνα για βιοηλεκτρονικά κυκλώματα ενσωματωμένα στον εγκέφαλο

News Room A