magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Αθλητισμός: Η απόδοση των αθλητών ελίτ μπορεί να εξαρτάται από το έντερό τους [Μελέτη]

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυσαν την απόδοση και την υγεία του εντέρου μιας ομάδας άρτια εκπαιδευμένων δρομέων αντοχής, για να διερευνήσουν τον αντίκτυπο της δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε όσους ακολουθούσαν μια διατροφή υψηλής πρωτεΐνης, αυτό είχε ως αποτέλεσμα διαταραχή στη σταθερότητα του μικροβιώματος του εντέρου. Αυτό συνοδεύτηκε επίσης από μείωση 23,3% στην απόδοση χρονομέτρησης.

Η ανάλυση διαπίστωσε μια σημαντικά μειωμένη ποικιλομορφία και αλλοιωμένη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, καθώς και υψηλότερα επίπεδα ορισμένων τύπων ιών και βακτηρίων. Εκείνοι οι συμμετέχοντες των οποίων το μικροβίωμα του εντέρου ήταν πιο σταθερό είχαν καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια χρονοδοκιμών. Η ανισορροπία του εντέρου επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί με οξέα συμπτώματα όπως κράμπες ή ναυτία. Καθώς υπάρχει διασταύρωση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, οι συγγραφείς προτείνουν ότι το εύρημά τους θα μπορούσε να είναι σημαντικό. Όσοι ακολουθούσαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είχαν ως αποτέλεσμα βελτιωμένη απόδοση χρονομέτρησης κατά 6,5%.

Ο Δρ Τζάστιν Ρόμπερτς, Αναπληρωτής Καθηγητής Υγείας και Διατροφής στην Άσκηση στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) και συν-συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι «αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αθλητική απόδοση μπορεί να συνδέεται με τη μικροβιακή σταθερότητα του εντέρου, όπου οι αθλητές που είχαν πιο σταθερές μικροβιακές κοινότητες είχαν σταθερά καλύτερες επιδόσεις σε κάθε διατροφική παρέμβαση σε σύγκριση με εκείνους με πιο ταραχώδη μικροχλωρίδα του εντέρου».

«Αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης στο σώμα ήταν εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για τη σημαντική πτώση της απόδοσης των χρονομετρήσεων, διαπιστώθηκε ότι σίγουρα υπήρξαν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μετά από μια βραχυπρόθεσμη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες». «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το έντερο μέσω ενός αλλοιωμένου μικροβιακού μοτίβου, ενώ η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων, για παράδειγμα, που περιέχει μια ποικιλία δημητριακών και λαχανικών, συσχετίστηκε με μεγαλύτερη μικροβιακή σταθερότητα του εντέρου».

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Τι πρέπει να προσέχετε όταν ψήνετε σε κάρβουνο

News Room A

Πρόληψη του Κακοήθους Μελανώματος: Λάτρεις της ηλιοθεραπείας οι Έλληνες παρά τους αναγνωρισμένους κινδύνους!

News Room A

Κορωνοϊός – Ανοσία: Πότε θα χρειαστούμε την τρίτη δόση εμβολίου

News Room M