Το διαζύγιο και το νέο ξεκίνηµα στην προσωπική ζωή του πρώην υπουργού Οικονοµικών µε την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Νάσση.
Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Χάρης Παπαβασιλείου, στην εφημερίδα Παραπολιτικά, μπορεί το σωτήριο έτος 2020 να έχει σηµαδέψει τις ζωές όλων, λόγω κυρίως των εξελίξεων µε το, για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ωστόσο φαίνεται ότι ο χρόνος που άλλαξε τη ζωή του ολοκληρωτικά ήταν το 2019. Οχι µόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, αλλά γιατί άλλαξαν πολλά στην προσωπική του ζωή, ανατρέποντας καθοριστικά τα µέχρι πρότινος δεδοµένα του.
Η είδηση ότι ο πρώην υπουργός Οικονοµικών του ΣΥΡΙΖΑ χώρισε µε τη σύζυγό του, Χέδερ Ντενίζ Γκίµπσον, µε την οποία ήταν 35 ολόκληρα χρόνια µαζί, έπεσε σαν βόµβα στον µικρόκοσµο των στελεχών του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αφού τίποτα δεν έδειχνε ότι υπήρχαν προβλήµατα στη σχέση του ζευγαριού. Η συγκεκριµένη, ωστόσο, εξέλιξη δεν ήταν η µοναδική ανατροπή που ήρθε αναπάντεχα να καθορίσει την προσωπική ζωή του.
Λίγο καιρό µετά, ο κ. Τσακαλώτος γνώρισε τη συµπατριώτισσά του, υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Νάσση. Ο πρώην υπουργός στις ευρωεκλογές ανέλαβε να πάει στην Ηπειρο -από όπου κατάγεται- για να στηρίξει τους υποψηφίους του κόµµατος της Αριστεράς. Εκεί γνώρισε την κ. Νάσση, η οποία γεννήθηκε, έζησε και εργάζεται στην Ιταλία. Μιλώντας µάλιστα λίγο πριν από τις ευρωεκλογές για τη ζωή της, η υποψήφια ευρωβουλευτής είχε πει: «Ολη η οικογένειά µου ζούσε εδώ, στην Ελλάδα. Ο παππούς µου στη δικτατορία είχε εξοριστεί στη Λέρο. Ο µπαµπάς µου ήταν φοιτητής στο Πολυτεχνείο. Αναγκαστικά συνέχισε τις σπουδές του στην Ιταλία, στη Μεσίνα, όπου γνώρισε τη µητέρα µου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νεάπολη. Παντρεύτηκαν στην Ιταλία και µε την πτώση της χούντας γύρισαν στην Ελλάδα, όπου έµειναν πέντε χρόνια. Προσωπικοί λόγοι µάς έφεραν πάλι στην Ιταλία, ενώ ο µπαµπάς έµεινε στην Ελλάδα. Πάντα κρατούσαµε επαφές µε την Ελλάδα σε όλες τις γιορτές. Ο παππούς Κώστας Νάσσης ήθελε να µάθουµε χορούς. Ηταν γνωστό πολιτικό πρόσωπο στον χώρο της Αριστεράς στην Ελλάδα…».
Οσοι είδαν τότε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να συνεργάζεται µε τη µελαχρινή και όµορφη υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβαν ότι ανάµεσά τους υπάρχει χηµεία, ενώ ο πρώην υπουργός, παρά τον συγκρατηµένο χαρακτήρα του, έδειχνε να είναι ενθουσιασµένος από τη συµµετοχή του στο εγχείρηµα. Η σχέση τους ξεκίνησε προσεκτικά, αφού ο Ευ. Τσακαλώτος µε την Γκίµπσον έπειτα από τόσα χρόνια κοινής πορείας είχαν έναν κοινωνικό κύκλο, παρέες αλλά και «συντρόφους» από τον ΣΥΡΙΖΑ, µε τους οποίους ήταν πολύ δεµένοι, άρα η διαχείριση του θέµατος ήθελε ιδιαίτερη προσοχή. Η µετακόµιση από την Κηφισιά στα Ανω Πατήσια για τον πρώην υπουργό έγινε προσεκτικά, όπως και τα περισσότερα νέα βήµατά του, αφού, εκτός των άλλων, δεν ήθελε να διαταράξει περισσότερο τη ζωή της πρώην συζύγου του αλλά και των παιδιών τους.
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟΙ
Ετσι, όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός τους, οι «συµπατριώτες» ξεκίνησαν να βλέπονται προσεκτικά. Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, ωστόσο, η Ολγα Νάσση, ως πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας, διοργάνωσε στο Παλέρµο µια εκδήλωση, προκειµένου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να παρουσιάσει το βιβλίο του µε τίτλο «Η σκληρή δοκιµή της αντίστασης», µια ανάλυση της σηµερινής Ευρώπης και της ελληνικής αντίστασης ενάντια σε ισχυρές ευρωπαϊκές δυνάµεις.
Εκεί φαίνεται ότι ο πρώην υπουργός και η Ολγα Νάσση, απελευθερωµένοι από τον στενό κοµµατικό περίγυρο, αποφάσισαν να πάνε παρακάτω. Ετσι, τα πράγµατα πήραν τον δρόµο τους, µε τον πρώην υπουργό να κάνει τις επιλογές του, που κατά γενική οµολογία δεν ήταν εύκολες, καθώς η πρώην σύζυγός του τον έχει καθορίσει ακόµα και στην πολιτική του πορεία, δεδοµένου ότι ήταν αυτή που τον είχε παροτρύνει να ασχοληθεί µε την πολιτική. Οντας µάλιστα στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος (η Χέδερ Ντενίζ Γκίµπσον είναι διευθύντρια του Τµήµατος Ερευνών), τον είχε βοηθήσει ιδιαίτερα στα δύσκολα µνηµονιακά χρόνια. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί στο πανεπιστήµιο και µαζί απέκτησαν τρία παιδιά.
Από την άλλη, η νέα σύντροφος του Ευ. Τσακαλώτου είναι µια γοητευτική και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, καθώς έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες και είναι κάτοχος διδακτορικού στην Ανθρωπολογία και την Εθνογλωσσολογία. Εχει κάνει σηµαντική εθνογραφική έρευνα σχετικά µε την ελληνική µειονότητα στην Αλβανία και έχει δηµοσιεύσει επιστηµονικά άρθρα σε ιταλικά και διεθνή επιστηµονικά περιοδικά. Επίσης, έχει συµµετάσχει σε ερευνητικά προγράµµατα στην Ιταλία και τις Ηνωµένες Πολιτείες αναφορικά µε τις ιστορικές µειονότητες και τις ιταλικές κοινότητες που προέρχονται από τη ∆ιασπορά.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 31 Οκτωβρίου