magdasnews.gr
Πάμε θέατρο…

Δεύτερος χρόνος επιτυχίας για τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου

Δεύτερος χρόνος επιτυχίας για τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου

Η σατιρική ευφυΐα του Μολιέρου λάμπει στον «Μισάνθρωπο» και ο Γιάννης Κακλέας με τη δική του απόδοση και σκηνοθετική ματιά αποδείχθηκε ο κατάλληλος για να την απογειώσει και να ξεσκεπάσει τη σεζόν που μας πέρασε τον παραλογισμό και την υποκρισία της εποχής μας.

Η συνάντηση αυτή του Γιάννη Κακλέα με τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου ήταν αν μη τι άλλο ευτυχής και επιτυχής, καθώς είχε σαν αποτέλεσμα μία ανατρεπτική, μοντέρνα και εξαιρετικά επίκαιρη εκδοχή του εμβληματικού αυτού κλασικού έργου που το κοινό αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη σημειώνοντας απανωτά sold out.

Τη σεζόν 2023-2024, η επιστροφή του «Μισανθρώπου» κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η κωμωδία – αίνιγμα του Μολιέρου με όχημα το χιούμορ ξεσκεπάζει τον παραλογισμό των καιρών μας.

Έτσι, το Θέατρο Εμπορικόν θα φιλοξενήσει την επιτυχημένη παράσταση που υπογράφει ο Γιάννης Κακλέας με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αλσέστ και την Ευγενία Σαμαρά σε αυτόν της Σελιμέν.

Ο Μολιέρος και ο Μισάνθρωπος

Ο Μολιέρος, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως ο “πατέρας της κωμωδίας”, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στον κόσμο του θεάτρου με το αιχμηρό του πνεύμα, τον κοινωνικό του σχολιασμό και τις διεισδυτικές απεικονίσεις των χαρακτήρων του.

Στον Μισάνθρωπο αναλύει με χιούμορ τις υπερβολές της αυλικής συμπεριφοράς, καταδεικνύει τον παραλογισμό της εθιμοτυπίας, τις ακραίες συμπεριφορές των ανθρώπων για να κερδίσουν την κοινωνική εύνοια, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι επιλέγουν να αμφισβητήσουν τα επικρατούντα πρότυπα.

Άνθρωπος του θεάτρου – ηθοποιός, συγγραφέας και θιασάρχης – γνώστης της θεατρικής πρακτικής, με τον κωμικό του οίστρο και με τα αριστουργήματα που έγραψε, άλλαξε την κωμωδία μια για πάντα. Τον πολέμησαν, προσπάθησαν να του απαγορεύσουν την αμείλικτη κριτική του, αλλά η τολμηρή κοινωνική του στάση, το ηθικό του ανάστημα και η δύναμη της γραφής του τον καθιέρωσαν ως έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς στην θεατρική μας παράδοση.

Πιο επίκαιρος από ποτέ, ο αυτοβιογραφικός Μισάνθρωπος είναι γραμμένος με σαρκασμό, θυμό και γνώση της γελοιότητας μιας κοινωνίας σαθρής που η υποκρισία, η διαπλοκή, ο ναρκισσισμός, η αδικία, ο σεξισμός, η επίδειξη του πλούτου, ο θρίαμβος της μετριότητας και η κυριαρχία της εικόνας είναι μερικές από τις παθογένειές της.

Η παράσταση

Παρά το γεγονός ότι έχει τις ρίζες του στα κοινωνικά πρότυπα της εποχής του Μολιέρου, ο «Μισάνθρωπος» παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρος.

Στη σκηνοθετική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα τα πάντα διαδραματίζονται σε ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας που η «μάσκα» είναι το πρόσωπό μας.

Ο Αλσέστ, ο ήρωας του έργου, επιθετικός και αηδιασμένος με την κοινωνική παρακμή και θυμωμένος με την υποκρισία των ανθρώπων, ερωτεύεται παθιασμένα την όμορφη Σελιμέν, το απόλυτο θηλυκό – προϊόν αυτού του συστήματος που απεχθάνεται. Και παγιδεύεται.

Αλήθεια, σε μια κοινωνία της κυριαρχίας της εικόνας έχει θέση ο έρωτας;

Πληροφορίες ΕΔΩ

Σχετικές αναρτήσεις

House of the Dragon: Ακόμα ένας γάμος στο Westeros βάφεται με αίμα

News Room A

Κυανός-Droulias Brothers: Με τεράστια επιτυχία το τριήμερο πρεμιέρας τους στον Πειραιά

News Room A

10 χρόνια Athens Flying Week: Στην Τανάγρα 17 και 18 Σεπτεμβρίου

News Room A