magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Εμβόλια COVID: Δεν συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού

Εμβόλια COVID: Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για οξύ αρτηριακό ισχαιμικό εγκεφαλικό (AIS), σύμφωνα με νέα έρευνα. Συγκεντρωτικά δεδομένα από συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση έδειξαν ότι τα συμβάντα οξέος αρτηριακού ισχαιμικού εγκεφαλικού AIS μετά τον εμβολιασμό ήταν περίπου 20 φορές λιγότερο συχνά από τα εγκεφαλικά επεισόδια στον γενικό πληθυσμό και περίπου 200 φορές λιγότερο συχνά από τα εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID.

Η ανάλυση «είναι η πρώτη που προσεγγίζει συστηματικά τη διαθέσιμη μέχρι σήμερα βιβλιογραφία για το οξύ αρτηριακό ισχαιμικό εγκεφαλικό AIS μετά την ανοσοποίηση με εμβόλια SARS-CoV-2», γράφουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου, MD, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, Αθήνα, Ελλάδα.  Συνολικά, τα αποτελέσματα «υποδεικνύουν ότι το οξύ αρτηριακό ισχαιμικό εγκεφαλικό AIS μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ ασυνήθιστο», προσθέτουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 24 Αυγούστου στο Neurology.

Ευνοϊκή αναλογία κινδύνου-οφέλους Το οξύ αρτηριακό ισχαιμικό εγκεφαλικό AIS έχει αναφερθεί ως σπάνιο ανεπιθύμητο συμβάν μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 με mRNA ή εμβόλια ιικού φορέα. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι περιορισμένα σχετικά με τον κίνδυνο για οξύ αρτηριακό ισχαιμικό εγκεφαλικό AIS μετά τον εμβολιασμό, που πιθανώς προκύπτει από το σύνδρομο θρομβωτικής θρομβοπενίας (TTS).

Για να διερευνήσουν περαιτέρω, η Στεφάνου και οι συνεργάτες της ανέλυσαν περισσότερες από 782 εκατομμύρια εκθέσεις σε εμβόλια COVID συγκεντρώνοντας δεδομένα από 11 μητρώα, τρεις μελέτες κοόρτης, δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές και 40 αναφορές περιπτώσεων. Συνολικά, 17.481 (0,002%) των εκθέσεων σε εμβόλιο COVID σχετίστηκαν με ένα συμβάν οξέος αρτηριακού ισχαιμικού εγκεφαλικού AIS.

Μετά από οποιονδήποτε εμβολιασμό κατά της COVID-19, τα συμβάντα οξέος αρτηριακού ισχαιμικού εγκεφαλικού AIS εμφανίστηκαν σε ποσοστό 4,7 ανά 100.000 εμβολιασμούς.

«Επομένως, ακόμη και όταν συγκρίνεται με συντηρητικές εκτιμήσεις για το οξύ αρτηριακό ισχαιμικό εγκεφαλικό AIS περίπου 1% μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 (που αντιστοιχεί σε 1000 ανά 100.000 λοιμώξεις), ο επιπολασμός του οξέος αρτηριακού ισχαιμικού εγκεφαλικού AIS είναι περίπου 200 φορές χαμηλότερος μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 σε σύγκριση με τον κίνδυνο του οξέος αρτηριακού ισχαιμικού εγκεφαλικού AIS να επιπλέκει μέτρια σε σοβαρή λοίμωξη COVID-19», γράφουν οι ερευνητές.

Σημειώνουν ότι η συγκεντρωτική αναλογία του οξέος αρτηριακού ισχαιμικού εγκεφαλικού AIS έτεινε να είναι υψηλότερη μετά τη χορήγηση εμβολίων mRNA σε σύγκριση με τα εμβόλια αδενοϊού (ομαδικός επιπολασμός, 9,2 έναντι 2,9 περιπτώσεων ανά 100.000 εμβολιασμούς, αντίστοιχα).

Ωστόσο, αυτή η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική στις αναλύσεις ευαισθησίας που υπολογίζουν τον χρόνο μεταξύ της έκθεσης στο εμβόλιο και του συμβάντος. Επιπλέον, το TTS ήταν σπάνιο, εμφανιζόταν μόνο στο 3% περίπου των περιστατικών οξέος αρτηριακού ισχαιμικού εγκεφαλικού AIS και δεν εξαρτιόταν από τον τύπο του εμβολίου.

Αυτό υποδηλώνει ότι το TTS δεν προδιαθέτει σημαντικά για οξύ αρτηριακό ισχαιμικό εγκεφαλικό AIS, σημειώνουν οι ερευνητές. Συνοψίζοντας, γράφουν ότι υπάρχει μια «συντριπτικά ευνοϊκή» αναλογία κινδύνου-οφέλους για τον εμβολιασμό SARS-CoV-2, επειδή ο επιπολασμός του οξέος αρτηριακού ισχαιμικού εγκεφαλικού AIS που εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τον επιπολασμό του οξέος αρτηριακού ισχαιμικού εγκεφαλικού AIS που περιπλέκει τη μόλυνση SARS-CoV-2.

«Κέντρο» Μελέτη

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο, ο Alexis Simpkins, MD, PhD, και η Susan Cheng, MD, και οι δύο με το Cedars-Sinai Medical Center, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης «προσφέρουν διαβεβαίωση ότι η συχνότητα μετά τον εμβολιασμό οξέος αρτηριακού ισχαιμικού εγκεφαλικού AIS είναι γενικά χαμηλότερη από τη συχνότητα του οξέος αρτηριακού ισχαιμικού εγκεφαλικού AIS μετά την COVID». Αυτή η «κομβική» μελέτη, είπε ο Simpkins στο Medscape Medical News, δείχνει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να διαδραματίσει «σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην πρόληψη της σοβαρής COVID-19 αλλά και στην πρόληψη του οξέος αρτηριακού ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στον γενικό πληθυσμό, ειδικά σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό , καρδιαγγειακή νόσο και σοβαρή COVID-19.”

Πρόσθεσε ότι οι ασθενείς και οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τις πιο ενημερωμένες συστάσεις.

“Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τον εξατομικευμένο κίνδυνο που σχετίζεται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και το οξύ αρτηριακό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτές οι ανησυχίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια εξατομικευμένη συζήτηση από ασθενή σε πάροχο, ενσωματώνοντας τις οδηγίες του CDC”, δήλωσε ο Simpkins. Η μελέτη δεν είχε στοχευμένη χρηματοδότηση.

Οι ερευνητές και ο Simpkins δεν έχουν αναφέρει καμία σχετική οικονομική σχέση.

Ο Cheng είναι σύμβουλος της Zogenix.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά συμπτώματα που πιθανόν δείχνουν φύσημα στην καρδιά

News Room M

«Χρειάζομαι σπονδυλοδεσία, γιατρέ;»: H απάντηση σε ένα συχνό και αγωνιώδες ερώτημα

News Room A

Νέα έρευνα: Και οι πατεράδες κληροδοτούν στις κόρες τους καρκίνο ωοθηκών

News Room