magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Εμβολιασμός: Το εμβόλιο προστατεύει την εγκυμονούσα περισσότερο από τη φυσική μόλυνση

Ο χρόνος από τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό έως τον τοκετό είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της μεταφοράς της προστασίας του COVID-19 από τη μητέρα στο βρέφος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 9 Νοεμβρίου στο JAMA Network Open.

Τα εμβόλια κατά του Covid-19 προστατεύουν τις εγκύους

Ο Dustin D. Flannery, D.O., από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και οι συνεργάτες του εξέτασαν εάν η μεταφορά αντισωμάτων του πλακούντα μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 διαφέρει από τη μόλυνση μετά από σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορωνοϊού 2 (SARS-CoV-2) σε έγκυα άτομα. Δείγματα ορού αίματος μητέρας και ομφάλιου λώρου αναλύθηκαν για μετρήσεις επιπέδου αντισωμάτων για 585 δυάδες μητέρας-νεογνών (9 Αυγούστου 2020 έως 25 Απριλίου 2021).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανοσοσφαιρίνη (Ig) G ανιχνεύθηκε στο αίμα του ομφάλιου λώρου από το 95,2 τοις εκατό των νεογνών. Μεταξύ 169 ληπτών εμβολίων, το γεωμετρικό μέσο επίπεδο IgG ήταν σημαντικά υψηλότερο έναντι 408 ατόμων μετά τη μόλυνση (33,88 αυθαίρετα U/mL έναντι 2,80 αυθαίρετα U/mL). Μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο mRNA-1273 (Moderna), τα γεωμετρικά μέσα επίπεδα IgG ήταν υψηλότερα από ό,τι για το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) (53,74 αυθαίρετα U/mL έναντι 25,45 αυθαίρετα U/mL). Μετά τον εμβολιασμό, οι αναλογίες μεταφοράς πλακούντα ήταν χαμηλότερες έναντι της μετά τη μόλυνση (0,80 έναντι 1,06) αλλά ήταν παρόμοιοι μεταξύ των εμβολίων mRNA. Ο χρόνος από τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό έως τον τοκετό συσχετίστηκε με την αναλογία μεταφοράς κατά την προσαρμογή της ηλικίας κύησης κατά τον τοκετό και των μητρικών υπερτασικών διαταραχών, του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Ήδη από τις 26 εβδομάδες κύησης, ήταν ανιχνεύσιμη η μεταφορά αντισωμάτων από τον πλακούντα. Αναλογία μεταφοράς υψηλότερη από 1,0 παρατηρήθηκε στο 94,1 τοις εκατό των γεννήσεων σε ≥36 εβδομάδες κύησης έως οκτώ εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

«Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για σοβαρό COVID-19, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι οι έγκυες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα μωρά τους», δήλωσε ο Flannery σε δήλωση.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πόνος στη μέση: 5 τρόποι να προφυλαχθούμε

News Room A

Πώς λειτουργεί η λιποαναρρόφηση και τι παρενέργειες έχει

News Room A

ΠΡΟΣΟΧΗ! Βρέθηκαν υψηλά επίπεδα επιβλαβών χημικών σε αντιθαμβωτικά σπρέι και πανάκια για τα γυαλιά!

News Room A