magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Ερευνητές: Συνιστούν οι μελλοντικές απαντήσεις στην πανδημία να λαμβάνουν υπόψη την εθνικότητα και τους κοινωνικούς παράγοντες

Ερευνητές: Τα ευρήματα από ένα μοντέλο νόσου που αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα μπορεί να βοηθήσει τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας να αξιολογήσουν και να βελτιώσουν τις στρατηγικές για την επόμενη πανδημία. Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δημοσίευσαν τις συστάσεις τους για μια σταδιακή ανάπτυξη του εμβολίου COVID-19. Ο οργανισμός έδωσε προτεραιότητα σε ομάδες με βάση το επάγγελμα, την ηλικία, τις συνθήκες διαβίωσης και τις ιατρικές καταστάσεις υψηλού κινδύνου, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι ευάλωτοι και να μειωθούν οι θάνατοι.

Όμως, ο Claus Kadelka, επίκουρος καθηγητής μαθηματικών και επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας δημοσίευσης στο Περιοδικό Θεωρητικής Βιολογίας, λέει ότι οι μελλοντικές αντιδράσεις για την πανδημία θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη την εθνικότητα και τα πρότυπα κοινωνικής επαφής που επηρεάζουν τη δυναμική της νόσου.

“Πολλοί ερευνητές σε αυτόν τον τομέα επικεντρώνονται κυρίως στην ηλικία. Ποιος θα πρέπει να κάνει πρώτα το εμβόλιο: οι ηλικιωμένοι που είναι οι πιο ευάλωτοι ή οι νεότεροι που έχουν περισσότερες επαφές και μπορούν να μεταδώσουν ευκολότερα την ασθένεια;

Η μη εξέταση άλλων κοινωνικών διαστάσεων κατά την ανάπτυξη μιας στρατηγικής εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές ή λανθασμένες προβλέψεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο πρόληψης των θανάτων”, δήλωσε ο Kadelka.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πολλαπλές μελέτες που δείχνουν ότι οι έγχρωμοι άνθρωποι έχουν πληγεί δυσανάλογα από την COVID-19.

Το ποσοστό μόλυνσης στις κομητείες των ΗΠΑ που κυριαρχούν οι μαύροι ήταν τρεις φορές υψηλότερο από τις κομητείες που κυριαρχούν οι λευκοί το 2020 και το έθνος Νάβαχο είχε περισσότερα κρούσματα ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία της χώρας.

Ένας λόγος για την ανισότητα, εξηγούν, είναι ότι οι έγχρωμοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εργάζονται σε θέσεις εργασίας με δημόσιο πρόσωπο και υψηλή επαφή (π.χ. υπηρεσίες μεταφορών, παντοπωλεία, εγκαταστάσεις συσκευασίας κρέατος), οι οποίες δεν επιτρέπουν εύκολα τη φυσική απομάκρυνση και την απομακρυσμένη εργασία.

Οι έγχρωμοι είναι, επίσης, πιο πιθανό να ζουν σε κατοικίες υψηλότερης πυκνότητας ή σε κατοικίες πολλών γενεών, όπου είναι πιο δύσκολο να τεθεί σε καραντίνα και να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το CDC, το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ και το Γραφείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι ερευνητές εφάρμοσαν ένα μοντέλο που ανέπτυξαν πέρυσι και ενσωμάτωσαν διαφορετικά ποσοστά επαφής και επαγγελματικούς κινδύνους ανάλογα με την ηλικία και την εθνικότητα.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή της πολιτείας της Αϊόβα για να αναλύσουν 2,9 εκατομμύρια διαφορετικές στρατηγικές εμβολιασμού για να εντοπίσουν εκείνες που πέτυχαν συγκεκριμένους στόχους, όπως η ελαχιστοποίηση των λοιμώξεων ή των θανάτων από την COVID-19.

Συγκεκριμένα ευρήματα

“Το πρώτο μας μεγάλο συμπέρασμα από τη μελέτη είναι ότι η “εθνοτική ομοφυλοφιλία”, η έννοια ότι οι άνθρωποι τείνουν να αλληλεπιδρούν συχνότερα με άτομα από την ίδια δημογραφική ομάδα, έχει σημασία”, δήλωσε ο Kadelka.

“Η καλύτερη στρατηγική που περιλάμβανε την εθνοτική καταγωγή απέτρεψε περισσότερους θανάτους από την καλύτερη στρατηγική χωρίς εθνοτική καταγωγή”.

Ο Kadelka δήλωσε ότι το δεύτερο μεγάλο εύρημα είναι λιγότερο διαισθητικό.

“Όταν προσπαθείς να ελαχιστοποιήσεις τον αριθμό των θανάτων, είναι καλύτερο να κάνεις το εμβόλιο πρώτα στους πιο ηλικιωμένους έγχρωμους ανθρώπους, επειδή διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, ακολουθούμενοι από τους μη ισπανόφωνους λευκούς σε ηλικία εργασίας και τους μη ισπανόφωνους Ασιάτες με θέσεις εργασίας υψηλής επαφής, ώστε να σταματήσουν να μεταδίδουν τον ιό μέσω της κοινότητας”.

Όσον αφορά το κατά πόσον η βέλτιστη στρατηγική εμβολιασμού στο μοντέλο θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα στον πραγματικό κόσμο, ο Kadelka δήλωσε ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε, επειδή πολλά κοινωνικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά της νόσου, όπως λεπτομερή πρότυπα επαφών και παράγοντες που επηρεάζουν την ευαισθησία στη μόλυνση, είναι ακόμη ελάχιστα κατανοητά.

Ελπίζει, όμως, ότι η μελέτη θα δώσει ώθηση σε περισσότερη έρευνα στη διασταύρωση της επιδημιολογίας και της κοινωνιολογίας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα ISU τόνισαν ότι η ιεράρχηση της πρόσβασης στο εμβόλιο COVID-19 με βάση την εθνικότητα δεν είναι μια θεωρητική ιδέα. Δύο πολιτείες, η Μοντάνα και το Βερμόντ, άνοιξαν την επιλεξιμότητα του εμβολίου σε έγχρωμους ανθρώπους πριν από το ευρύ κοινό την άνοιξη του 2021.

Επικαλέστηκαν, επίσης, μια μελέτη που διαπίστωσε ότι τρεις δωδεκάδες πολιτείες έθεσαν στην άκρη κάποια από τα εμβόλια που τους αναλογούν για ορισμένους κατοίκους και κοινότητες με βάση τα μειονεκτήματα στο εισόδημα, την εκπαίδευση και τη στέγαση.

Τα μοντέλα ασθενειών, όπως αυτό που ανέπτυξε η ομάδα του Kadelka και συνεχίζει να εργάζεται πάνω σε αυτά, μπορούν να βοηθήσουν τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας να βελτιώσουν τις στρατηγικές όταν τα εμβόλια είναι σε περιορισμένη προσφορά.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Είστε έγκυος; Αυτή η τροφή είναι “θησαυρός” για εσάς και το μωρό σας!

News Room A

Ποια συμπτωματα δείχνουν ότι σας λείπει η βιταμίνη D

News Room A

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου;

News Room A