magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Γρίπη: Πόσο προστατεύει το φετινό εμβόλιο από τη βαριά νόσο

Ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα από τις πρώτες μελέτες για τα γρίπη στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, όπου τελειώνει ο χειμώνας.

Το εμβόλιο της γρίπης που θα κάνουμε εφέτος το φθινόπωρο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο βαριάς νόσου και εισαγωγής στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία από το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη.

Σε αυτό οι εποχές εκδηλώνονται αντίθετα απ’ ό,τι στο δικό μας, βόρειο ημισφαίριο. Έτσι ο χειμώνας αρχίζει στις 20 ή 21 Ιουνίου (αναλόγως με τη χρονιά) και το καλοκαίρι στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο νότιο ημισφαίριο ο εφετινός χειμώνας και η εποχή της γρίπης πλησιάζουν προς το τέλος τους.

Τα εφετινά δεδομένα από πέντε χώρες του νοτίου ημισφαιρίου έδωσαν στη δημοσιότητα τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Weekly Morbidity and Mortality Report.

Η σχετική ανάλυση διεξήχθη μεταξύ ασθενών που νοσηλεύθηκαν έως τις αρχές Ιουλίου στα νοσοκομεία πέντε χωρών (Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή., Παραγουάη, Ουρουγουάη) του νοτίου ημισφαιρίου. Ως εμβολιασμένοι κατά της γρίπης θεωρήθηκαν όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν αρρωστήσουν.

Η ανάλυση επικεντρώθηκε σε πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες συνιστάται κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν κατά της γρίπης. Οι ομάδες αυτές είναι:

Τα μικρά παιδιά
Οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα
Οι ηλικιωμένοι

Τα ευρήματα

Πιο αναλυτικά, τα δεδομένα προέρχονται από 2.780 ασθενείς οι οποίοι εισήχθησαν στα νοσοκομεία με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα. Το 45% ήσαν μικρά παιδιά, το 14% έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα και το σχεδόν 41% ήσαν ηλικιωμένοι. Στους 900 από αυτούς (το 32,4%) ανιχνεύθηκαν ιοί γρίπης. Ωστόσο μόνο το 24% όλων των ασθενών είχαν εμβολιαστεί εναντίον της γρίπης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το εμβόλιο της γρίπης μείωνε κατά μέσον όρο 52% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο. Η μείωση του κινδύνου ήταν ακόμα μεγαλύτερη στα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ανάλογη θα είναι η αποτελεσματικότητα που θα παράσχει το τετραδύναμο εφετινό εμβόλιο και στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Τις προηγούμενες χρονιές

Η αποτελεσματικότητα που έχει το αντιγριπικό εμβόλιο εναντίον της σοβαρής νόσου παρουσιάζει διακύμανση από έτος σε έτος. Όπως εξηγούν τα CDC, τουλάχιστον δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η παρεχόμενη προστασία:

Τα χαρακτηριστικά του ατόμου που εμβολιάζεται (λ.χ. η ηλικία και η υποκείμενη κατάσταση της υγείας του, καθώς οι μικρές ηλικίες και οι υγιείς έχουν καλύτερα ανταπόκριση στον εμβολιασμό)
Πόσο καλά ταιριάζει κάθε χρόνο το εμβόλιο με τους ιούς της γρίπης που κυκλοφορούν

Τα αντιγριπικά εμβόλια των τελευταίων ετών μείωναν κατά 40% έως 60% τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας στο νοσοκομείο.
Σημειώνεται πως συνήθως οι ιοί της γρίπης που κυκλοφορούν στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, ανιχνεύονται τελικά και στο βόρειο.

Πηγή: iatropedia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Διαβήτης: Ο διαβήτης τύπου 1 είναι πιο σκληρός στα κορίτσια παρά στα αγόρια

News Room A

Μονάδες Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων: Εξειδικευμένη παροχή φροντίδας για τα 60.000 περιστατικά τον χρόνο στην Ελλάδα

News Room A

Δεν χάνεις το λίπος στην κοιλιά σου; Δες 3 λόγους που συμβαίνει αυτό

News Room A