magdasnews.gr
Της…tv

Η ιστορία για το φονικό στα Κύθηρα που αποτελεί την έμπνευση της σειράς «17 Κλωστές» της COSMOTE TV

17 Κλωστές

Στις 23 Αυγούστου 1909, στο χωριό Καλοκαιρινές των Κυθήρων, η ζωή κυλά ήρεμα μέχρι που ένας κάτοικος του χωριού, μάστορας και οργανοπαίχτης, επιστρέφει από τον Πειραιά και επιτίθεται σε συγχωριανούς του, σφάζοντας εν ψυχρώ 15 από αυτούς λίγα μέτρα μακριά από την εκκλησία.

Η υπόθεση, χαρακτηριζόμενη ως το “μεγαλύτερο φονικό στην ιστορία της Ελλάδας”, σοκάρει το πανελλήνιο. Ο δράστης συλλαμβάνεται λίγες ώρες αργότερα και οδηγείται στις φυλακές Ναυπλίου. Η συγκλονιστική ιστορία αυτής της τραγωδίας αποτελεί το υπόβαθρο της σειράς “17 Κλωστές,” που άρχισε να προβάλλεται στην COSMOTE TV.

Πώς ένα ολόκληρο νησί συνωμότησε για να φύγει από τα Κύθηρα

Μεταφερόμαστε λίγους μήνες πίσω, στα Γερακιτιάνικα των Κυθήρων, όπου ένας εκτιμημένος τσαγκάρης, μάστορας, και οργανοπαίχτης ζει μια ήρεμη ζωή. Η επιχείρησή του πηγαίνει καλά, μέχρι που έρχεται σε σύγκρουση με μια ντόπια γυναίκα.

Η γυναίκα παραλαμβάνει τα παραγγελμένα της αλλά αρνείται να πληρώσει. Ξεσπά εντάσεις, και τελικά, προσκαλεί τον τσαγκάρη στο σπίτι της για να του καταβάλει το χρηματικό ποσό. Εκείνος συμφωνεί και, μετά από λίγο, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον σύζυγό της, ο οποίος τον επιτίθεται, τον χτυπά, και τον διώχνει έξω από το σπίτι.

Τα νέα εξαπλώνονται γρήγορα στο νησί, ο φήμος του εκλανθάνεται, και η πελατεία του εξαφανίζεται. Αποφασίζει, τελικά, να εγκαταλείψει τα Κύθηρα και να μεταναστεύσει στον Πειραιά για να βρει νέα ευκαιρία.

Στη νέα του ζωή στον Πειραιά, βρίσκει εργασία ως τσαγκάρης σε ένα κατάστημα που ανήκει σε έναν άνθρωπο με καταγωγή από τα Κύθηρα. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ζήλια των υπόλοιπων υπαλλήλων οδηγεί σε μια συνομωσία εναντίον του.

Του τοποθετούν εργαλεία στην τσάντα χωρίς να το γνωρίζει, και όταν το αφεντικό το αντιλαμβάνεται, όλοι τον καταδικάζουν ως ένοχο. Παρόλο που ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να επιδιώξει τις νομικές οδούς, η γυναίκα του υποχρεώνει να τον μηνύσει για κλοπή.

Η υπόθεση καταλήγει στα δικαστήρια, και ο τσαγκάρης καταδικάζεται. Αφού υποστεί μικρή ποινή, επιστρέφει στον Πειραιά. Εκεί, όμως, απολύεται καθώς τα αφεντικά του ενημερώνονται για το παρελθόν του. Αποφασίζει τότε να επιστρέψει στα Κύθηρα, όχι για να εργαστεί, αλλά για να εκδικηθεί όσους πίστευε ότι του κατέστρεψαν τη ζωή του.

Στις 23 Αυγούστου 1909, φτάνει στα Κύθηρα, στο χωριό Καλοκαιρινές. Την ίδια μέρα, πραγματοποιείται μια βάπτιση στην εκκλησία, όπου εκείνος στήνει καρτέρι και επιτίθεται σε όποιον περνά από τον δρόμο, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα με τα παιδιά της. Πυροβολείται από τον παπά του χωριού, αλλά επιβιώνει, κρύβεται, και συλλαμβάνεται την επόμενη μέρα.

Παρόλο που πολλοί περίμεναν θανατική ποινή, καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Μεταφέρεται στις φυλακές Ναυπλίου, όπου σκοτώνει τον συγκρατούμενό του. Η διαδικασία λήγει με τον θάνατό του, γνωστού ως “Καπετάν Δεκάξι,” από τον κουρέα της φυλακής, παίρνοντας με τον τρόπο αυτό τα καθήκοντα δήμιου.

Σχετικές αναρτήσεις

Famagusta: Η συγκλονιστική πρεμιέρα έγινε το πρώτο trend στο Twitter

News Room G

Τα οργισμένα tweet των Ελλήνων τηλεθεατών για το ντοκιμαντέρ του Netflix «Alexander: The Making of a God»

News Room G

Γενέθλια για τον Γιώργο Παπαδάκη: Πόσο χρονών έγινε;

News Room G