magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κατάθλιψη: Η άσκηση είναι το καλύτερο “φάρμακο”!

Κατάθλιψη: Η άσκηση είναι το καλύτερο "φάρμακο"!

Ακόμη και λίγη άσκηση – πολύ λιγότερο από τις επίσημες συστάσεις – μπορεί να αποτρέψει ουσιαστικά την κατάθλιψη στους ενήλικες, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – CDC – συνιστούν επίσημα 150 έως 300 λεπτά μέτριας άσκησης (γρήγοροι περίπατοι) ή 75-150 λεπτά έντονης άσκησης (τζόκινγκ, κολύμπι, μπάσκετ) την εβδομάδα για τους ενήλικες. Οι συστάσεις αυτές είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης και οι προτεινόμενες «δόσεις» φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο για κάθε είδους ασθένειες, από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένους καρκίνους έως προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Οι επίσημες συστάσεις μεταφράζονται σε «πραγματικό χρόνο» σε πέντε γρήγορους περιπάτους των 30 λεπτών κάθε εβδομάδα ή σε πέντε δυνατά τζόκινγκ 15 λεπτών την εβδομάδα.

Ωστόσο, η πλειονότητα των ενηλίκων δεν ασκείται επαρκώς και το πρόβλημα φαίνεται να είναι εντονότερο για τις γυναίκες. Γι’ αυτό τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο JAMA Psychiatry είναι τόσο συναρπαστικά. Η μελέτη – μια μετα-ανάλυση που συνδύασε τα αποτελέσματα πολλών ήδη δημοσιευμένων μελετών για την πρόληψη της κατάθλιψης και την άσκηση – είναι η πρώτη που αναλύει πόσα λεπτά εβδομαδιαίας άσκησης αποτρέπουν με επιτυχία την κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι πέτυχαν το συνιστώμενο ελάχιστο χρόνο των 150 λεπτών μέτριας έντασης (ή 75 λεπτών έντονης σωματικής άσκησης) την εβδομάδα είχαν 25% μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Αλλά ακόμη και εκείνοι που ασκούνταν λιγότερο είχαν κατά 18% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη. Και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα αισθητά για εκείνους που ήταν εντελώς ανενεργοί πριν, συγκριτικά με όσους ασκούνταν έστω λίγο.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο healthweb.gr, η μελέτη προσθέτει σε ένα ευρώ σώμα μελετών που επιτονίζουν την αναγκαιότητα της σωματικής δραστηριότητας για τη συνολική υγεία και ευεξία, σωματική και ψυχική. Κι αν ακόμη δεν ξέρετε πώς μπορείτε να βρείτε τον τέλειο χρόνο να αφιερώσετε στην άσκηση, να θυμάστε πως έστω και ελάχιστη σωματική κίνηση είναι προτιμότερη από την καθιστική ζωή.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Σχετικές αναρτήσεις

Οι χρήστες κινητού τηλεφώνου δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο

News Room A

Άνοια: Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης προλαμβάνει την άνοια

News Room A

Αυτισμός: Τα σημάδια που προμηνύουν την διαταραχή

News Room A