magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κορωνοϊός: Ισχυρή προειδοποίηση Τζανάκη – “Τα βρέφη μπορούν να κινδυνεύσουν από κορωνοϊό”

Κορωνοϊός: Ισχυρή προειδοποίηση Τζανάκη - "Τα βρέφη μπορούν να κινδυνεύσουν από κορωνοϊό"

Ισχυρή προειδοποίηση από το Νίκο Τζανάκη: “Τα βρέφη μπορούν να κινδυνεύσουν από κορωνοϊό”

Ο Νίκος Τζανάκης στο iEidiseis για τη σοβαρότητα του κορωνοϊού σε νεαρές ηλικίες – Τι ανέφερε για τον 15χρονο που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ με μυοκαρδίτιδα.

Ανείπωτη θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός βρέφους μόλις δύο μηνών από κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη. Το κοριτσάκι, 52 ημερών, νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της συμπρωτεύουσας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου και νοσηλεύτηκε στο Ιπποκράτειο στις 12 Δεκεμβρίου σε βαριά κατάσταση.

«Εισήχθη στη μονάδα νεογνών και τα μωράκια, όπως ξέρετε, είναι λιγότερο προστατευμένα. Είναι η πιο ευάλωτη ηλικία. Υπήρχε ανεμβολίαστο περιβάλλον», ανέφερε σχετικά με το θλιβερό συμβάν η αναπληρώτρια υπουργός Υγεία, Μίνα Γκάγκα.

Τζανάκης στο iEidiseis: Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι έφηβοι

Μιλώντας στο iEidiseis με αφορμή την τραγική είδηση για τον θάνατο του νεογνού, ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε πως τα περιστατικά σοβαρής νόσου σε βρέφη είναι ελάχιστα, ωστόσο όχι μηδαμινά. Παράλληλα, έκρουσε «καμπανάκι» για τους έφηβους, καθώς όπως υποστήριξε, εκείνοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Δυστυχώς έχουν φύγει κάποια από τα μωράκια που νοσούν, ωστόσο οι περιπτώσεις είναι σπάνιες… Συνήθως το μεγάλο πρόβλημα αφορά στους εφήβους. Τα μωρά παιδιά δεν αρρωσταίνουν συχνά, αν και έχει παρατηρηθεί σε ορισμένα, όμως οι πιο σοβαρές επιπλοκές είναι πιθανότερο να συμβούν στα λίγο μεγαλύτερα παιδιά.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς των εφήβων, εξήγησε πως ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο μέτρο προστασίας απέναντι στη νόσο. Όσον αφορά τα βρέφη, το ίδιο ισχύει – όπως υπογράμμισε – και για τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της κύησης: «Η μητέρα τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά τον θηλασμό, προσφέρει αντισώματα στο μωράκι και μπορεί να το προφυλάξει».

Τι ανέφερε σχετικά με τον 15χρονο που εισήχθη σε ΜΕΘ μυοκαρδίτιδα

«Η μυοκαρδίτιδα είναι μια επιπλοκή που μπορεί να παρατηρηθεί με όλες τις ιώσεις, ιδίως με τον κορονοϊό. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά, για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτών των επιπλοκών», ανέφερε ο κ. Τζανάκης σχετικά με το περιστατικό του 15χρονου μαθητή που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Ηρακλείου με κορονοϊό και μυοκαρδίτιδα.

Ο ίδιος, εξήγησε πως στην εν λόγω περίπτωση πρόκειται καθαρά για επιπλοκή της νόσου στον νεαρό, δεδομένου ότι έχουν αναφερθεί και περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε νεαρά άτομα ως παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τέλος, οι γιατροί αισιοδοξούν για την κατάσταση της υγείας του 15χρονου, η οποία «μοιάζει καλή», όπως ανέφερε.

Κορονοϊός, βρέφη και αντισώματα: Τι αναφέρουν οι επιστήμονες διεθνώς

Είναι γεγονός, πως οι περιπτώσεις σοβαρής νόσου σε βρέφη με Covid-19 είναι σπάνιες, ωστόσο αρκετοί γιατροί διεθνώς έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους:

«Το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογέννητων δεν είναι τόσο ώριμο ώστε να μπορεί να σταθεί δυναμικά απέναντι στους ιούς» επισημαίνει η Δρ. Νάντια Αλάμ μιλώντας στο CTV News. «Μελέτες αποδεικνύουν ότι αντισώματα από το εμβόλιο για τον κορονοϊό περνούν από τις μητέρες στα μωρά τους και παρέχουν προστασία και στα ίδια. Έτσι, ένα μωρό του οποίου η μητέρα δεν είναι εμβολιασμένη ή δεν έχει μολυνθεί προηγουμένως, αντιστοίχως δεν λαμβάνει την προστασία των μητρικών αντισωμάτων», τονίζει η ίδια.

«Τα νεογνά έχουν μικρούς αεραγωγούς που μπλοκάρονται εύκολα, ένας πολύ γνωστός κίνδυνος μεταξύ των παιδίατρων», σύμφωνα με τον Δρ Τζέσι Πάπενμπουργκ, παιδο-επιδημιολόγο του Μόντρεαλ.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, εξετάζοντας μια βάση δεδομένων με περισσότερες από 145.000 εγκυμοσύνες στη Σκωτία μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Οκτωβρίου 2021, διαπίστωσε ότι το 77,4% όσων μολύνθηκαν με τον ιό ενώ ήταν έγκυες ήταν ανεμβολίαστες.

Αυτή η ομάδα αποτελούσε επίσης το 90,9% των εισαγωγών σε νοσοκομεία που σχετίζονταν με την Covid-19, καθώς και το 98% των εισαγωγών Σε ΜΕΘ. Από την εν λόγω έρευνα προέκυψε επίσης ότι υπήρχαν 11 θνησιγενείς γεννήσεις και οκτώ θάνατοι νεογνών, οι οποίοι αφορούσαν σε γονείς που δεν ήταν εμβολιασμένοι, όπως αναφέρει το ctvnews.

Σχετικές αναρτήσεις

Θριάσιο: Έπεσαν οι υπογραφές για την ανακατασκευή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

News Room M

Μονάδες Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων: Εξειδικευμένη παροχή φροντίδας για τα 60.000 περιστατικά τον χρόνο στην Ελλάδα

News Room A

Τι είναι η ορθορεξία;

News Room