magdasnews.gr
People & Politics

Μιμης Πλέσσας ετών 100

Ο Μίμης Πλέσσας, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924.

Με καταγωγή από τη Ζάκυνθο και τη Μικρά Ασία, αναδείχθηκε σε μια οικογένεια πλούσια σε μουσική παράδοση.

Ήδη στα 15 του χρόνια, είχε ενταχθεί ως σολίστας στην ορχήστρα ελαφράς μουσικής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η μουσική του πορεία κάλυψε ένα ευρύ φάσμα, κυμαίνονταν από την τζαζ και την ελαφρά μουσική έως το έντεχνο λαϊκό τραγούδι και τις μεγάλες μουσικές φόρμες.

Ο Πλέσσας έζησε και σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και διακρίθηκε για τις μουσικές του ικανότητες, συνεργαζόμενος με μεγάλα ονόματα της τζαζ, όπως οι Ντίζι Γκιλέσπι, Κόλμαν Χόκινς, Λέστερ Γιανγκ, και Χάρι Τζέιμς.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, επέλεξε να αφιερωθεί πλήρως στη μουσική. Η πορεία του στην ελαφρά μουσική χαρακτηρίστηκε από την πλούσια μείξη ελληνικών και ξένων στοιχείων. Έγραψε μουσική για θέατρο και κινηματογράφο, συμμετείχε σε φεστιβάλ, ενώ δημιούργησε αξέχαστα τραγούδια όπως “Με τον έρωτα παρέα,” “Πόσο λίγο μ’ αγαπούσες,” “Ποιος το ξέρει,” “Αστέρι, αστεράκι,” και “Οι θαλασσιές οι χάντρες.”

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Μίμης Πλέσσας αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική. Στα πρώτα χρόνια της πορείας του, επικεντρώθηκε στην ελαφρά μουσική, συνδυάζοντας ελληνικά και ξένα στοιχεία. Δημιούργησε μουσική για θέατρο και κινηματογράφο, συμμετείχε σε φεστιβάλ και υπέγραψε επιτυχημένα τραγούδια όπως τα “Με τον έρωτα παρέα”, “Πόσο λίγο μ’ αγαπούσες”, “Ποιος το ξέρει”, “Αστέρι, αστεράκι” και “Οι θαλασσιές οι χάντρες”.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, συνεργάστηκε με τον Γιάννη Δαλιανίδη σε μιούζικαλ που έγιναν κλασικά, όπως “Μερικοί το προτιμούν καυτό” και “Γοργόνες και Μάγκες”. Αυτή η συνεργασία σημάδεψε την επόμενη περίοδο, καθώς ο Πλέσσας επικεντρώθηκε στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Ο δίσκος “Ο Δρόμος” (1969) με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου έγινε χρυσός, ενώ τραγούδια όπως “Ξημερώνει Κυριακή”, “Έπεφτε βαθιά σιωπή”, και “Το Άγαλμα” κατέκτησαν τις καρδιές του κοινού.

Ο Πλέσσας ανακάλυψε ή εδραίωσε πολλούς καλλιτέχνες, συνεργαζόμενος με τραγουδιστές και ηθοποιούς όπως Ζωή Κουρούκλη, Νανά Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιοβάννα, Μαρινέλλα, Ρένα Κουμιώτη, Γιάννη Βογιατζή, Φώτη Δήμα, Γιάννη Πουλόπουλο, Τόλη Βοσκόπουλο, Στράτο Διονυσίου, κ.ά.

Εκτός από τραγούδια, δημιούργησε έργα για μεγάλες μουσικές φόρμες, όπως η λαϊκή όπερα “Ζευς” και το ορατόριο “Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άγιος των σκλάβων”. Η προσφορά του στον πολιτισμό αναγνωρίστηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2001.

Πέρα από τη μουσική, ο Μίμης Πλέσσας είναι πατέρας δύο παιδιών, του μουσικοσυνθέτη Αντώνη Πλέσσα και της Ελεάνας.

Σχετικές αναρτήσεις

Το μήνυμα του Υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη από τον Ευαγγελισμό – Έστειλε από το νοσοκομείο την ομιλία στη Βουλή

News Room A

Επιστρέφει στη Βουλή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής – Εκτός Βουλής μένει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος

News Room A

Στέφανος Τσιτσιπάς: Αυτό είναι το χρηματικό ποσό που κέρδισε στον τελικό του Roland Garros

News Room A