magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Μυϊκή δυστροφία: Ποια είναι η νόσος των μυών;

Η μυϊκή δυστροφία (MD) είναι μια διαταραχή που αποδυναμώνει αργά τους μύες. Με την πάροδο του χρόνου, οι μύες ενός παιδιού καταστρέφονται. Αντικαθίστανται με λιπώδη ιστό. Το MD μπορεί να κάνει κινήσεις όπως το περπάτημα και η όρθια στάση. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει παραμορφώσεις στις αρθρώσεις. Η MD είναι μια γενετική διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι είναι κληρονομικό. Τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό της πάθησης είναι πιο πιθανό να την έχουν. Το MD χωρίζεται σε 9 τύπους. Ορισμένοι τύποι δεν αναπτύσσονται έως ότου ένα παιδί ενηλικιωθεί. Άλλοι προκαλούν συμπτώματα νωρίς στη ζωή. Τα παιδιά συνήθως διαγιγνώσκονται με τη διαταραχή μεταξύ 3 και 6 ετών. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι που επηρεάζουν τα παιδιά ονομάζονται μυϊκή δυστροφία Duchenne και μυϊκή δυστροφία Becker.

Συμπτώματα μυϊκής δυστροφίας

Τα παιδιά με MD έχουν συχνά κινητικά προβλήματα όταν είναι μικρά. Μπορεί να αρχίσουν να περπατούν αργότερα από το κανονικό. Μπορεί να έχουν πρόβλημα να σηκωθούν από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση. Η αδυναμία στους ώμους και στους πυελικούς μύες είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα. Τα παιδιά μπορεί επίσης να έχουν αυτά τα άλλα κοινά συμπτώματα της διαταραχής:

  • Αδεξιότητα
  • Προβλήματα στο ανέβασμα σκαλοπατιών
  • Πρόβλημα με το άλμα
  • Συχνό παραπάτημα ή πτώση
  • Περπατώντας στις μύτες των ποδιών τους
  • Πόνος στο πόδι
  • Αδυναμία στο πρόσωπο, στους ώμους και στα χέρια
  • Αδυναμία ανοίγματος ή κλεισίματος των ματιών
  • Μεγάλες γάμπες από συσσώρευση λίπους

Καθώς η MD εξελίσσεται, ένα παιδί μπορεί να έχει καρδιακά ή πνευμονικά προβλήματα. Μπορεί επίσης να έχει σκολίωση. Η σκολίωση είναι μια κατάσταση που προκαλεί καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Ένα παιδί με σκολίωση μπορεί να μοιάζει σαν να γέρνει προς τη μία πλευρά.

Διάγνωση μυϊκής δυστροφίας

Η MD μπορεί να μοιάζει με άλλα προβλήματα υγείας. Για να το διαγνώσει, ο γιατρός του παιδιού σας κάνει πρώτα μια φυσική εξέταση. Μπορεί επίσης να ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό του παιδιού σας. Μια γενετική εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της διαταραχής μαζί με άλλες εξετάσεις αίματος. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να επιβεβαιώσουν την MD περιλαμβάνουν: Βιοψία μυών. Ένα δείγμα μυός εξετάζεται στο μικροσκόπιο. Ηλεκτρομυογράφημα. Αυτή η εξέταση μπορεί να ανακαλύψει εάν υπάρχει διάσπαση του μυϊκού ιστού. Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ ή ΗΚΓ). Αυτό το τεστ μπορεί να εντοπίσει καρδιακά προβλήματα, όπως ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή βλάβη στον καρδιακό μυ.

Αντιμετώπιση μυϊκής δυστροφίας

Η MD είναι μια δια βίου κατάσταση. Δεν υπάρχει θεραπεία. Αλλά η διαχείρισή του μπορεί να αποτρέψει προβλήματα και παραμορφώσεις. Η ακριβής θεραπεία εξαρτάται από πολλά πράγματα. Περιλαμβάνουν την ηλικία του παιδιού, τη γενική υγεία και τον τύπο της MD. Ένα παιδί με MD θα χρειαστεί τελικά αναπηρικό καροτσάκι λόγω των αδύναμων μυών των ποδιών. Η διατήρηση του παιδιού όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητο είναι ο κύριος στόχος της θεραπείας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Φυσικοθεραπεία
  • Φάρμακα συμπεριλαμβανομένου του deflazacort
  • Ψυχολογική και διατροφική συμβουλευτική

Oι νάρθηκες μπορεί να υποστηρίζουν και να προστατεύουν τους μύες. Ειδικές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να καθίσει, να σταθεί ή να ξαπλώσει. Μπορεί επίσης να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της σκολίωσης ή άλλων σχετικών προβλημάτων.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γυμναστική: Πρέπει να γίνεται κάθε μέρα ή μόνο το Σαββατοκύριακο;

News Room A

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού

News Room A

Μαρία Ψωμά: Δείτε Ποιά Είναι Τα Οφέλη Κόβοντας Την Ζάχαρη Για 2 Εβδομάδες Υγεία Μαρία Ψωμά Ιατρός-Βιοπαθολόγος Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 278 Hits

News Room